Lucia, o gură de aer proaspăt pe piața muzicală din România

Probabil primul star YouTube al României, Lucia a debutat în 2012 cu single-ul „Silence”, care i-a adus peste 27 de milioane de vizualizări și legiuni de fani în toată lumea. A semnat, în același an, cu casa de discuri independentă Global Records, continuând apoi să exploreze un sound indie-pop modern, construindu-și o nișă sonoră proprie și lansându-și albumul de debut „Silence” în 2015.

Lucia, o gură de aer proaspăt pe piața muzicală din România

Mult așteptatul album următor al Luciei, „Samsara”, lansat în 2018, se prezintă ca o meditație asupra naturii vieții, a morții și a ciclurilor renașterii, toate văzute din diverse perspective. O temă grea pentru un album indie / art-pop, este abordată însă într-un fel subtil și luminos. Prin vocea ei delicată, dublată de versuri sincere, Lucia reușește să exprime întrebări și experiențe universale, făcând din „Samsara” o călătorie cu care oricine se poate identifica. Dacă adăugăm orchestrațiile cu gust, cu linii bogate de pian, viori elegante și beat-uri electro îndrăznețe, obținem un release de pop contemporan foarte relevant, demn de a sta pe raftul de muzică alături de Birdy, Aurora sau Regina Spektor.

ELLE: Tocmai ai lansat o nouă piesă, „Who”. Cum a luat naștere?

Lucia: „Who” s-a născut dintr-un instrumental compus de Alexei Țurcan și pe parcursul unui an au apărut și liniile de voce și versurile. Cu Alexei și cu Dan Georgescu am lucrat și la „Samsara”, la albumul trecut, și ei o să meșterească la partea de producție și la EP-ul „IMMERSIA” de pe care face parte „Who”.

ELLE: Ne poți spune câte ceva despre subiectul acestei piese? Ce dorești să transmiți?

Lucia: Personajul principal din cântec este „animalul”, așa cum i-am spus, și anume entitatea aceea care ne pune mereu în cârcă dubii, îngrijorare, anxietate, fix atunci când ne e lumea mai dragă. Fiecare are câte unul, fie el mai mic sau mai mare și „Who” e încercarea de a scăpa de el, de a-l elibera și a-l lăsa să plece.

ELLE: Coperta single-ului „Who” este una specială. Ce ne poți spune despre ea?

Lucia: Nici nu pot să vă explic cât de încăntată sunt de colaborarea asta! Artwork-ul single-ului a fost creat de @unmatei, care o să dea naștere și coperților celorlalte piese de pe EP, și a ieșit absolut minunat. Matei a surprins perfect starea piesei și, pe lângă copertă, a creat și o animație care merge mână în mână cu ea și care se găsește și în videoclipul piesei.

ELLE: Cum au fost filmările pentru videoclip? Cu cine ai lucrat și ce ai învățat din această experiență?

Lucia: Filmările au mers absolut perfect. Videoclipul a fost regizat, filmat și montat de Raluca Mărgescu, de styling s-a ocupat Ioana Carp și la păr și machiaj ne-a ajutat Raluca Crăciun. Cu ocazia asta am învățat cât de important e să ai alături o echipă cu care împărtășește aceeași viziune estetică și creativă. Fetele sunt minunate și au reușit, la fel cum spuneam și mai sus legat de artwork, să surprindă mood-ul piesei și să-l transpună în imagini.

ELLE: Ce sound consideri că te caracterizează?

Lucia: E destul de greu de descris, așa că o să spun că sound-ul nostru este „Lucia”. Cred că muzica pe care o facem e o combinație de indie și electro-pop, dacă ar fi să îi pun etichete, dar influențele fiecăruia dintre noi își pun amprenta pe muzică și devine un melanj de diverse.

ELLE: De unde îți vine inspirația?

Lucia: Dintr-un izvor cu un robinet defect, pe care uneori nu pot să-l deschid nici cu patentul și care atunci când se deschide nu se mai închide la loc zile bune. Inspirația e legată strâns și de motivație și de program, pentru că nu se prea pupă cu oboseala, în special cu aia mentală.

ELLE: Ce artiști admiri și ce calități apreciezi la ei? Cu cine visezi să colaborezi?

Lucia: E o listă foarte lungă, printre ei se numără Radiohead, James Blake, Mitski, Phoebe Bridgers, St. Vincent, Regina Spektor, Florence + the Machine și nu pot să nu mă minunez la creativitatea lor care pare infinită. Mi se pare genial cum reușesc ani și ani la rând să vină cu ceva nou, dar în care recunoști clar stilul lor bine definit. Mi-ar plăcea mult să colaborez cu Khushi, un artist pe care l-am descoperit anul trecut și de care m-am lipit instantaneu.

ELLE: Povestește-ne despre stilul vestimentar și imaginea abordată în videoclip. Am observat că ai abordat piese ale unor designeri români.

Lucia: Da! Ioana Carp e „vinovata” pentru styling, ea a venit cu toate ținutele, dar pe toți designerii care ne-au oferit piesele din video îi urmăream deja de ceva timp, deci a fost un vis împlinit. Rochiile au fost de la Les Vacances d’Irina, the ROAD, Lucian Rusu și Crina Bulprich și le mulțumesc din nou pentru ajutor!

ELLE: Ce stil vestimentar îți place să abordezi în viața de zi cu zi?

Lucia: Sinceră să fiu, nu sunt tocmai expertă în combinat haine, dar am două mood-uri: ori foarte multe culori și print-uri la un loc, ori negru. E greu să greșești cu un tricou negru simplu sau un tricou cu dungi și o pereche de jeans, așa că astea sunt combinațiile pe care merg de obicei. Și vara rochii, majoritatea vintage, sunt super mare fană SH-uri și vreo 80% din garderoba mea e thrift-uită.

ELLE: Ce mai urmează? Care sunt planurile tale de viitor?

Lucia: Urmează să lansăm EP-ul „IMMERSIA” în toamnă, de pe care e extras și single-ul „Who”, cu o filmare de lansare pe care o să o facem într-o pădure. Tot proiectul este co-finanțat de AFCN și abia aștept să ducem la capăt tot ce ne-am propus. Pe lângă asta, vă așteptăm la concerte! Pe 30 iunie ne vedem în Expirat, pe 3 septembrie la Grădina Urbană și urmează să anunțăm și celelalte evenimente unde o să ne puteți găsi vara asta.

Citește și:
Sienna Miller are un nou iubit. Cine e acesta?

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle