Spune-o raspicat: sunt razbunatoare si mandra de asta

Nici iadul nu e atit de furios ca o femeie respinsa, mai ales daca toa­ta povestea este tirita in paginile tabloidelor. Astazi nu ne lasam respinse fara lupta. Ne face asta vreun bine?

Spune-o raspicat: sunt razbunatoare si mandra de asta

Laura, jurnalista, nu-si poate opri un chicotit nervos atunci cind isi aduce aminte de ultima ei despartire „toxica”. Ea a des­co­perit ca barbatul sexy cu care se intilnea de mai bine de sase luni se vedea, in paralel, in mod re­gulat, cu o multime de alte femei. Si atunci a reactionat rapid. Citeva zile dupa aceasta descoperire, flancata de cele mai bune prietene ale ei, a decis sa faca o vizita la libraria unde el lucra in week-end. In momentul in care magazinul era foarte aglomerat, cele doua prietene ale Laurei au navalit in interior, au ocolit coada formata si, fara avertisment, au inceput sa tipe si sa-l arate cu degetul pe fostul prieten al Laurei, acuzindu-l ca e un om de nimic, cu doua fete, un inselator, un nemernic care umbla cu mai multe femei deodata. Pentru Laura, sa priveasca aceasta scena prin vitrina a fost, spune ea, un moment definitoriu. „Simteam nevoia sa il fac sa inteleaga ca nu-mi poate face una ca asta si sa scape nepedepsit dupa aceea – si am vrut ca toata lumea din magazin sa stie”, spune ea. „M-am simtit foarte bine.”

Leah, care lucreaza in publi­citate, poate sa confirme. Cind prietenul ei, cu care avea o relatie de lunga durata, a parasit-o si a plecat sa locuiasca cu una din prietenele sale undeva intr-un oras invecinat, ea a conceput pe computerul propriu si apoi a printat 200 de postere cu titlul „Cautat pentru adulter”, titlu asezat deasupra unei poze cu fericitul cuplu, cu numarul lor de telefon si adresa de acasa. A pus posterele pe fiecare copac pe care l-a intilnit in cale, pe orice perete gol si in fiecare cabina telefonica de pe strazile din jurul locuintei proaspatului cuplu. Ea a recunoscut ca toata aceasta campanie a fost destul de murdara si nu tocmai demna de pozitia sa, insa i-a oferit un mod creativ de a se razbuna si de a-si varsa furia.

Toata lumea face asta. In ultimii ani, o multime de „razbunatori” din lumea buna si-au expus sentimentele de furie pe primele pagini ale ziarelor nationale. In ziua de azi pare sa fie ceva in neregula cu modul in care se produc despartirile, acele rupturi care transforma peste noap­te o femeie inteligenta intr-o furie raz­bu­na­toare, disperata sa povesteasca oricui vrea s-o asculte despre lipsurile de care suferea fostul iubit. Si, cu cit mai multa pu­blicitate obtine, cu atit mai bine. Este vorba, fara dubii, despre gustul dulce al razbunarii mistuitoare, purificatoare de suflete ranite. „Razbunare nu e un cuvint murdar”, insista Christine Gallagher, autoarea cartii The Woman’s Book of Revenge. „E, de fapt, o traditie onorata de-a lungul timpului. E un mod de a face dreptate, de a restabili echilibrul in univers. Si imputerniceste pe cea care isi striga suferinta sa pedep­seasca la rindul sau, sa se elibereze de sentimentul de victima. O ajuta sa-si re­capete controlul asupra emotiilor”.

Si neutralizeaza durerea ascutita a respingerii. Cind o femeie alege sa il faca de rusine in mod public pe fostul iubit, ea ia o decizie foarte importanta, spune psihologul Linda Blair. „Ca femei, instinctul nostru in viata este sa stabi­lim relatii de intimitate”, explica ea. „Principala preocupare a barbatilor, pe de alta parte, este pozitia pe care o ocupa in ierarhia sociala. Sa-l balacaresti in public inseamna sa-i compromiti pozitia si sa-l faci sa se simta amenintat.

Cind cel care paraseste este o persoana importanta, tentatia de a-i intoarce lovitura intr-un mod care sa pro­voace cit mai multe daune – ca, de exemplu, in titluri mari pe prima pagina a ziarelor – este prea puternica pentru a-i putea rezista. Nimeni nu e imun. Frumoasa actrita franceza Isabelle Adjani – nici ea straina de tacticile-soc de despartire – a folosit coperta revistei Paris Match pentru a anunta Franta, dar si pe logodnicul ei, muzicianul Jean Michel Jarre, ca rupe logodna dupa ce a descoperit ca acesta avea mari probleme in a-si tine pantalonii pe el. Apoi, superba Kasia Komo­rowicz a facut dezvaluiri complete despre relatia ei secreta (care dura de cinci ani) cu Hugh Grant: in doua tabloide, cu o continuare intr-un interviu cu tenta de confesiuni in ELLE. Razbunatorii au chiar si propriile lor coloane sonore: un exemplu e melodia lui Frankie „Fuck You Right Back” adre­sata fostului ei iubit, Eamon. Si apoi, bine­in­teles, mai exista si E-bay. Va mai adu­ceti aminte de sotia acelui pompier din New York care a des­co­­perit ca sotul ei ii ofe­rea mai mult decit un u­mar pe care sa plinga unei vaduve care isi pierduse consortul in atacurile de pe 11 septembrie? Doamna inse­lata a incercat o terapie mai putin obisnuita, scotindu-i sotului panta­lonii la licitatie on-line.

Expertul in relatii Tra­cey Cox crede ca acest apetit pentru razbunarile in public se da­toreaza in mare masura fascinatiei pe care o avem pentru spectaco­lele de tip reality-show. „Cred ca show-urile de tipul Big Brother trebuie sa-si asume o mare parte din responsabilitatea acestor manifestari”, explica ea. „Sintem acum atit de obisnuiti sa luam cunostinta de afacerile murdare ale fie­caruia, incit nu mai sintem sensibili la lucruri care ar trebui cu a­devarat sa ramina la stadiul vietii private.”
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle