Senatul a aprobat proiectul care permite defrișările inclusiv în ariile protejate şi în zonele cu păduri virgine

Senatul a aprobat ieri proiectul care permite tăierile de lemn inclusiv în ariile protejate şi în zonele cu păduri virgine, Camera Deputaţilor devenind astfel for decizional.

Senatul a aprobat proiectul care permite defrișările inclusiv în ariile protejate şi în zonele cu păduri virgine

Senatul a aprobat ieri proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr.51/2006. Proiectul, inițiat de parlamentari PSD, ALDE și UDMR, permite tăierea lemnului chiar și în zonele protejate sau în cele cu păduri virgine.

Proiectul a fost adoptat cu 81 de voturi pentru, 12 împotrivă și două abțineri și prevede ca ocuparea fondului forestier să se facă cu titlu gratuit, dacă este proprietate publică, şi la înţelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată.

Potrivit DC News, Allen Coliban, senator USR care s-a opus acestui proiect, a explicat de ce legea pune în pericol zonele naturale care au fost protejate până acum: „Există proceduri de avizare şi de derogare de la regimul de protecţie, fix pentru cazuri punctuale precum cele prezentate ca argumente în comisie. PSD-ALDE înţeleg să încalce directivele şi procedurile europene, certificând prin lege ca interesul economic să fie prioritar în faţa celui privind protecţia naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate şi a pădurilor virgine se va face fără compensaţii financiare”.

Dacă acest proiect de lege va fi aprobat și de către Camera Deputaților, zonele protejate și pădurile virgine vor putea fi defrișate pentru construcția unor noi drumuri sau pentru diferite alte proiecte care ar trebui să asigure securitatea și sănătatea oamenilor și animalelor.

Măsura este una controversată, având în vedere că Polonia a fost amenințată în noiembrie 2017 cu o penalizare de 100.000 de euro pe zi dacă nu va înceta defrișările din pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa.

Decizia finală va aparține Camerei Deputaților.

Citește și:
Inocente & însărcinate: Legea Inocența copilăriei ține copiii în întuneric cu argumente religioase

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle