Klaus Iohannis a anunțat măsurile care vor deveni OBLIGATORII după data de 15 mai

În urmă cu puțin timp, președintele Klaus Iohannis a susținut la Palatul Cotroceni o declarație de presă în care a anunțat resctricțiile care intră în vigoare odată cu starea de alertă.

Klaus Iohannis a anunțat măsurile care vor deveni OBLIGATORII după data de 15 mai

În cadrul unei declarații de presă susținute de președintele Klaus Iohannis, acesta a prezentat care sunt măsurile pe care cetățenii trebuie să le respecte după data de 15 mai, odată cu trecerea la starea de alertă, în ceea ce privește deplasarea în afara localităților, și nu numai. 

Conform Digi 24, președintele Klaus Iohannis a declarat următoarele: „Din păcate epidemia Covid-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem de numărul de 1.000 de victime. Avem sute de cazuri noi. Totuși, se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, starea de alertă. Foarte mulți români se întreabă și ne întreabă ce se schimbă după 15 mai.”

Klaus Iohannis a punctat încă o dată faptul că purtatul măștii devine obligatoriu în spațiile închise. „Devine obligatoriu portul măștii atunci când ne găsim în spații interioare. De exemplu când mergem la magazin sau să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public în comun. Este obligatorie păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri, adică distanța a două brațe. Igiena mâinilor devine obligatorie și e importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des.”

„Se redeschide parțial comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru public. Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații când ne deplasăm în interiorul localității”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că este nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate. „Este interzisă deplasarea în afara localității cu excepții. Sunt excepții naturale. Cine merge la servicu, merge, se poate ieși pentru munci agricole, pentru sporturi individuale. Totuși, când ieșim din localitate este nevoie de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. Dacă mergeți de exemplu din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă.”

Acesta a clarificat și ce anume se va întâmpla cu slujbele de la biserici. „Serviciile religioase vor fi reluate în prima fază în curtea bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate.”

Citește și:
Reguli stricte la locul de muncă și în transportul public după 15 mai. Ce spune Ludovic Orban

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle