ONU: un milion de copii au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse

ONU a transmis că un milion de copii au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei. Aceștia reprezintă jumătate dintre refugiați.

ONU: un milion de copii au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse

Din cele două milioane de refugiați care fug din Ucraina, aproximativ jumătate sunt copii, potrivit oficialilor internaționali. Un milion de copii au fost forțați să-și părăsească casele din Ucraina pe fondul invaziei Rusiei în țară, potrivit unui raport ONU.

Aproximativ un milion de copii au fugit de conflictul din Ucraina

Agenția UNICEF a organizației raportează că 2 milioane de oameni au fugit din Ucraina de când Rusia a invadat la sfârșitul lunii februarie și că jumătate dintre cei care fug de violență sunt copii. Purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, a apărut marți la CNN, unde i-a spus gazdei Wolf Blitzer că nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație.

„Nu ne-am confruntat niciodată cu o criză a refugiaților la această viteză și amploare. Un milion de copii [au devenit] refugiați în mai puțin de două săptămâni. Acest lucru este fără precedent, la nivel global. Este îngrozitor. Se întâmplă în timp ce vorbim.”, a spus James Elder.

Oficialul UNICEF a distribuit, de asemenea, un clip din interviul său CNN pe Twitter, unde a descris amploarea exodului drept „o primă istorie întunecată”.

Invazia rusă marchează cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial. Oficialii ONU au încercat, dar uneori fără succes, să întrerupă luptele suficient de mult pentru a permite civililor prinși în zonele de conflict să plece în siguranță pe coridoarele umanitare, relatează The New York Times.

Cei mai mulți refugiați au ajuns în țările vecine

În ciuda acestui fapt, au existat rapoarte în curs de desfășurare despre civili, inclusiv copii, uciși în bombardamente și alte atacuri aparent rusești. Rusia a negat în repetate rânduri că vizează site-uri civile.

Este nevoie urgent de ‘ferestre de tăcere’ și ‘trecere sigură’ pentru a reloca oamenii ale căror vieți sunt în pericol”, a declarat Amin Awad, coordonatorul de criză al ONU pentru Ucraina, pentru Times. Cei mai mulți ucraineni care își părăsesc casele au călătorit în țările din apropiere, potrivit datelor Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, care raportează că 1,2 milioane de refugiați au părăsit Ucraina spre Polonia.

ICNUR estimează că până la 4 milioane de oameni ar putea fugi din Ucraina în timpul conflictului. Atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă. Forțele ruse au lansat pentru prima dată o invazie pe scară largă pe 24 februarie. Detaliile luptei se schimbă pe zi ce trece, dar sute de civili au fost deja raportați morți sau răniți, inclusiv copii.

„Nu știi unde să mergi, unde să alergi, pe cine trebuie să suni. Aceasta este doar panică”, a spus Liliya Marynchak, o profesoară de 45 de ani din Ivano-Frankivsk, Ucraina.

Citește și:
Președintele Zelenski, discurs impresionant în fața parlamentarilor britanici. A citat celebrul discurs al lui Winston Churchill: „Vom lupta până la sfârșit'

FOTO: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle