3 boli de piele care se ameliorează la expunerea la soare

3 boli de piele care se ameliorează la expunerea la soare

Sezonul cald, cu soare, mare și vacanțe, contribuie la instalarea unei stări de relaxare, dar și la ameliorarea unor tulburări ale pielii, de la dermatita atopică la psoriazis și vitiligo. Razele ultraviolete, în doze rezonabile, au un efect antiinflamator, fiind utile în reducerea simptomelor unor afecțiuni ale pielii. Totuși, expunerea la soare trebuie să fie făcută cu măsură, pentru că pielea este sensibilă și, în această perioadă, poate fi afectată de uscăciune, transpirație și băile în mare. Iată mai jos trei boli de piele care pot fi ameliorate prin expunere la soare.

Psoriazis

Multe persoane care suferă de psoriazis se tem să se expună la soare. Însă dermatologii spun că majoritatea bolnavilor înregistrează beneficii mari de pe urma băilor de soare. De altfel, una dintre cele mai moderne metode de a trata psoriazisul este fototerapia cu ultraviolete A sau B. Ultravioletele A (UVA) sunt folosite împreună cu un produs chimic numit psoralen, obținut din plante, care are proprietăți fotosensibilizante. În mod similar, expunerea la soare poate fi benefică pentru tratarea psoriazisului. Unii medici dermatologi spun că o lună de expunere naturală poate să aibă efecte pe termen lung asupra pielii afectate. Durata de expunere inițială trebuie să fie de 10-15 minute zilnic, nu mai mult, pentru că zonele afectate de psoriazis nu pot fi protejate cu crema antisolară. În schimb, pentru restul corpului trebuie să fie folosit un produs de protectie solara cu un factor cât mai ridicat. Durata de expunere la soare a zonelor cu psoriazis poate fi crescută treptat, până la o jumătate – trei sferturi de oră, dimineața sau seara, când razele nu sunt atât de puternice.

Dermatita seboreică și atopică

Soarele ameliorează simptomele în cazul eczemelor. Dermatita atopică este o afecțiune destul de comună la copiii mici, dar mulți dintre ei scapă de această problemă în jurul vârstei de 3-4 ani. La alte persoane, dermatita atopică se manifestă chiar și la vârsta adultă. În cazurile cronice, aceeași fototerapie poate fi foarte utilă, ceea ce înseamnă că și expunerea la soare poate fi benefică. Peste 90% dintre bolnavi înregistrează o ameliorare a simptomelor după expunerea moderată și treptată la soare. Dermatita seboreica, o maladie care se manifestă prin pete roșii acoperite de mătreață, răspândite pe scalp, sprâncene și pe părțile laterale ale nasului, și care provoacă mâncărimi grave, este o altă boală ale cărei simptome sunt ameliorate de soare. În schimb, soarele nu are nicio influență asupra dermatitei de contact. 

Vitiligo

Această boală este una autoimună. Anticorpii produși în organism atacă melanocitele, celulele care sunt responsabile de culoarea pielii. Rezultatul este apariția unor pete albe pe piele, din cauza lipsei pigmenților. Petele se formează cel mai frecvent pe mâini, brațe, picioare, coate, genunchi, față și pe zonele genitale. Vitiligo este o altă boală ale cărei simptome sunt ameliorate de expunerea moderată la soare. Totuși, este recomandat ca persoanele bolnave de vitiligo să ceară sfatul unui medic înainte de a face fototerapie naturală.  

Există unele maladii ale pielii care se agravează după expunerea la soare. De exemplu, persoanele suferind de acnee, deși inițial vor resimți o ameliorare a manifestărilor acestei tulburări, se vor confrunta ulterior cu o înrăutățire a stării pielii. Herpesul este o altă problemă a pielii care se agravează în sezonul cald, expunerea la soare putând declanșa un episod herpetic. În cazul acestor tulburări, se recomandă protejarea pielii cu un produs cu factor foarte ridicat, respectiv SPF de peste 30.

Pentru majoritatea bolilor de piele care se agravează în cazul expunerii la soare, apariția leziunilor poate fi un semnal de alarmă. Însă multe alte tulburări nu au simptome vizibile. În toate cazurile, este recomandat să ceri sfatul medicului înainte de expunerea la soare.

Sursa foto: Freepik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial