Memorialul Holocaustului e cel mai hot loc de sedinte foto din Bucuresti

De cativa ani, Memorialul Holocaustului e una dintre cele mai cautate destinatii din Bucuresti. Nu, nu pentru ca oamenii vor sa se reculeaga si sa cugete la miile de evrei sau romi romani care au murit in acei ani.

Ioana Ulmeanu Editorial de Ioana Ulmeanu

Memorialul Holocaustului este unul dintre monumentele mele preferate din Bucuresti. E locul pe langa care nu pot trece fara sa intru si sa citesc, pe peretii spalati de ploaie, pe care se scurge rugina, numele victimelor Holocaustului care, da, s-a intamplat si in Romania. Rahela, Shlomo, Estella… sunt cateva sute de nume, sapate in metalul ce se inroseste mai tare cu fiecare furtuna, si care aduc aminte de o drama la care ne gandim prea putin.

Inaugurat cu tam tam (si ceva scandal, dupa ce in zona destinata monumentului au fost taiati 32 de arbori), Memorialul Holocaustului, realizat de Peter Jacobi, a ramas ca una dintre putinele marturii publice despre un dezastru romanesc acoperit cu tacere. Si cu negare.

Spre exemplu, Holocaustul romanesc nu se studiaza la scoala. Asta ca sa nu ne amintim de episodul de acum cativa ani, cand senatorul Dan Sova a declarat, intr-o emisiune TV, ca pe teritoriul Romaniei nici un evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu' si ca la Pogromul din Iasi au murit 24 de evrei' sau ca armata germana este responsabila pentru evenimentele din Iasi.' Evident, Sova a fost actionat in justitie (pentru ca a incalcat articolul 6 din OUG 31/2002), sanctionat de partid si trimis de Victor Ponta la Washington, ca sa se documenteze cu privire la subiect.

Oricum, e cert ca din Romania, conform Comisiei Internationale pentru cercetarea Holocaustului Evreilor, au fost ucisi sau au murit din cauza regimului de exterminare din Trasnistria 270 de mii de oameni. Si asta fara cei 36 de mii de romi, dintre care sase mii erau copii. Acesta este un lucru pe care am putea sa il repetam mai des.

Care-i treaba cu Memorialul Holocaustului si cu sedintele foto?

Toate lucrurile pe care le-am pus mai sus sunt cele la care ma gandesc atunci cand mai vad cate o sedinta foto realizata la Memorialul Holocaustului. Pentru ca, da, inca de la inaugurare, monumentul, cu forma sa bizara, cu tavanul din sticla ce filtreaza frumos lumina, cu arhitectura mai speciala, e numai bun pentru a realiza sedinte foto. Si se pare ca inspira mai ales la tematici cat se poate de sexy.

Aproape fiecare blogger din oras si-a facut acolo un editorial. Putini sunt cei care au ratat sansa de a aduce un omagiu celor care au pierit in Holocaust. Poze incruntate, priviri patrunzatoare, haine colorate sau, dimpotriva, adecvate atmosferei sumbre. Tinute mai mult sau mai putin sumare, toate s-au perindat pe la Memorialul conceput de Jacobi, intr-o inlantuire trista de gafe fashionable.

Mai mult, dupa cum semnala zilele trecute pe pagina personala de Facebook deputatul Petre Florin Manole, exista chiar doua videoclipuri ale unor trupe romanesti filmate in interiorul monumentului. Le pun mai jos ca sa va faceti o idee, fara comentarii. Nu muzica lor este cea in discutie aici, ci gestul de a filma acolo. Poate ca sunt mai multe… cine stie?

Iar acum, a iesit la iveala un nou pictorial – cantareata Xonia este cea care a realizat o sedinta foto extrem de senzuala in interiorul Memorialului Holocaustului. Da, vedeta pozeaza provocator – iar de pe pereti o privesc Rahela, Shlomo, Estella… si toate celelalte nume ale unor oameni care au murit in conditii ingrozitoare.

Nu stiu daca faptul ca Xonia a pozat in ipostaze sexy face actul in sine mai grav decat toate celelalte sedinte foto realizate aici. Pana la urma, nici nu conteaza in ce fel pozezi asa cum nu conteaza, in acest context, nici ce spun versurile pieselor ale caror clipuri au fost filmate in monument.

Ce e important e ca, pentru toti acesti oameni, Memorialul Holocaustului, care asteapta (la intersectia dintre Anghel Saligny, Mihai Voda, Brezoianu si Lipscani) oameni pe care sa ii miste povestea ororilor pe care le comemoreaza, nu e altceva decat un loc de joaca.

Iar Coloana amintirilor, Roata Romilor sau Steaua lui David, simbolurile unei realitati oribile pe care alegem in continuare sa nu o credem, sunt batjocorite cu fiecare blitz.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle