Tory Burch si haina traditionala romaneasca

Daca ai fost prezenta pe retelele sociale in ultimele doua zile atunci probabil ai observat (si poate ai dat chiar si share la) o postare virala care a facut inconjurul internetului.

Tory Burch si haina traditionala romaneasca

Postarea despre care vorbim apartine paginii La Blouse Roumaine si expune un fapt evident, care nu poate fi contestat: colectia Resort 2018 a celebrului brand fashion Tory Burch este inspirata (extrem de mult, am putea spune) din vesmintele traditionale romanesti. Una dintre jachetele marca Tory Burch este extrem de asemanatoare cu o haina traditionala romaneasca, cu broderie, expusa la momentul la care vorbim la Muzeul de Arta Metropolitan, din New York.

La Blouse Roumaine este prima comunitate din Romania dedicata iei, obiectul vestimentar considerat reprezentativ pentru identitatea culturala nationala.

ELLE a stat de vorba cu reprezentanta La Blouse Romaine, in incercarea de a afla cat mai multe detalii despre aceasta poveste.

ELLE: Cum ati ajuns sa descoperiti aceasta poveste? La Blouse Roumaine a descoperit-o sau v-a fost semnalata?

La Blouse Roumaine: Povestea ne-a fost semnalata printr-un hashtag pe Instagram. De acolo am ajuns pe pagina brandului IIANA, care a semnalat-o pentru prima data.

ELLE: Care a fost desfasurarea actiunii?

LBR: Pornind de la postarea de pe pagina IIANA, am documentat imedat pe internet toata colectia resort 2018 Tory Burch si am realizat ca, intr-adevar, una din piesele principale ale colectiei este copiata aproape unu la unu dupa un model de haina romaneasca de la inceputul secolului XX, aflat in patrimoniul Muzeului de Arta Metropolitan din New York, donat de doamna Christine Valmy in 1981. Fotografia de la Metropolitan a fost publicata prima oara pe pagina comunitatii La blouse roumaine in decembrie 2012, ulterior reconstituita integral de IIANA impreuna cu Arta Casnica Tismana in perioada 2013-2014.
In colectia Tory Burch mai sunt inca alte 3 piese inspirate din haina romaneasca (rochie, pantaloni, pantofi) care seamna izbitor cu o interpretare realizata de Dorin Negrau in 2016 si cu tricourile echipei nationale de rugby a Romaniei, create de Ioana Corduneanu pentru Cupa Mondiala din 2015.
Am documentat si cele mai vechi fotografii cu acest tip de design, cele mai vechi fiind de la inceput de secol, una dintr-un catalog de moda frantuzesc si nenumarate variante purtate de copiii Reginei Maria a Romaniei, careia ii datoram promovarea stilului romanesc in moda internationala din prima jumatate a secolului XX.
Nu este prima oara cand brandurile internationale se inspira din ia si costumul traditional romanesc, in diversele lui variante si interpretari, insa de aceasta data asistam la un caz clasic de missapropriation, copierea unui model apartinand unei comunitati, unei culturi, fara mentionarea originii design-ului.
Campania am inceput-o sambata 10 iunie, dimineata, pe Facebook si Instagram, printr-un colaj de fotografii cu haina romaneasca din colectia Metropolitan si cea din colectia Tory Burch, alaturi de un mesaj deschis prin care am rugat-o pe celebra creatoare de moda sa mentioneze sursa si sa sprijine artizanii romani care mai pastreaza inca vie traditia abageriei in atelierele de la Tismana.
A devenit virala in scurt timp, cu peste 2.000.000 reach si zeci de mii de reactii in social media.

ELLE: Cum a raspuns brandul Tory Burch?

LBR: Comentariile scrise de romani si nu numai pe conturile de social media Tory Burch au fost sterse, multi din utilizatori blocati. O strategie absolut gresita in era social media.

ELLE: Cand au retras imaginile?

LBR: Dupa 24 de ore, duminica seara.

ELLE: Care a fost raspunsul oamenilor pe retetele de socializare si cum s-au mobilizat?

LBR: Fantastic. Au repostat mesajul nostru si colajul foto, alaturi de fotografiile de pe pagina IIANA. Au scris articole pe bloguri, au postat pe paginile publicatiilor internationale, au reusit sa modifice inclusiv continutul paginii Tory Burch pe Wikipedia, adaugand episodul cu haina romaneasca copiata. O comunitate extraordinara! Le sunt recunoscatoare.

ELLE: Exista vreun mijloc legal de rezolvare a acestei povesti?

LBR: Da, poate fi. Am format un grup de lucru si analizam problema momentan. Nu avem inca o solutie, e o problematica complexa, Romania nu are legislatie in acest domeniu.

In acest moment, postarea de pe pagina La Blouse Roumaine are peste 19.000 de share-uri, peste 500 de comentarii si peste 21.000 de like-uri. In continuare, reprezentatii brandului Tory Burch nu au oferit vreo declaratie, nu au postat nimic pe retelele de socializare si nu au adresat in vreun fel aceasta problema.

#givecredit #RomanianCulture

Foto: La Blouse Roumaine

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle