Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare a tragediei de la Colectiv, vorbește despre dubla nominalizare a filmului la Oscar

Tedy Ursuleanu, una dintre supraviețuitoarele tragediei de la Colectiv, a vorbit despre filmul colectiv care a fost nominalizat la două Premii Oscar.

Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare a tragediei de la Colectiv, vorbește despre dubla nominalizare a filmului la Oscar

Documentarul Colectiv, realizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la două Premii Oscar 2021, la categoriile Best Documentary Feature și Best International Feature Film.

Tedy Ursuleanu este una dintre supraviețuitoarele incendiului din 30 octombrie 2015, care a izbucnit în seara în care avea loc concertul trupei rock Goodbye to Gravity în clubul Colectiv. Tânara absolventă Facultății de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” apare și în documentar și vorbește despre momentele dramatice prin care a trecut în acea seară.

Tedy Ursuleanu a declarat pentru fanatik.ro că a primit cu emoție vestea că filmul documentar Colectiv a primit o dublă nominalizare la Premiile Oscar 2021. „Am primit cu mare emoție vestea, am intrat online cu o oră înainte să aștept anunțul!!! Este extraordinar faptul că a ajuns atât de departe, am avut un mix de sentimente.”

Tânăra a continuat să spună că a izbucnit în lacrimi atunci când a aflat vestea și cea mai mare bucurie pentru ea este că un subiect cu un așa mare impact a putut să ajungă cunoscut și peste hotare. „Când am auzit numele Colectiv pentru nominalizarea premiului mi-au dat lacrimile efectiv, de bucurie pentru reușita filmului și de tristețe pentru suferința celor implicați. Filmul poate câștiga cel puțin o statuetă, desigur, dar cel mai tare mă bucură că a ajuns un subiect cunoscut nu doar românilor”, a spus Tedy Ursuleanu pentru sursa citată anterior.

Documentarul Colectiv, produs de Alexander Nanau Production în coproducție cu HBO Europe și Samsa Film, urmărește povestea anului 2016 și se concentrează pe relația dintre autorități și jurnaliști în încercarea de a afla adevărul. 

Filmul reia povestea incendiului în urma căruia au murit 64 de persoane și au fost rănite alte 186, și continuă să parcurgă traseul unei părți a societății românești până după alegerile parlamentare din 2016.

În răstimpul acesta, echipa lui Alexander Nanau petrece mult timp în hala Gazetei Sporturilor, filmând în timp real descoperirile echipei de investigații formate din Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac. Arată, astfel, lucrurile pe care le-am aflat și noi de-atunci: scandalurile Hexi Pharma și Malaxa și protestele pe care acestea le-au generat. Arată căderea unui Guvern și încercările celui tehnocrat, care l-a urmat, urmărindu-l mai cu seamă pe Vlad Voiculescu, fost cărăuș de medicamente vitale peste graniță și susținător al drepturilor pacienților, devenit ministru al sănătății. Arată dezastrul din spitale, transferurile, transplanturile.

Arată și sursele importante ale jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor, medicul Camelia Roiu și contabilul Nicoleta Ciobanu, de la spitalul Malaxa, ca o subliniere a semnificației gesturilor lor de a vorbi când toată lumea tăcea. Arată supraviețuitori – Tedy Ursuleanu a fost la Veneția, la premieră, arătându-și cicatricile ca o dovadă vie a celor întâmplate. Și alt fel de supraviețuitori: din echipa prezentă la Veneția a făcut parte și Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, tânărul care a murit fix datorită corupției și incompetenței, deși scăpase relativ ușor din incendiu.

Citește și:
EXCLUSIV! Camelia Roiu, femeia care a spus adevărul la Colectiv: „Atunci mi-am dat seama că vor muri toți'

Foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people