Angelina Jolie, interviu EXCLUSIV despre feminitate

Angelina Jolie vorbește despre feminitate, declinată în atât de multe feluri, despre o societate în care femeile și bărbații vor fi egali și despre parfumul pe care îl reprezintă.

Angelina Jolie, interviu EXCLUSIV despre feminitate

ELLE: Ce înseamnă feminitatea pentru tine?
ANGELINA JOLIE:
Înseamnă atât de multe lucruri. Nu există o singură definiție a feminității. În momente și în locuri diferite înseamnă lucruri diferite. Poate fi o anume delicatețe și grație, dar poate fi reprezentată și de femei care protestează sau se luptă pentru drepturile lor sau pentru ale altora.

ELLE: La ce vârstă ai simțit că-ți accepți feminitatea cu cea mai mare ușurință?
A.J.:
Atunci când am devenit pentru prima oară mamă și acum. Acel sentiment de ușurință se dezvoltă și se schimbă cu fiecare an care trece și cu fiecare nouă etapă din viața mea. Pentru mine, înseamnă să înveți să te accepți atât pe tine ca persoană, cât și ceea ce-ți aduce viața.

ELLE: Ești imaginea unui parfum franțuzesc și auzim de multe ori despre acel gen de feminitate „à la française”. Cum ai defini-o?
A.J.:
O eleganță clasică, rafinată, discretă, combinată cu puterea minții și a caracterului. Cu alte cuvinte, o eleganță calmă.

ELLE: Cum ai putea explica această idee depășită conform căreia feminitatea se pierde după 40 de ani, în timp ce bărbații devin din ce în ce mai atractivi odată cu înaintarea în vârstă?
A.J.:
Pur și simplu e o idee falsă. Înțelepciunea, înțelegerea, claritatea gândirii – toate acele trăsături care se dezvoltă odată cu vârsta – sunt calități frumoase și, bineînțeles, feminine. Mi-ar plăcea să cred că noi toți, și bărbați, și femei deopotrivă, devenim mai buni odată cu trecerea anilor.

ELLE: Ce rol din cariera ta reprezintă cel mai bine conceptul de feminitate? Sau de feminism?
A.J.:
A Mighty Heart, pentru că Marianne este o femeie pe care o admir și de la care am învățat multe. A depășit obstacolele din viață cu putere, dar și cu grație.

ELLE: Niciodată în istoria umanității femeile nu au trebuit să-și asume concomitent atât de multe roluri ca acum: mame, iubite, femei de carieră… cum poți fi toate astea în același timp?
A.J.:
Femeile și-au asumat dintotdeauna multe și cred că suntem pregătite să ducem chiar mai multe. Este în natura noastră. Dar întotdeauna trebuie să ne amintim să avem grijă și de noi.

ELLE: Cum ar putea un parfum să reprezinte feminitatea?
A.J.:
Însoțindu-te în fiecare stare pe care o trăiești și scăpând oricărei definiții. Asta îmi place atât de mult la Mon Guerlain.

ELLE: Cum poate o femeie să-și accepte feminitatea cu ușurință atunci când i se pretind atât de multe din atât de multe direcții: să fie frumoasă, să fie sexy, dar totuși să nu cedeze în fața dictatelor modei și cerințelor societății, care e una predominant masculină?
A.J.:
Nimic nu este mai atractiv pe lumea asta decât cineva care este cu adevărat el însuși, fără inhibiții, în orice formulă își dorește. Cu toții recunoaștem această atractivitate atunci când o vedem: acele femei a căror frumusețe se găsește în vivacitatea spiritului lor și în incapacitatea lor de a fi altcineva decât ele însele.

ELLE: Noțiunile de feminitate și feminism sunt incompatibile?
A.J.:
Egalitate nu înseamnă să fim cu toții la fel, înseamnă libertatea de a alege singuri pentru noi înșine și de a ne trăi viețile pe deplin, nu în competiție cu bărbații, ci alături de bărbați. Nu înseamnă să ne sabotăm unii pe alții, ci să ne ajutăm unii pe alții să devenim variante mai bune ale noastre. Cred că nu se vorbește suficient despre cât de multă nevoie avem de bărbați în viețile noastre ca să fim puternice și capabile să ne depășim limitele.

ELLE: Ne putem oare imagina o societate în care bărbații și femeile vor fi egali, dar în care o femeie nu va deveni ca un bărbat?
A.J.:
Bineînțeles!

ELLE: Cum ne putem educa copiii (fete și băieți) în spiritul feminismului?
A.J.:
Atât prin intermediul unor modele puternice și diverse, dar și prin studierea trecutului: înțelegând cât de mult a trebuit să luptăm pentru libertățile câștigate și cât de multă nevoie este în continuare să le apărăm. Și să nu uităm cât de multe femei trăiesc în țări în care aceste libertăți nu există. Unii dintre oamenii pe care copiii mei îi admiră cel mai mult sunt femei care au trăit conflicte dramatice sau care au avut de înfruntat adversitatea. Se întâmplă să fie femei, dar nu asta este ceea ce le definește. Ci puterea și exemplul lor.

ELLE: Ce ai vrea să învețe fetele tale din exemplul feminității tale?
A.J.:
Să fie ele însele în totalitate. Dar, ca să fiu cinstită, eu învăț câte ceva de la ele în fiecare zi. Sunt atât de diferite, fiecare în felul ei are un caracter foarte puternic.

ELLE: Dacă ar fi ca copiii tăi să transmită o singură valoare copiilor lor, care ți-ar plăcea să fie aceea?
A.J.:
Libertatea și bunătatea.

ELLE: Cum poți continua să visezi?
A.J.:
Nu e întotdeauna ușor. Pe de altă parte, nu cred că încetăm vreodată să visăm. E important să ai oameni în viața ta care cred în tine, care își doresc să reușești și cu care împărtășești aceleași țeluri – asta este foarte important.

ELLE: În ultimii zece ani, Guerlain s-a implicat în protejarea biodiversității și a planetei. Ce relație ai cu mediul și cu ecologia? Ce le transmiți copiilor tăi?
A.J.:
Avem proiecte pentru protejarea mediului în derulare în Cambodgia și Namibia. Discutăm adesea în familie despre cum totul este conectat în lume: viața în sălbăticie, mediul și bunăstarea oamenilor. Dacă vrei să protejezi unul dintre ele, trebuie să le protejezi pe toate. Cel mai frumos lucru este că putem să ne facem fiecare treaba în feluri diferite. Nu există un singur răspuns.

Citește și:
ELLE INTERVIU EXCLUSIV: Jennifer Lawrence, o fată plină de pasiune

Traducere și adaptare de Crina Alexe

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people