Istoria zilei de 8 martie, ziua în care celebrăm reușitele femeilor

În această zi sunt sărbătorite femeile pentru toate reușitele lor, pentru munca depusă și pentru lupta împotriva inegalităților dintre sexe.

Istoria zilei de 8 martie, ziua în care celebrăm reușitele femeilor

Acum, multe țări celebrează Ziua Femeii pe data de 8 martie. Adesea oamenii sunt nehotărâți dacă în această zi se celebrează doar mamele sau femeile în general. Ei bine, acum, vorbim despre toate femeile.

Totul a început la New York, în anul 1908, când a avut loc o grevă a lucrătoarelor din industria textilă. În amintirea acestei greve, în anul 1909 s-a sărbătorit pentru prima dată Ziua Femeii. Atunci însă aceasta a fost pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, Internaționala Socialistă s-a reunit la Copenhaga și a hotărât ca Ziua Femeii să rămână o sărbătoare, marcând astfel mișcările ce au avut loc în Statele Unite cu doi ani în urmă. Atunci nu s-a stabilit și o dată exactă, așa ca, pentru prima oară în Europa, s-a sărbătorit pe 19 martie, în Austria, Germania,, Danemarca și Elveția.

În prezent, Ziua Femeii este sărbătorită de majoritatea țărilor, printre care se numără Turcia, Grecia, China, Malta, Mexic, Albania, Cuba, Rusia, Siria, România. În multe dintre țări este chiar o zi liberă, iar în China, femeile au după-amiaza de 8 martie liberă.

Deși Ziua Femeii își are rădăcinile în secolul trecut, o anumită zi a mamei își are originile în Grecia antică. Ulterior, în Anglia anilor 1800 a fost desemnată o zi a mamelor, când acestea primeau prăjituri tradiționale de la copiii lor.

În România, înainte de 1989, era sărbătorită exclusiv Ziua Mamei. Mai apoi, această noțiune a fost înlocuită cu cea de Ziua Femeii. Femeile sunt răsplătite cu flori și cadouri din partea soților ies la petreceri numai pentru femei.

Se spune că simbolul oficial al acestei zile este laleaua. Tradiția este ca bărbații să ofere flori și cadouri femeilor din viața lor (soție, mamă, soră etc), iar o superstiție spune că bărbații vor avea ghinion dacă se ceartă cu o femeie în această zi.

Ziua Internațională a Femeii este pe 8 martie din anul 1977, în urma unei rezoluții a Adunării Generale ONU.

Citeste si:
8 revolutii in moda feminina

Text: Amy Abaluta
Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle