Obișnuiești să aplici des tratamentul tăcerii în relația de cuplu? De ce este foarte dăunător să te porți astfel cu partenerul tău

Tratamentul tăcerii îți este foarte la îndemână și crezi că așa îi vei da o lecție, dar comunicare în cuplu este pe deplin sabotată.

Obișnuiești să aplici des tratamentul tăcerii în relația de cuplu? De ce este foarte dăunător să te porți astfel cu partenerul tău

Tratamentul tăcerii nu este o armă exclusiv feminină, și bărbații practică asta. Însă pentru a crește calitatea relației și a comunicării în cuplu e necesar să privim sincer și obiectiv aportul fiecăruia. Relația e ca o eșarfă, iar fiecare dintre parteneri ține un capăt de care este responsabil. Evident, reacția de la capătul opus poate depinde foarte mult și de ceea ce face celălalt. Iar pentru a produce o schimbare la partener e necesar să schimbăm întâi noi ceva. Știi că te superi și nu mai vorbești cu el cu zilele sau pentru câteva ore bune? Iată de ce, de fapt, nu rezolvi nimic cu asta.

Nu transmiți ceea ce simți

Nu îi mai vorbești pentru că te doare foarte tare, iar astfel tu îți dorești ca el să îți înțeleagă durerea, impactul pe care l-a avut asupra ta acel lucru pentru care v-ați certat. Dar el nu are de unde să știe dacă nu îi spui cu subiect și predicat.

Întreține detașarea

Doare și ai nevoie de un mod de a face față disconfortului emoțional. Așa că se activează un mecanism care este de multă vreme alături de tine și intervine inconștient în contexte similare. Te îngheți emoțional, te detașezi și e ca și cum nu te mai interesează. Însă această detașare rupe conexiunea emoțională pe care aveți nevoie să o mențineți chiar și în situații delicate.

Forțezi o schimbare temporară

De teama despărțirii sau a respingerii partenerul e de acord cu tine, îți face diferite promisiuni. Însă asta funcționează pe termen scurt. Când faci ceva din frică, nu va ține. Ai nevoie de convingere, să înțelegi, să integrezi perspectiva celuilalt în mod real și să negociezi dacă este cazul, să explici.

Blochează soluția potrivită

Tratamentul tăcerii se traduce în primul rând prin lipsa comunicării. Iar tocmai pentru a soluționa problema e necesar să vorbești despre ea. Să clarifici o situație care poate pe celălalt l-a făcut să se simtă nesigur, să descoperiți de ce aveți nevoie unul de la celălalt.

Nu permite repararea

Ok, partenerul a greșit și e clar acest lucru. Cum ar putea să își ceară scuze, să te împace, să îți împlinească nevoile dacă tu nu îi permiți să discutați și ești inabordabilă prin tratamentul tăcerii și ignorarea lui?

Nu îți gestionezi corect emoțiile

Tratamentul tăcerii mai este o variantă foarte ineficientă pentru tine de a-ți gestiona propriile trăiri. De a confrunta gândurile care te duc spre scenarii dureroase, de a observa ce ai nevoie. De a descoperi când anume ai mai reacționat așa și de ce, când anume ai învățat acest mecanism. La ce ți-a fost util atunci și care sunt beneficiile de acum dar și costurile.

Te concentrezi pe negativ

Pe lângă detașare, mai este o altă opțiune în care încerci să îi dai partenerului o lecție, dar tu ești în continuare foarte activată emoțional. Așa că analizezi, ruminezi continuu, te cerți cu el în minte și te lași cuprinsă de negativitatea care va exploda în momentul în care reluați comunicarea. Deci o bombă cu ceas, cu efect întârziat.

Citește și:
Semne că partenerul tău de cuplu nu se simte confortabil în prezența ta și trebuie să îți schimbi atitudinea

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle