Formula iubirii profunde. Exercițiul de aplicat zilnic pentru o relație fericită și de durată

Chiar există formula iubirii? Specialiștii recomandă un set de exerciții simple de pus în practică singură sau alături de partenerul de cuplu.

Formula iubirii profunde. Exercițiul de aplicat zilnic pentru o relație fericită și de durată

Probabil că de multe ori te-ai întrebat ce poți face astfel încât relația ta de cuplu să fie mai puternică. Alteori te-ai gândit că te-ai săturat de vorbești despre ce te nemulțumește, despre problemele pe care le aveți. Te-ai îndreptat către prieteni pentru ajutor, ai citit cărți de dezvoltare personală, ai urmărit seminarii online pe teme de cuplu. Poate fi obositor, dar relația înseamnă muncă. Altfel lucrurile nu vor funcționa în parametrii doriți. Dr. Patricia Love și dr. Steven Stosny îți lansează o nouă provocare, cartea Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu fără să vorbești despre asta, apărută în România la editura PsihoBooks. Iar exercițiul de mai jos (durează 5 minute să îl faci), ce se referă la Formula Iubirii Profunde, face parte dintr-un ansamblu de recomandări practice și teoretice pe care le poți descoperi în întregime în carte.

„Fixează-ți partenerul ferm în inimă, în patru momente importante ale zilei

Iubim melodiile de dragoste pentru că exprimă o legătură emoțională pe care, altfel, cei mai mulți dintre noi nu o putem realiza. Cântecele de dragoste ocazionale sunt drăguțe, dar inutile pentru o conexiune mai puternică. Ceea ce este cu adevărat necesar este dezvoltarea unei rutine care să includă păstrarea celei mai importante persoane din viața ta aproape de suflet. Pentru a reuși în această provocare, îți recomandăm să faci un scurt gest prin care să recunoști semnificația partemerului. Poate fi vorba de repetarea unei expresii ca: Ești atât de important pentru mine sau Dai valoare vieții mele. Poate fi pur și simplu o scurtă atingere de mână sau un contact vizual. Orice gest alegi trebuie să vină, desigur, din inimă.

Odată ce stabilești care va fi acest gest, exersează-l în timpul celor patru momente esențiale ale fiecărei zile: 1. când te trezești, 2. înainte de a pleca de acasă, 3. când te întorci acasă și 4. înainte de a merge la culcare. Iată de ce aceste momente sunt cruciale: Cercetările arată că emoțiile cu grad scăzut de excitabilitate se întrepătrund într-un flux mai mult sau mai puțin continuu, ceva asemănător unul flux care începe dimineața și se extinde pe tot parcursul zilei. Dacă prima emoție a zilei este pozitivă, este foarte probabil ca și următoarea să fie, de asemenea, pozitivă. Și apoi devine mai probabil ca următoarea să fie pozitivă și așa mai departe. […]

Gândește-te la cele mai bune zile ale tale. În mod aproape cert, multe dintre ele au început cu un gând sau un gest pozitiv. Dacă începi fiecare zi prin păstrarea partenerului aproape de inimă, indiferent dacă el știe asta sau nu, fluxul emoțiilor tale va demara într-un mod pozitiv și îți va îmbunătăți considerabil relația, fără să vorbești despre asta. Practică aceste scurte recunoașteri ale importanței partenerului și vei vedea, în câteva săptămâni, că afirmarea valorii acestuia, ca primul lucru făcut în fiecare dimineață, este unul dintre cele mai bune remedii pentru sănătatea și starea voastră generală.

A doua recunoaștere zilnică ar trebui să se întâmple tot dimineața, înainte de a pleca din casă. Aceasta are rolul de a seta tonul perioadei în care voi veți fi departe unul de celălalt. Apoi, al treilea gest ar trebui să se întâmple seara, când te întorci acasă. Stabilirea unui ton pozitiv pentru petrecerea împreună a orelor de dinainte de culcare va crește nivelul de confort al întregii familii. În cele din urmă, chiar înainte de a adormi, păstrează din nou partenerul apropiat de inimă. Această rutină îți va îndulci visele și îți va purta dragostea către dimineața următoare.

