Suma record pentru pictorul roman Adrian Ghenie: 4 milioane de euro

Licitatia Sotheby’s Contemporary a stabilit un nou record de vanzare pentru pictorul roman Adrian Ghenie. Lucrarea sa, The Sunflowers in 1937, s-a vandut cu 3.117.000 lire sterline (peste 4 milioane de euro).

Suma record pentru pictorul roman Adrian Ghenie: 4 milioane de euro

The Sunflowers in 1937 este o lucrare in ulei, de mari dimensiuni (280×280 cm) semnata de pictorul roman nascut in 1977 la Baia Mare. Tabloul este o reinterpretare a celebrei capodopere a lui Van Gogh si a facut parte dintr-o expozitie a artistului la Galerie Judin din 2014, Berlin Noir.

Anul 1937 din numele lucrarii se refera la faimoasa expozitie de arta degenerata tinuta la Institutul de Arheologie din Munchen, pusa la cale de Joseph Goebbels, o expozitie care adunase 650 de lucrari care insultau sentimentele germane, aduse la un loc pentru scopul de a educa publicul despre neajunsurile artei moderne, parte a unei campanii care isi dorea sa curete Germania nazista de o cultura a degenerarii.

Adrian Ghenie a fost dintotdeauna fascinat de celebra lucrare a lui Van Gogh – conform catalogului licitatiei, Ghenie, la varsta de 6 ani, tinea pictura printata pe coperta unei reviste romanesti de arta sub perna. Un numar de lucrari expuse de Adrian Ghenie in expozitia Berlin Noir fac aluzie la Berlinul opresiv al anilor 30.

La licitatia care a stabilit un nou record de pe 10 februarie au mai fost vandute lucrari de Lucien Freud, Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol si Alberto Burri.

Foto: Sotheby’s.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle