Cu toate că medicina a evoluat cu o viteză uimitoare în ultimul secol, cancerul rămâne în continuare una dintre cele mai grave afecțiuni din lume, atât la femei, cât și la bărbați. Anual, aproximativ 8 milioane de persoane pierd lupta cu diferitele forme de cancer.
În Europa, cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității, după bolile de inimă, iar femeile reprezintă aproximativ jumătate din totalul de victime, din cauza unor forme de cancer precum cancerul mamar, cancerul pulmonar sau cancerul de col uterin. Acestea sunt cele mai agresive afecțiuni de acest gen, pe care le întâlnim la paciente, iar despre aceste boli extrem de agresive vom vorbi chiar acum.
Cancerul mamar inflamator
Cancerul mamar inflamator sau mastita carcinomatoasă reprezintă o blocare a vaselor limfatice de la nivelul sânului, cauzată de apariția celulelor canceroase în această zonă a organismului. Datorită agresivității acestui tip de cancer și a rapidității cu care se răspândește și la alte organe, pronosticul este întotdeauna unul rezervat, iar speranța de viață este de aproximativ 5 ani.
Simptomele mastitei carcinomatoase constau în edem mamar pronunțat, însoțit de cele mai multe ori de eritrem (roșeață). În cazul în care apar aceste simptome, este extrem de important ca femeile să se adreseze medicului specialist, pentru că evoluția acestei boli depinde de cum depistăm și cum diagnosticam cancerul mamar inflamator.
Cancerul la plămâni
La nivel global, cancerul la plămâni cauzează mai multe decese decât cancerul mamar și cel de prostată la un loc. Rata de supraviețuire pentru această maladie este extrem de scăzută: 2-10% pentru 5 ani. Fumatul reprezintă una dintre principalele cauze ale apariției cancerului la plămâni, atât la bărbați, cât și la femei. Din păcate, se diagnostichează de cele mai multe ori în metastaze, iar rapiditatea cu care se extinde la celelalte organe o trasnformă fără mari probleme în una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Cancerul de col uterin
România ocupă primul loc din Europa la numărul de decese anuale în rândul femeilor, cauzate de această afecțiune necruțătoare, cu medie de aproximativ 6 ori mai mare decât media în UE. Principala cauză al acestui tip de cancer la femei este infectarea cu virusul Papilloma Uman (HPV), iar pacientele care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire sunt cele care și-au început viața sexuală la o vârstă precoce, precum și cele cu mai mulți parteneri.
Cancerul este, fără doar și poate, cea mai agresivă afecțiune cu care omenirea se confruntă și în ziua de azi. Cu toate că inovația și tehnologia fac progrese importante în lupta cu această boală necruțătoare, cancerul (sub toate formele sale) rămâne una dintre principalele cauze de deces din întreaga lume.
Cancerul mamar inflamator, cancerul de col uterin sau cancerul pulmonar se numără printre cele mai agresive forme de cancer cu care femeile se confruntă, maladii extrem de agresive asupra cărora medicii au întotdeauna un pronostic rezervat. De aceea, medicii recomandă ca toate femeile să urmeze seturi de analize și teste periodice, indiferent de apariția în prealabil a unor simptome specifice, pentru a depista cât mai din timp o eventuală afecțiune de acest fel.