Îmbrățișează-ți partenerul de șase ori pe zi, timp de șase secunde

Îmbrățișările sunt, de obicei, primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când resentimentele preiau controlul într-o relație. Cu timpul, lipsa îmbrățișărilor devine o formulă pentru dezastru. Este foarte simplu: cu cât vă atingeți mai puțin, cu atât mai multe resentimente veți avea. Următorul program, care durează treizeci și șase de secunde pe zi, este conceput pentru a inversa această spirală descendentă a unei relații fără îmbrățișări. Îmbrățișează-ți viguros partenerul de cel puțin șase ori pe zi, de fiecare dată timp de cel puțin șase secunde.

Formula de șase x șase nu este arbitrară. Probabil că, în general, nu vă îmbrățișați mai mult de o dată sau de două ori pe zi. Creșterea numărului de îmbrățișări la șase pe zi va facilita un nou nivel de apropiere. Minimul de șase secunde pentru fiecare îmbrățișare aduce cu sine o recunoaștere a faptului că, la început, unele dintre aceste îmbrățișări vor fi forțate. Ele pot începe forțat, dar vor deveni autentice la aproximativ a patra sau a cincea secundă, cu condiția să fiți încă atașați și nu încă în faza de dispreț a detașării. Acest tip de îmbrățișare crește nivelul de serotonină și va avea un efect general de calmare care poate ajuta chiar și la reducerea apetitului. […]

Gândește pozitiv despre relația voastră

Acest lucru este ușor de făcut. La un moment dat, în timpul zilei de lucru, ori de câte ori o poți face, oprește-te timp de zece secunde pentru a nutri gânduri pozitive referitoare la partener. În continuare enumeră trei dintre acestea.

Încheie un contract că vei iubi cu compasiune și generozitate

Încheie un contract care să stipuleze: Așa îmi voi arăta dragostea pentru tine în fiecare zi. Formulează-l scurt și în termeni simpli; scrie-l ca pe un contract legal și pune-l în practică în fiecare zi, la o oră bine stabilită. Pentru a-ți structura gândirea, încearcă să completezi această frază: Dacă l-aș iubi aș…. Exemple: Mă uit în ochii lui și îi spun un lucru pe care îl apreciez la el; Îi arăt cât de importantă este pentru mine; Îmi permit să fiu consolată de el. […] Iată câteva lucruri la care s-au gândit clienții noștri. Sunt de acord să: Vorbesc cu o voce blândă; Aprind o lumânare parfumată pentru tine; Îți aduc cafeaua de dimineață la pat; Pregătesc micul dejun pentru tine; Pun o floare pe farfuria ta; Las un bilețel de dragoste într-un loc în care îl vei găsi. Utilizează acest formular pentru propriul contract:

CONTRACT

Pentru valoarea primită (privilegiul de a iubi), eu, …………………….., domiciliat în……….(stradă, număr)………………,(oraș)…………….., (județ)………………, (țară)…………., în scopul de a primi de la mine zilnic de la mine următoarele, garantez că voi…………………………………………

Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, conexiunea profundă nu se bazează pe gusturi comune – aceste potriviri sunt bune, dar ele oferă puțină profunzime relațiilor de cuplu. Mai degrabă, conexiunea profundă se bazează pe valori comune, pe ceea ce este cel mai important pentru parteneri. […] Păstrează o listă cu zonele de conexiune profundă – bazate pe valori – pe care le-ai dezvoltat deja sau le-ai putea dezvolta în relația voastră. Include aceste valori comune în cele patru etape ale Formulei Iubirii Profunde. Când păstrezi partenerul aproape de inima ta, în momentele cruciale ale zilei, amintește-ți de valorile comune.”

Citește și:
Nu știi cum să pui limite celor din jur? Câteva criterii pe care e necesar să le iei în seamă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle