Hillary Clinton, candidata democratilor la presedintia Statelor Unite

In cazul in care cineva isi mai punea intrebari, Hillary Clinton a devenit, aproape oficial, candidata Partidului Democrat la functia de presedinte al Statelor Unite.

Hillary Clinton, candidata democratilor la presedintia Statelor Unite

Dupa ultimul Super Tuesday din campania electorala americana, Hillary Clinton a depasit, in mod oficial, numarul de delegati necesar pentru a deveni candidata Partidului Democrat la cea mai importanta functie in stat.

Clinton face astfel istorie – la 8 ani dupa ce s-a retras din aceeasi cursa pe care a castigat-o acum, dar si la 96 de ani de cand femeile din America au castigat dreptul la vot. Clinton a avut, desigur, grija sa sublinieze acest lucru in discursul sau, tinut in Brooklyn.

Poate sa nu fie prea vizibil azi, dar stam aici sub un plafon de sticla. Dar nu va ingrijorati, pe acesta nu o sa il spargem', a spus ea, facand aluzie la deja celebra sintagma care defineste locul femeilor in societate, fie ca este vorba de pozitiile de putere pe care ele le pot ocupa sau de salariile pe care le pot obtine. Datorita voua, am ajuns intr-un punct hotarator. Pentru prima oara in istoria tarii noastre, o femeie va fi nominalizata unui mare partid. Victoria de astazi nu este despre o singura persoana. Ea apartine generatiile de femei si barbati care s-au luptat si s-au sacrificat si au facut posibil acest moment. Aici, totul a inceput in New York, intr-un loc numit Seneca Falls, unde in 1948 un mic grup de femei ambitioase a venit cu ideea ca merita drepturi egale. Deci le datoram asta celor care au venit inaintea noastra, iar aceasta seara va apartine tuturor. (…) Chiar e nevoie de un sat ca sa cresti un copil. Si ca sa construim un viitor mai bun pentru noi toti. Am invatat asta acum multa vreme de la cea mai influenta persoana din viata mea, mama. (…) Mama credea ca viata noastra trebuie dedicata ajutorarii altora. Si m-a invatat sa nu dau niciodata inapoi in fata agresorilor, ceea ce s-a dovedit un sfat destul de bun. Sambata ar fi implinit 97 de ani, s-a nascut pe 4 iunie 1919, si unii dintre voi cunosc semnificatia acestei date. Este ziua in care Congresul a trecut cel de-al 19-lea amendament al Constitutiei, cel care le-a dat, in cele din urma, femeilor dreptul la vot. Si mi-as fi dorit ca mama sa fie aici asta seara. Mi-as fi dorit sa vada ce mama buna a devenit Chelsea, sa o cunoasca pe nepoata mea, Charlotte, si, desigur, mi-as fi dorit sa o vada pe fiica ei in postura de candidata a Partidului Democrat. Dar, da, mai sunt plafoane de spart, pentru noi toti, barbati sau femei. Dar nu lasati pe nimeni sa va spuna ca lucrurile mari nu se pot intampla in America. Barierele pot fi depasite. Justitia si egalitatea pot castiga. Istoria noastra s-a miscat in aceasta directie. Multumita generatiilor de americani care au refuzat sa renunte.'

Clinton l-a felicitat si pe senatorul Sanders pentru campania extraordinara pe care acesta a desfasurat-o impotriva ei, sustinand ca dezbaterea pe teme economice dintre ei doi a fost benefica si pentru ea, si pentru partid. Clinton si-a continuat apoi discursul criticandu-l pe oponentul sau in alegerile generale, candidatul republican Donald Trump.

Intre timp, Casa Alba a anuntat ca presedintele Obama i-a transmis deja felicitari lui Hillary Clinton, iar Bernie Sanders a anuntat ca nu isi va suspenda campania, ci ca va merge mai departe pana la conventia partidului din iulie, desi sansele sale de a mai strange suficiente voturi sunt inexistente.

Stirile vin dupa ce Associated Press a anuntat inca de luni, inainte de ultimul Super Tuesday, ca Clinton a strans numarul necesar de delegati.

Si, desi Clinton este privita, in parte, cu suspiciune, ca orice politician de cariera care a stat in fata publicului vreme indelungata, desi campania ei a fost umbrita de acuzatii despre legaturile sale cu Wall Street-ul si cu marile corporatii si desi a fost nevoita sa explice, in repetate randuri, cum si-a folosit emailul personal pe vremea cand era secretar de stat, trebuie sa stam o clipa si sa ne gandim la momentul istoric pe care l-a declansat.

Vorbim despre posibilitatea din ce in ce mai clara ca o femeie sa devine presedinte al Statelor Unite ale Americii, probabil cea mai importanta functie politica din lume, una care va deschide cai si va da sperante femeilor de peste tot. Iar pentru asta, indiferent ca crezi in discursul radical al lui Bernie Sanders sau in cel moderat al lui Clinton, tot trebuie sa te bucuri, fie si pentru un moment. Caci lupta lui Hillary Clinton cu Donald Trump de-abia incepe, si nu va fi una usoara sau placuta.

Foto: Joseph Sohm / Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle