J Lo? Jeez, no!, de Alex. Leo Serban

O fosta studenta de-a mea – fata isteata si talentata, care scrie si la ELLE... ce mai, e vorba de Anca Gradinariu! – este o mare fana Jennifer Lopez: a scris despre ea (in Re:Publik) in extaz, gasindu-i toate calitatile, de parca JLo ar fi, Doamne fereste, noua Madonna. (Las’ ca nici Madonna nu mai are calitatile pe care ni se parea ca le are la inceput, cind chiar le avea – citeva dintre ele; i-a ramas spilul de a face sa se vorbeasca despre ea. Inchidem paranteza.)

J Lo? Jeez, no!, de Alex. Leo Serban

Si o redeschidem: JLo are, intr-adevar, ceva din Madonna. Ambitia. Dorinta de a parveni. Drumul spre inalta societate. Talentul de a fi „center stage”, oriunde s-ar afla. Talentul de actrita? Atunci cind a jucat pe bune, aceasta s-a datorat unor regizori adevarati care-au stiu sa scoata untul (nu doar fundul) din ea: Oliver Stone a pus-o alaturi de Sean Penn (ex-ul Madonnei) in U-Turn, facindu-i un „U-Turn” (= stinga-mprejur) inainte ca Jennifer s-o ia drept in zid, iar Steven Soderbergh a demonstrat ca n-a fost o intimplare, dindu-i cel mai bun rol (de pina acum) in Out of Sight, alaturi de George Clooney.

Si fata s-a descurcat, ca nu e proasta. Doar ca n-a stiut sa profite de ce i s-a dat, sau a ales sa profite prost: in loc sa solicite roluri de acelasi calibru, s-a apucat de cintat… Iar aici, sincer, nu trebuie sa fii critic de specialitate ca sa-ti dai seama ca JLo e cintareata cum e Ma­donna actrita: jetabila! Nu ca n-ar avea o voce cine-stie-ce – nici Madonna nu are. Conteaza ce faci cu ea.

JLo nici nu cinta, de fapt: se bitiie in fata camerei facind „lip-synch”. Ati auzit de vreun concert live al lui JLo? Eu, nu. Si probabil ca nici n-o intereseaza sa demonstreze ca are ceea ce nu are: e suficient ca apare, ca deschide gura si ca-si schimba toalele la fiecare cadru. Clipurile ei sint un fel de „catwalk” al egoului sau supradimensionat. Pachete promo bine ambalate, cu o JLo lookata & stilizata care face ce stie mai bine: da din fund.

In plus, e atit de disperata sa arate ca poate sa faca de toate, incit piesele & clipurile ei seamana cu niste casting-uri: o vezi trecind, in rastimp de un cintec, prin tot ce se poate imagina in domeniu – semn ca feluritele legaturi anterioare cu rapperi, actori & dansatori au lasat urme. Problema ei e ca toti fostii iubiti sau soti par niste idioti. Si asta spune ceva despre ea, ca doar ea i-a ales. De fapt, totul se reduce la: fata asta n-are rabdare.

Degeaba spune, in reclama la Pepsi, „Patience is everything” – ea n-are deloc. OK, sigur ca n-ar fi devenit niciodata o Gloria Estefan (adevarata mare doamna a muzicii latine), n-ar fi putut niciodata sa cinte la modul acela „effortless”, care este un dar al naturii; dar ceva tot s-ar fi lipit de ea daca s-ar fi dedicat serios acestei meserii. Sau actoriei: n-ar fi devenit niciodata o JFo(nda) – alaturi de care joaca in Soacra mea e o scorpie –, dar macar n-ar fi avut tu­peul sa apara cu ea in acelasi film, in chip de Diva!

JLo a ajuns Vedeta (= pragul cel mai de sus al „carierei” sale) dind iama in toate, la gramada, cu o lacomie de locomotiva care musca distantele. Dupa ce-o vezi „performind” – cu o naduseala pe care clipurile nu ti-o arata, dar care se simte –, nu poti sa spui decit: „Ce sa fie, ce sa fie? A trecut JLoacceleratul!”. Si in urma-i numai fum…

Articol publicat in ELLE Noiembrie 2005

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle