Spune-o raspicat: sunt razbunatoare si mandra de asta

Nici iadul nu e atit de furios ca o femeie respinsa, mai ales daca toa­ta povestea este tirita in paginile tabloidelor. Astazi nu ne lasam respinse fara lupta. Ne face asta vreun bine?

Spune-o raspicat: sunt razbunatoare si mandra de asta

Laura, jurnalista, nu-si poate opri un chicotit nervos atunci cind isi aduce aminte de ultima ei despartire „toxica”. Ea a des­co­perit ca barbatul sexy cu care se intilnea de mai bine de sase luni se vedea, in paralel, in mod re­gulat, cu o multime de alte femei. Si atunci a reactionat rapid. Citeva zile dupa aceasta descoperire, flancata de cele mai bune prietene ale ei, a decis sa faca o vizita la libraria unde el lucra in week-end. In momentul in care magazinul era foarte aglomerat, cele doua prietene ale Laurei au navalit in interior, au ocolit coada formata si, fara avertisment, au inceput sa tipe si sa-l arate cu degetul pe fostul prieten al Laurei, acuzindu-l ca e un om de nimic, cu doua fete, un inselator, un nemernic care umbla cu mai multe femei deodata. Pentru Laura, sa priveasca aceasta scena prin vitrina a fost, spune ea, un moment definitoriu. „Simteam nevoia sa il fac sa inteleaga ca nu-mi poate face una ca asta si sa scape nepedepsit dupa aceea – si am vrut ca toata lumea din magazin sa stie”, spune ea. „M-am simtit foarte bine.”

Leah, care lucreaza in publi­citate, poate sa confirme. Cind prietenul ei, cu care avea o relatie de lunga durata, a parasit-o si a plecat sa locuiasca cu una din prietenele sale undeva intr-un oras invecinat, ea a conceput pe computerul propriu si apoi a printat 200 de postere cu titlul „Cautat pentru adulter”, titlu asezat deasupra unei poze cu fericitul cuplu, cu numarul lor de telefon si adresa de acasa. A pus posterele pe fiecare copac pe care l-a intilnit in cale, pe orice perete gol si in fiecare cabina telefonica de pe strazile din jurul locuintei proaspatului cuplu. Ea a recunoscut ca toata aceasta campanie a fost destul de murdara si nu tocmai demna de pozitia sa, insa i-a oferit un mod creativ de a se razbuna si de a-si varsa furia.

Toata lumea face asta. In ultimii ani, o multime de „razbunatori” din lumea buna si-au expus sentimentele de furie pe primele pagini ale ziarelor nationale. In ziua de azi pare sa fie ceva in neregula cu modul in care se produc despartirile, acele rupturi care transforma peste noap­te o femeie inteligenta intr-o furie raz­bu­na­toare, disperata sa povesteasca oricui vrea s-o asculte despre lipsurile de care suferea fostul iubit. Si, cu cit mai multa pu­blicitate obtine, cu atit mai bine. Este vorba, fara dubii, despre gustul dulce al razbunarii mistuitoare, purificatoare de suflete ranite. „Razbunare nu e un cuvint murdar”, insista Christine Gallagher, autoarea cartii The Woman’s Book of Revenge. „E, de fapt, o traditie onorata de-a lungul timpului. E un mod de a face dreptate, de a restabili echilibrul in univers. Si imputerniceste pe cea care isi striga suferinta sa pedep­seasca la rindul sau, sa se elibereze de sentimentul de victima. O ajuta sa-si re­capete controlul asupra emotiilor”.

Si neutralizeaza durerea ascutita a respingerii. Cind o femeie alege sa il faca de rusine in mod public pe fostul iubit, ea ia o decizie foarte importanta, spune psihologul Linda Blair. „Ca femei, instinctul nostru in viata este sa stabi­lim relatii de intimitate”, explica ea. „Principala preocupare a barbatilor, pe de alta parte, este pozitia pe care o ocupa in ierarhia sociala. Sa-l balacaresti in public inseamna sa-i compromiti pozitia si sa-l faci sa se simta amenintat.

Cind cel care paraseste este o persoana importanta, tentatia de a-i intoarce lovitura intr-un mod care sa pro­voace cit mai multe daune – ca, de exemplu, in titluri mari pe prima pagina a ziarelor – este prea puternica pentru a-i putea rezista. Nimeni nu e imun. Frumoasa actrita franceza Isabelle Adjani – nici ea straina de tacticile-soc de despartire – a folosit coperta revistei Paris Match pentru a anunta Franta, dar si pe logodnicul ei, muzicianul Jean Michel Jarre, ca rupe logodna dupa ce a descoperit ca acesta avea mari probleme in a-si tine pantalonii pe el. Apoi, superba Kasia Komo­rowicz a facut dezvaluiri complete despre relatia ei secreta (care dura de cinci ani) cu Hugh Grant: in doua tabloide, cu o continuare intr-un interviu cu tenta de confesiuni in ELLE. Razbunatorii au chiar si propriile lor coloane sonore: un exemplu e melodia lui Frankie „Fuck You Right Back” adre­sata fostului ei iubit, Eamon. Si apoi, bine­in­teles, mai exista si E-bay. Va mai adu­ceti aminte de sotia acelui pompier din New York care a des­co­­perit ca sotul ei ii ofe­rea mai mult decit un u­mar pe care sa plinga unei vaduve care isi pierduse consortul in atacurile de pe 11 septembrie? Doamna inse­lata a incercat o terapie mai putin obisnuita, scotindu-i sotului panta­lonii la licitatie on-line.

Expertul in relatii Tra­cey Cox crede ca acest apetit pentru razbunarile in public se da­toreaza in mare masura fascinatiei pe care o avem pentru spectaco­lele de tip reality-show. „Cred ca show-urile de tipul Big Brother trebuie sa-si asume o mare parte din responsabilitatea acestor manifestari”, explica ea. „Sintem acum atit de obisnuiti sa luam cunostinta de afacerile murdare ale fie­caruia, incit nu mai sintem sensibili la lucruri care ar trebui cu a­devarat sa ramina la stadiul vietii private.”
 

Pentru Christine Gallagher razbunarea face parte integranta din procesul de vindecare. „Priveste durerea emotionala ca pe o imensa, oribila aschie care poate fi scoasa si aruncata cit mai departe”, spune ea. „Recunoaste deschis ca esti trista, nebuna, devastata si avida de singe. Apoi canalizeaza toate aceste sentimente neplacute catre o actiune constructiva. Cu alte cuvinte, lasa-i pe toti sa fie antrenati intr-un act de razbunare indreptat impotriva persoanei respon­sabile pentru criza ta.” Ea adauga ca o catastrofa sentimentala e ca o pierdere grea si, astfel, persoana care a fost respinsa probabil ca va parcurge toate cele trei etape: negare, furie si acceptare.

O actiune de razbu­nare verbala te poate duce in mod sanatos dinspre furia oarba catre faza de acceptare. Te face sa te simti bine, spun ultimele descoperiri stiintifice. „Satisfacerea ne­voilor de baza, ca foamea, de exemplu, ne face fericiti. In acelasi mod func­tioneaza si nevoia de razbunare”, spune Dr. Dylan Evans, autorul cartii Emotion: a Very Short Introduction. Bineinteles, stiinta nu poate spune daca femeile sint mai bune in razbunarea lor romantica decit barbatii, insa Tracey Cox sustine ca exista anumite elemente in psihicul feminin care le face mult mai potrivite pentru aceasta. „Femeile sint mult mai potrivite decit barbatii pentru exprimarea emotiilor si stiu exact ce sentimente au in legatura cu lucrurile intimplate. Cind sintem implicate intr-o relatie, ne contopim cu cealalta persoana, in toate detaliile vietii sale, astfel incit nu e greu sa descoperim care e calciiul lui Ahile.”

Cu alte cuvinte, inteligenta noastra emotionala superioara ne spune ca, a­tunci cind ne punem in cap sa-i facem o figura cuiva, succesul e cu siguranta ga­rantat. Femeile sint mult mai bune si in or­do­narea timpului, poate si pentru ca si-au insusit adevarul din vechea zicala care spune ca razbunarea e un fel de mincare care se serveste cel mai bine rece. Atit Blair, cit si Gallagher cred ca un act de razbunare cu adevarat reusit urmeaza trei reguli de aur: trebuie sa fie creativ, trebuie sa fie legal, trebuie sa aiba loc o singura data. Daca se intimpla de mai multe ori, autorul se indreapta periculos catre o zona minata.

Jurnalista Rachel Royce stie foarte bine cum e sa fii in aceasta situatie. Dupa ce a descoperit la inceputul lunii mai ca sotul ei, un jurnalist bine cotat, nu numai ca a lasat-o pentru o tipa „care seamana cu Keira Knightley”, dar a si invitat-o pe noua sa dragoste sa locuiasca cu el in oraselul unde avea o casa impreuna cu sotia sa, Rachel a navalit in cuibusorul de nebunii intr-o noapte, foarte tirziu, dupa ce cuplul indragostit se retrasese deja in dormitor. Si-a aruncat rochia de mireasa Maria Grachvogel si albumul cu fotografii de la nunta – erau casatoriti doar de cinci luni – in mijlocul unei mese pline de farfurii murdare. Mai tirziu in acea zi, Royce a cumparat 10 saci de balega la o licitatie din sat si a aranjat ca acestia sa fie livrati la biroul din Londra unde lucrau sotul sau si noua sa prietena. Insa ceea ce a facut n-a multumit-o indeajuns. Royce si-a vindut povestea celor de la Daily Mail si a fost de acord sa scrie „un jurnal de divort”, dupa care s-a simtit pe deplin razbunata. „El spune ca n-ar fi trebuit sa spun nimic despre despartirea noastra”, spunea ea in Daily Mail pe 12 iulie. „Insa de ce sa nu o fac? El e cel care m-a abandonat si m-a facut sa cad de foarte sus. A fost destul de greu sa il aud cum spune despre noua sa prietena ca e adevarata lui dragoste. Asta dupa ce mi-a spus mie de nenumarate ori ca eu sint «aceea», singura care conteaza.”

Tracey Cox nu crede ca razbunarea, publica sau privata, e o cale buna de urmat. „Urasc asta”, spune ea. „Face sa mi se stringa stomacul. E evident ca acele femei sint ranite foarte rau si incearca cu disperare sa isi salveze reputatia si demnitatea, dar ajung sa arate cit se poate de stupid. Iti pot spune cu ce sint de acord: sa te obisnuiesti cu gindul si sa incerci sa fii blinda cu tine insati. In cele din urma, a-ti vedea fericita de existenta ta dupa o despartire e cea mai buna razbunare dintre toate.” Ginditi-va la Diana, printesa de Wales, aratind fantastic in rochia ei de cocktail neagra, cu umerii dezgoliti, la Serpentine Gallery, in acea seara in care printul Charles a recunoscut public relatia lui cu Camilla Parker Bowles. Sau triumful lui Nicole Kidman la Oscaruri (Tom n-a cistigat inca nici unul). Sau chiar ascensiunea lui Hillary Clinton catre Biroul Oval.

Arhiva revistei ELLE
Foto : Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle