Cine este Maia Sandu, prima președintă a Republicii Moldova

Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova, devenind prima președintă a țării și a doua femeie care ajunge să conducă un stat din fostul bloc comunist.

Cine este Maia Sandu, prima președintă a Republicii Moldova

Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova la o diferență uriașă (peste 15 procente) față de predecesorul ei, Igor Dodon, devenind astfel prima președintă a țării – una cu o platformă pro-europeană și cu promisiuni anticorupție -, o victorie cel puțin neașteptată într-un stat patriarhal, apropiat Moscovei și foarte sărac.

În vârstă de 48 de ani și necăsătorită, Maia Sandu s-a născut în satul Risipeni, unde tatăl ei era directorul unei ferme, iar mama – profesoară. A absolvit Academia de Studii Economice și a obținut în 2010 un master în administrație publică la Harvard. A ocupat diverse funcții în Ministerul Economiei, iar apoi a lucrat la Banca Mondială, pe un post de consilieră a directorului executiv. S-a întors, însă, curând la Chișinău, unde a condus Ministerul Educației în Guvernul lui Vlad Filat. Măsurile pe care le-a luat din această postură au fost controversate în Moldova, și au condus chiar la proteste de stradă după ce Maia Sandu a decis că examenul de bacalaureat va fi supravegheat video, iar vacanțele vor fi mai scurte.

Maia Sandu și-a înființat propriul partid – PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) în 2015, după ce a ajuns premier interimar, dar nu a reușit să ajungă prim ministră după ce Partidul Liberal Democrat i-a retras candidatura. Partidul său a continuat să mizeze, ca și fondatoarea sa, pe câteva principii: reforma instituțiilor, respectarea statului de drept și o politică pro-europeană.

Maia Sandu a candidat pentru prima oară la președinție în 2016, atunci când a reușit să ajungă în al doilea tur de scrutin, însă a pierdut în fața lui Igor Dodon, liderul pe care l-a învins acum. Anul trecut, partidul PAS a făcut o alianță cu partidul lui Andrei Năstase, iar alături de acesta a reușit să se alieze și cu Igor Dodon și să îl îndepărteze de la guvernare pe Vlad Plahotniuc. Sandu a fost numită prim ministră în luna iunie a anului trecut, dar a fost înlăturată printr-o moțiune de cenzură care a blocat reforma justiției dorită de Sandu.

Acum, Maia Sandu a câștigat detașat alegerile prezidențiale, mizând nu doar pe platforma politică pe care a prezentat-o, dar și pe exemplul personal. Prin comparație cu adversarii săi politici, Sandu este privită drept „curată”, lucru pe care îl atestă și declarația sa de avere, care include apartamentul de două camere pe care politiciana îl dețin în Chișinău, o mașină cumpărată în 2012 și salariile – inclusiv economii rămase din vremurile în care lucra la Banca Mondială.

Deși victoria ei este semnificativă, atât din punctul de vedere al înclinațiilor și platformei sale pro-europene, dar și istorică din punctul de vedere al genului său – una dintre puținele femei din lume care conduce un stat-, atribuțiile președintei sunt foarte limitate în Republica Moldova. În plus, este vorba despre cea mai săracă țară din Europa, iar aproape o treime dintre cetățeni locuiesc în afara țării, de unde au și votat-o în numere uriașe pe Maia Sandu.

Citește și:
Donald și Melania Trump, prima apariție în public după alegeri

Foto: Hepta

Vezi şi locuri de vizitat în Chișinău – cele mai cunoscute atracții turistice!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people