In pas cu tendintele eco

Vrei sa faci schimbari „verzi” in viata ta, dar ti se pare ca sint prea greu de adaptat la ritmul si tendintele societatii de azi? Ei bine, afla ca cele mai eco schimbari sint, de fapt, cele mai vechi si, in acelasi timp, cele mai simplu si natural de aplicat. N-ar trebuie sa se uite, desi se practica din ce in ce mai rar. Da, exact! Sint ca mersul pe bicicleta.
 

In pas cu tendintele eco

Ia-o pe jos, ca-i mai frumos

Mda, ma tem ca nu putem vorbi de trebi verzi, oricit de trendy ar fi ele, fara sa ne legam putin de cele patru roti. Care pot fi curate (daca au atasat un motor hibrid, electric sau cu hidrogen), se pot transforma (in cele doua roti de la bicicleta sau cele, hmmm, multe de la autobuz) sau pot lipsi cu desavirsire (adica va folositi locomotoarele proprii).
O sa va spun chiar si clasica vorba „mersul pe jos face piciorul frumos”, da’ in primul rind gindeste-te la o plimbare pe jos ca la victorie, nu ca la o infringere. Daca o masina fitoasa este o realizare pentru tine, inseamna ca te uiti prea mult la TV si asculti prea mult sfaturile (unor) vedete. In plus, dintr-o data, a devenit o chestiune de gust, pentru ca nici macar nu mai poti vorbi de practicabilitatea masinii cind esti in oras. Mai ales in Bucuresti.

Avantaje: Poti sa treci zimbind, cu castile in urechi, prin­tre siruri de masini blocate in intersectii, injuraturi si nervi. Stim ca masinile raspindesc un miros urit, da’ daca o iei pe strazi mai ocolite poti sa rezolvi parte din problema.
A relua relatia cu picioarele tale este intotdeauna inceputul unui frumoase prietenii si un trend cu vechime. Si sanatate.
Mersul pe jos iti mai taie din timpul (junk) de inactivitate, de sala, de TV, de stat intre patru pereti. Incearca sa o faci macar o data pe saptamina. Daca nu-ti place, suna-ma! Mai am ceva „moti­vatie” de rezerva.
Alternative: Cumpara sau repara-ti vechea bicicleta abandonata pe balcon. Incearca magazinele si atelierele din oras. In Bucuresti, chiar se inmultesc. Le gasesti cu adresa si detalii pe www.batesaua.ro. Daca nu vrei inca sa investesti intr-o bicicleta poti sa inchiriezi (vezi Centrele Cicloteque www.cicloteque.ro). Cu cit sin­tem mai multi, cu atit sint mai multe sanse sa se investeasca in infrastructura si sa se invete soferii cu partenerii (fara cai-pu­tere) de trafic.
Daca nu ai un simt al proprietatii prea dezvoltat, atunci poate ar trebui sa le propui amicilor sau familiei sa folositi o masina la comun. Te bucuri de ea cind vrei sa evadezi din oras, in vacanta, week-end. Trend in crestere si foarte popular in tarile Europei de Vest. Avantajele sint evidente, nu?

Second hand-uiti!

A mers in facultate cu cursurile, in generala cu vinilurile, in copilarie cu jucariile, de ce n-ar merge si acum? Cu cartile. Stiu ca in provincie bibliotecile cad pe capete fiind inlocuite cu te miri ce, dar acolo unde sint, luati-le la frunzarit. Cu ocazia asta salvati un alt trend care a facut mare vilva sute de ani, chiar inainte de Gutenberg si amazon.com.
Pentru bucuresteni sint (inca!) biblioteci nerabdatoare sa fie (re)descoperite. Pe http://www.punctulverde.ro/biblioteci.htm sint adresele care asteapta sa fie ras­foite… aa, vreau sa zic, gasite.
Avantaje: Obicei ideal pentru cititorii care se muta des si nu vor sa care dupa ei kilograme de carti. A merge la librarie nu-i mai trendy decit a merge la biblioteca. Conteaza sa ramina ceva in cap, nu pe raft. Parca. Nu? Si-apoi, cartile vechi vin cu multe alte povesti intiparite pe paginile lor tocite. Iar cititele si necititele pot deveni un mod eficient si intim de relationare cu cei din jur.
Alternative: In Brasov e un hostel in care, cu citiva ani in urma, am dat un dictionar englez-roman pe niste povestiri de Oscar Wilde, in original. A fost o afacere buna. Nici o bancnota nu a fost afectata in timpul schimbului de cuvinte. Nu trebuie insa sa mergi la un hostel din Brasov pentru a face asta, e o practica foarte populara in multe tari. Ia-o usor, cu cunoscutii si familia, sau intra direct pe www.bookcrossing.com, una dintre cele mai mari comunitati de cititori care fac schimb de carti.

Vesnicia s-a nascut la… piata de legume?!

Nu trebuie sa lucrezi la fondurile Sapard ca sa-i poti ajuta pe tarani sa-si lucreze pamintul si sa-si vinda produsele la piata. E de ajuns sa mergi la piata si sa te tocmesti pentru un kil de rosii. Asigura-te ca-s de gradina. Roma­neas­ca. N-are legatura cu nationalismul. Doar cu traditionalismul, justitia, nutritia si alte „tie-uri” si „ism-uri” fara colesterol.
Avantaje: Vei „servi“ mai putini aditivi la masa, vei face mai putine gunoaie cu ambalajele si ambalajele ambalajelor (pfiu!). Tu maninci mai sanatos, ei au bani sa tina si recolta de anul viitor. Egalitate, traditie, verdeee!
Alternative: Daca ai casa cu curte destul de mare, poti incerca gradinarit pe cont propriu. Nu te astepta la productii impresionante, dar e un bun mod de a invata despre plante, gustul autentic si satis­factia „proaspatului”. Ca sa nu va mai amintesc ca orice clipa petrecuta in natura este un bun de nepretuit.
Sint tendinte simple, dar consistente. Ce ziceti, le dam desteptarea?

Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle