Paștele cu familia ta și a partenerului. Ghid pentru sănătate relațională și limite necesare

O nouă sărbătoare când animozități ies la iveală, iar cuplul poate fi pus la încercare în interacțiunea cu familiile fiecăruia. Nevoia de limite e mai mare ca oricând.

Paștele cu familia ta și a partenerului. Ghid pentru sănătate relațională și limite necesare

Pe lângă semnificația religioasă, Paștele înseamnă câteva zile de concediu plus multe drumuri. Întâlniri cu prietenii, dar mai ales un pelerinaj pe la familia ta și familia partenerului tău de cuplu. Iar cum reuniunile scot la iveală lupte pentru putere, antipatii, viziuni de viață mai diferite și limpezi ca oricând, dinamici disfuncționale, e necesar ca tot acest tumult să fie controlat în mod sănătos prin limite. Limite între voi doi, între fiecare și familia proprie sau a partenerului.

Alianța voastră

Înainte de orice fel de limită sau cerință e necesar ca voi să stați de vorbă și să cădeți de acord în privința programului, ordinii vizitelor, cât stați și unde în cazul în care rămâneți peste noapte. Dacă familiile insistă cu anumite aspecte, nu luați decizii fără să vă consultați unul cu celălalt, și apoi oferiți răspunsul final.

Nu uitați de loialități

Este nesănătos să vă dați de ales: eu sau părinții tăi. Indiferent cât de bună sau de rea a fost relația lui cu proprii părinți, ei sunt și vor fi familia lui de origine. Ceea ce implică o anumită loialitate, pe verticală, inclusiv la nivel transgenerațional. Așa cum și pentru tine există din partea lui o formă de loialitate, pe orizontală, ca parte din generația lui și iubită sau soție. Așadar să îl pui să aleagă este ca și cum îl plasezi între ciocan și nicovală, între două loialități la fel de puternice. Reciproca este desigur valabilă. Negocierea, calea de mijloc, reprezintă varianta corectă și sănătoasă pentru cuplul vostru.

Respectul

Poate că a existat un conflict încărcat de dramatism între tine și cineva din familia lui, ori între el și cineva din familia ta. Vă veți reuni cu toții? Limita comportamentului decent, respectuos este imperios necesară. Nu poate fi menținut un climat diplomat? Mai bine vă vizitați singuri familia câteva ore, în a doua zi de Paște, de exemplu.

Întrebări deranjante

Nu e o surpriză pentru nimeni să apară întrebările capcană de tipul: când vă mutați împreună, când vă căsătoriți, când faceți un copil. Iar Sărbătorile nu sunt contextul pentru a le aborda. La fel cum nu este momentul pentru a dezgropa secrete de familie și conflicte cu alți membrii ai familiei.

Faceți ce este confortabil pentru voi

Contribuția nu înseamnă muncă în bucătărie până la epuizare, sacrificii financiare pentru cadouri impresionante, tradiții respectate la linie deși nu credeți în ele. Vă puteți consulta cu părinții tăi sau ai lui legat de ce puteți aduce, ce implică vizita, ce este în regulă să faceți voi activ. Nu vreți să stați de dimineața până seara la masă? Puteți ieși cu toții (sau doar voi doi) la o plimbare, ori dacă sunteți în același oraș vizita să aibă durata confortabilă pentru voi.

Bârfa familiei

O capcană care funcționează precum o bombă ce-ți poate exploda în față la un moment dat. Câțiva membrii ai familiei partenerului tău încep să vorbească urât despre un altul, pe care nici tu nu îl placi foarte tare. Îți dorești mult să fii acceptată și integrată în familia lui așa că intri în acest joc al bârfei. Dar regula loialității menționată anterior se aplică și acum. Ei pot vorbi de rău un verișor să zicem, este ruda lor, însă tu nu deoarece nu este ruda ta. Cel mai bine te menții neutră sau părăsești locul discuției.

Citește și:
Îți spui că tu îl provoci? Semne că partenerul tău de cuplu are probleme serioase de a-și gestiona furia și nu e vina ta

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle