Premieră la Eurovision. Ce schimbări vor avea loc anul viitor după controversa privind voturile anulate

Pentru prima oară în istoria concursului Eurovision, telespectatorii din țările neparticipante își vor putea vota artiștii favoriți.

Premieră la Eurovision. Ce schimbări vor avea loc anul viitor după controversa privind voturile anulate

Organizatorii Eurovision au anunțat ieri modificări majore în ceea ce privește sistemul de vot al concursului. Pentru prima oară în istoria competiției, telespectatorii din țările care nu participă la Eurovision își vor putea vota concurenții favoriți.

Schimbările, care vor fi adoptate începând cu anul viitor, au fost implementate în urma unor „tipare neconforme de votare” ce au fost sesizate în 2022 în cazul a șase țări: Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino.

„De-a lungul istoriei sale de 67 de ani, concursul Eurovision a evoluat constant pentru a rămâne relevant și interesant. Aceste schimbări recunosc imensa popularitate a show-ului, oferind mai multă putere publicului celui mai mare eveniment muzical live din lume”, a declarat reprezentantul Eurovision, Martin Österdahl, într-un comunicat de presă.

Telespectatorii din țările care nu participă la competiția muzicală își vor putea vota favoriții prin intermediul „unei platforme online securizată, folosind un card de credit din țara lor, iar voturile acestora vor fi convertite în puncte care vor avea aceeași pondere ca o țară participantă, atât în semifinale, cât și în marea finală”, se mai arată în declarația oficială.

În plus, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a anunțat că vor avea loc schimbări și în ceea ce privește sistemul de votare din semifinale. Astfel că, dacă până acum artiștii ajungeau în finale pe baza votului publicului, dar și a juraților, de anul viitor, vor conta doar voturile telespectatorilor. În marea finală însă, lucrurile rămân neschimbate, câștigătorii fiind numiți în urma voturile exprimate de public şi de juriile naţionale.

Anul acesta, marea câștigătoare a fost Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, care a adunat un număr record de puncte, mai exact 439. Cu toate acestea, din cauza războiului din Ucraina, organizatorii Eurovision au decis ca în 2023 competiția să aibă loc în Liverpool, Marea Britanie.

Citește și:
Cristiano Ronaldo pleacă de la Manchester United. Suma pierdută de fotbalist după rezilierea contractului

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle