Puterea de a spune “Nu Stiu” (de Mihaela Nicola)

Intr-o epoca in care toata lumea se pricepe la orice, Mihaela Nicola ne indeamna sa chibzuim mai bine la vorbele pe care le aruncam in lume si sa ne asumam responsabilitatea pentru ele.

Puterea de a spune “Nu Stiu” (de Mihaela Nicola)

Am exces de stima pentru oamenii ce dovedesc puterea de a rosti „nu stiu'. De ce exces? Pentru ca simt nevoia sa contrabalansez faptul ca este o categorie aflata in deficit.

Probabil ca traditia de a pretui polivalenta ne-a facut sa ne dorim pe noi insine atoatestiutori. Sau poate tendinta de a judeca rapid si netemeinic ne impinge sa avem pareri pe care le transformam in certitudini si le enuntam ca pe adevaruri valabile.

Un simt aparte pentru seva limbii romane ma face sa duc dorul expresiei „nu stiu'. O aud rar, prea rar in timp ce ascult sentinte, opinii, argumente, pareri si speculatii ce se rostogolesc cu emfaza de pe buzele multor stiutori de putin. Ma doare aproape fizic atunci cind detectez o opinie si nu aud demarcatia „cred' sau macar precizarea „este o parere'.

Ma intristeaza cind vad elocinta in teorii personale sustinute ca si cum ar fi adevaruri imuabile. Si mai ales mi-e mila de cei ce traiesc numai intre propriile certitudini – caci vor fi vesnic nefericiti atunci cind constata ca realitatea difera de perceptii si ca monopolul adevarului n-a fost inca alocat vreunui om.

De la opinii despre masonerie ale profanilor-femei, de la diagnoze medicale exprimate de pacienti (sau, si mai grav, de catre oftalmologi pentru afectiuni renale), de la stiinta sociologilor despre comunicare si a inginerilor despre macroeconomie pina la nimicurile speculative despre viata celorlalti, abunda printre noi stiinta tuturor despre de toate.

Sigur ca la politica si la fotbal se pricepe toata lumea – asta am invatat sa acceptam, desi este al naibii de gresit. Dar as adauga ca si la publicitate se pricepe tot consumatorul, si la PR toate femeile frumoase, si la economie toti politicienii, si la nutritie… practic toata lumea. Asa am constatat in ani multi de relationare.

Si-apoi, orice intrebare adresezi capeti un raspuns foarte amplu – fara delimitarea matura a cuiva care sa admita ca n-a gasit inca toate adevarurile.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle