Ghid de bună purtare pentru cuplurile de lungă durată

Cuplurile de lungă durată au nevoie de un set precis de reguli care fac relația mai puternică și mențin pasiunea. Nu sunt complicate și nici greu de aplicat

Ghid de bună purtare pentru cuplurile de lungă durată

Cuplurile de lungă durată se plâng de faptul că s-au instalat rutina, plictiseala. Chiar dacă obișnuința poate funcționa ca un liant, pentru că până la urmă există în spate un istoric, tânjesc după pasiunea și atracția din primii ani. Poți da timpul înapoi? Nu. E înțelept să cauți senzații tari și scânteia începutului în altă parte? Asta înseamnă infidelitate emoțională și/sau fizică, ceea ce nu îmbunătățește relația oficială de cuplu, ci dimpotrivă. Așadar e necesar să depui efort în cuplul tău, conștient și asumat.

Nu uitați să vă faceți complimente

De ce să vă complimentați reciproc după 5-10 ani împreună sau mai mult? Doar aveți o relație cu vechime sau sunteți căsătoriți. Complimentele sunt utile dacă unul dintre voi are cuvintele ca limbaj al iubirii, dar asigură și împlinirea nevoii de validare, de atenție, de a te simți important. Fie că este vorba de felul în care arată, o realizare la serviciu, a reparat ceva prin casă etc nu te abține din a-ți lăuda partenerul cât mai des posibil.

Timp pentru voi

Asta implică să lăsați copiii cu familia, să refuzați alte propuneri și să vă ocupați unul de celălalt. Fie că discutăm despre o plimbare, vizitarea unui muzeu, cina acasă sau în oraș, câteva zile undeva doar în doi, e important să nu neglijați timpul alocat vouă în rolurile de parteneri de cuplu. În plus, experiențele noi creează noi amintiri și vă întăresc legătura emoțională.

Nu profitați de celălalt

Credeți că vi se cuvin gesturile drăguțe, le luați de bune și parcă nici nu le mai apreciați la adevărata lor valoare? Asta trebuie să se schimbe. De asemenea nu vă folosiți de punctele slabe sau nesiguranțele partenerului ca metodă de manipulare, de a-l domina în existența voastră zilnică, a câștiga o ceartă ori diverse avantaje.

Surprizele nu se reproșează

Faci un gest frumos? Îl faci din inimă, dezinteresat, doar pentru a-i aduce celuilalt bucurie. Nu îl contabilizezi la următorul conflict când îi reproșezi câte faci tu și el nimic. Nu discutăm de paritate 1 la 1, așteptând obligatoriu ceva în schimb. Iar surprizele nu au preț! Poate fi prăjitura preferată sau un obiect pe care și-l dorea enorm. Iar surpriza este numai pentru plăcerea respectivei persoane, numai ea va beneficia de ea. Ceea ce înseamnă că vacanțele, în care mergeți amândoi, nu se încadrează aici.

Respectă-i punctul de vedere

Sigur, de-a lungul timpului nu veți cădea de acord asupra tuturor situațiilor cu care vă confruntați, și nu trebuie sau nu poți mereu să îl convingi pe celălalt de ceva. Respectă-i punctul de vedere și nu îl invalida ca individ. Aceea este viziunea sa, iar pasul următor presupune să găsiți o cale de mijloc confortabilă pentru amândoi. Simțiți tensiunea în aer? Amânați negocierea până vă calmați!

Încurajează-ți partenerul

Și cea mai puternică persoană are momente de vulnerabilitate, se îndoiește de sine, e indecisă. Dacă dorește să discute fii acolo pentru partenerul tău și asigură-te că ai înțeles bine ce vrea de la tine: doar să-l asculți ca să se ventileze sau caută un sfat? Încurajările îi dau putere, încredere, simte că e în echipă și nu singur, se simte văzut și auzit.

Onestitatea…

… creează acea bază solidă pentru încredere. Asta nu înseamnă să-i dezvălui secretele prietenei tale, că să vorbești deschis, să fii transparentă, să știe că dacă are o întrebare îi vei oferi un răspuns clar și asumat. Onestitatea presupune și abordarea unor teme poate cu tentă inconfortabilă, să îți ceri scuze ori să pui limite când sunt necesare.

Timp individual

Da, el are nevoie de intimitate și timp pentru sine, iar tu la fel. Gradul acestui timp se negociază în fiecare cuplu, nu este o rețetă general valabilă care funcționează la toată lumea. Acest timp individual vă permite să vă puneți în act hobby-urile, să vă hrăniți relațiile de prietenie, familiale, colegialitate care și ele fac parte din viața voastră, nu doar relația de cuplu.

Citește și:
Comportamente pe care e sănătos să ți le temperezi! Pot afecta relația de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle