Imputitii astia de romani (de Tom Wilson)

A devenit motiv de infinita mandrie pentru anumiti oameni sa spuna cat de „incorecti politic“ sunt ei.

Imputitii astia de romani (de Tom Wilson)

Tipul asta de discurs ii face sa se simta ca niste arhangheli iconoclasti, eliberati de dogme si aureolati de o rebeliune intelectuala fara margini, apostoli ai libertatii cuvantului si ai adevarului, oricat de controversat ar fi acesta. Cand se dau „incorecti politic se si cred copiii „frumosi ai cuplului Lenny Bruce – William Burrows, desi, in realitate, nu sunt decat progeniturile unor Marine Le Pen si Nigel Farage.

Toata lumea pare a antipatiza corectitudinea politica. Cei de dreapta o vad ca pe o modalitate prin care guvernarile interfereaza cu vietile noastre private. Cei de stanga o vad ca pe o incercare ieftina de a imbraca cu un strat lucios probleme sociale majore, precum rasismul, sexismul, homofobia etc. Ca intotdeauna, atunci cand dreapta si stanga sunt de acord, ambele gresesc. O spun pe sleau: corectitudinea politica este cel mai bun lucru care i s-a intamplat discursului social in ultimii 30 de ani.

Corectitudinea politica nu este despre a forta oamenii sa faca ceva. Nu ma opreste nimeni sa spun chestii jignitoare despre romani, pentru ca acest concept inseamna altceva: a crea o presiune sociala pentru a face inacceptabil un anumit tip de comportament. Ca, de exemplu, a spune despre evrei ca sunt vicleni si despre turci ca sunt duplicitari.

La nivel profund, corectitudinea politica se bazeaza pe o descoperire importanta despre functionarea limbajului. Dintr-o perspectiva filosofica, asta inseamna sa ne intoarcem la Wittgenstein, care credea ca limbajul nu e o reflexie a realitatii, ci creatorul ei. Oricum ar sta lucrurile, nu trebuie sa fii student la Filosofie ca sa realizezi ca o societate in care spui despre celalalt ca e un „tigan hot ca toti tiganii nu e un loc foarte placut. Acolo unde limbajul propune un anumit tip de realitate, comportamentul vine s-o performeze.

Cele care nu ma cred ar trebui sa arunce o privire Marii Britanii de dupa Brexit. Politicienii au decis ca e normal sa descrii migrantii in termeni de „hoarda, incalcand o intelegere de 30 de ani, care spunea ca nu trebuie sa vorbesti urat despre imigranti. Nici n-au incetat bine oamenii politici sa puna stampile, ca magazinele polonezilor si romanilor au si inceput sa fie incendiate. E simplu: atunci cand devine acceptabil sa categorisesti in­tr-un anume fel pe cineva urmeaza o actiune pe masura.

Multi oameni nu cred in multiculturalism, in drepturile LGBT, in egalitate pentru femei. Multi oameni vor sa intoarca lumea in anii 50. Corectitudinea politica este un front deschis impotriva acestora, cei care, in loc sa recunoasca ca sunt niste ticalosi reactionari, pretind ca noi, ceilalti, traim intr-un regat fantezist, condus de o armata a corectitudinii politice care imbratiseaza toata ziua copaci.

Romanii, dintre toti oamenii, ar trebui sa inteleaga de ce e importanta corectitudinea politica. Asta daca nu vor sa auda o formula de genul „romani imputiti in timp ce viziteaza Domul din Milano. Nationalistii de aici fac spume la gura atunci cand Daily Mail generalizeaza, scriind despre imigrantii romani, dar au orgasm cand aceleasi generalizari despre unguri, evrei sau romi apar in presa locala. Daca e sa fac glume despre romani ca fiind saraci, analfabeti si hoti, ar fi corect sa-mi sara toata lumea la gat. Corectitudinea politica este despre a-i trata pe ceilalti asa cum vrei sa fii tu tratat. (Acum 2.000 de ani, un evreu hipiot din Orientul Mijlociu a spus ceva despre asta, intr-o carte citita aparent de multa lume. E ciudat ca nimeni n-a retinut nimic din ea.)

Cresterea numarului celor care ataca din toate partile principiile corectitudinii politice nu e o simpla intamplare. Inca suferim, dupa o criza economica devastatoare.

Gruparile de extrema dreapta sunt din ce in ce mai vizibile in Europa si in America. Austria tocmai a trecut razant pe langa a avea un presedinte neonazist. Politicieni importanti vor sa deporteze minoritati etnice, sa le ingradeasca drepturile celor de alta orientare sexuala, sa decida cum trebuie sa relationeze femeile cu corpurile lor. Corectitudinea politica e un mod de a spune colectiv ca anumite lucruri sunt inacceptabile. Si trebuie sa avem grija de ea!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle