Sa ne smecherim copiii?! (de Mihaela Radulescu)

Luna aceasta, Mihaela Radulescu pledeaza pentru copilarie. Acea copilarie simpla, necolorata prematur de farduri, limbaj obscen si apucaturi deocheate. Un efort deloc mare pentru parinti, dar cu efecte atat de serioase pentru copiii nostri.

Sa ne smecherim copiii?! (de Mihaela Radulescu)

Am asistat, cu revolta innodata-n gat si cu o mirare pe care mi-a fost tare greu s-o alung, la o scena intre un tata si odraslele lui, fete de nici zece ani, care erau indemnate sa guste din vin si sa invete sa danseze manele. Mama lor nu era de fata, asa ca tatalui i se parea foarte distractiv sa comunice si sa se joace cu tinerele fapturi dupa bunul plac, convins fiind ca e de datoria lui sa le si smechereasca putin, caci prea le creste by the book mama lor.

Evident, am tacut, desi i-as fi bagat pe gat telefonul din care rasuna maneaua. Nu erau copiii mei si am invatat sa nu ma mai bag unde nu-mi fierbe oala, oricata dorinta de dreptate zace in mine.

Dar n-am putut sa nu fac, in gand, un recensamant al tuturor episoadelor la care am mai asistat, cu parinti iresponsabili sau, mai bland spus, cu parinti care n-au inteles rostul lor in viata copiilor pe care i-au facut. Bunaoara, mi-am adus aminte de toate fetitele incurajate sa-si faca unghiile si sa se machieze la varsta basmelor, de baietii care invata sa injure si sa faca semne obscene, pentru ca tatilor li se par haiosi asa, de toti copiii incurajati sa vorbeasca despre „iubite si iubiti cand inca nu-si taie unghiile singuri si inca adorm cu ursuletul la piept.

Lista aberatiilor e mult mai cuprinzatoare, dar nu insiruirea lor ma preocupa, ci dezolanta dorinta a unor parinti de a-si „smecheri copiii, de a le introduce atat de devreme in sistemul de gandire un cod al exprimarii prin „smecherie, prin „vrajeala si apucaturi stridente de oameni mari.

Cand aducem pe lume copii, ar trebui sa primim, daca instinctele nu se declanseaza la timp, un ghid de utilizare a unui creier in formare, a unei fiinte ce va deveni exact omul mare pe care-l vom modela noi, cu micile adaosuri ale lumii in care va evolua. Am afla, daca l-au scris niste parinti intregi la minte, ca avem datoria si puterea de a introduce, ca intr-un computer virgin, toate informatiile si programele utile pentru o buna dezvoltare personala, pentru o constructie temeinica a psihicului si fizicului unui pui de om.

Cand lumea si viata sunt pline de frumusete si inedit, de povesti fabuloase si de amanunte ce vor realiza, ca intr-un puzzle, identitatea unui viitor om mare, de ce am alege sordidul, de ce i-am deruta cu greseli facute deja de noi, de ce i-am virusa cu stupizeniile stridente care ne inconjoara?! Stiu, pentru multi parinti , asta e singura cale de comunicare cu copiii lor, asta e singurul subiect la care se pricep, caci nu au rabdare sa se joace cu ei, nu gasesc de cuviinta sa se prosteasca in fel si chip spre a le umple timpul, nu stiu unde sa-i duca in oras decat in parc sau la restaurant, nu au citit indeajuns cat sa le spuna o poveste cu talc sau nu inteleg de ce s-ar cobori la nivelul lor, cand e atat de la indemana sa-i „maturizeze prematur, aducandu-i la etajul social al vietii lor, la „lumea reala pentru care trebuie sa fie pregatiti de mici, „ca sa se descurce in viata.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle