Stresul îți poate afecta somnul și visele. Ce poți face pentru a ține lucrurile sub control

E foarte posibil ca visele tale să îți semnaleze probleme din viața reală.

Stresul îți poate afecta somnul și visele. Ce poți face pentru a ține lucrurile sub control

Viețile noastre sunt din ce în ce mai solicitante și stresante, așa că nu-i de mirare cum de multe ori ne e greu să adormim la timp sau, atunci când reușim să facem asta, ne alegem cu niște vise din care ne trezim mai obosiți decât atunci când ne-am culcat.

În funcție de ce visezi, e posibil să îți poți da seama care e factorul negativ din viața ta la momentul respectiv, și astfel să încerci să îl controlezi – Neil Stanley, expert în tainele somnului, spune că „există două tipuri de vise problematice.”

„Unul dintre ele e acel vis repetitiv care are același fir narativ în fiecare noapte și se învârte în jurul aceluiași eveniment, care probabil te sâcâie și în viața reală”, explică acesta.

Un astfel de vis are un înțeles destul de clar și, deși e foarte stresant să te întâlnești cu ceva ce te deranjează nu doar în viața reală, ci și în somn, există și unele avantaje – te poate învăța cum să faci față evenimentului care te sperie, dacă sau când se va întâmpla și în realitate.

Celălalt tip de vise este mai mult unul anxios sau care generează panică – și tocmai din acest motiv tinzi să ți le amintești. „Ne amintim visele doar dacă ne trezim în timpul lor”, povestește Stanley. „În general avem patru sau cinci vise pe noapte, dar ne putem aminti doar unul sau două.”

E foarte posibil să îți amintești ce visezi dacă suferi de anxietate, deoarece din această cauză te trezești mai des în timpul nopții – adică te trezești exact în timpul viselor care oricum erau destul de obositoare, influențate negativ tot de stările de anxietate.

Dacă te confrunți cu trezitul des peste noapte, dar nu ți se pare neapărat că visele sunt cele care nu te lasă să dormi, o rutină mai bună de somn ar putea fi cea mai simplă soluție. „Tot ce ne îmbunătățește somnul va reduce și numărul de vise pe care ni le amintim”, spune Stanley.

Încearcă să stai departe de ecran înainte să te culci, să meditezi dar și să păstrezi aceeași oră de culcare în fiecare noapte – cei mai mulți spun că o astfel de rutină fixă i-a ajutat să se simtă mai odihniți și mai relaxați psihic.

Un alt sfat dat de Neil Stanley este să urmărești momentele în care visezi ceva supărător, și să încerci să îți amintești experiențele din ziua respectivă – se prea poate să găsești asemănări. „Visele sunt create pe baza a ceea ce cunoști, a experiențelor și a imaginilor – evenimentele din viața ta, ce citești sau ce urmărești pot apărea în visele tale.”

Prin urmare, dacă filmele, serialele sau cărțile sunt pasiunea ta, pregătește-te să visezi scenele preferate (în formate poate nu la fel de captivante) în combinații pe care nici nu are rost să încerci să le înțelegi, cu întâmplările din viața de zi cu zi.

Un nivel cât mai redus de stres te poate scăpa de ambele tipuri de vise, ele fiind mai mult un simptom ale stării de anxietate, și nu neapărat o problemă în sine – îngrijorarea generată de pandemia de coronavirus nu e ceva de care ai putea scăpa prea curând, însă cu cât petreci mai mult timp afară sau chiar în casă, făcând ceea ce îți place și relaxându-ți mintea, lucrurile ar trebui să se îmbunătățească.

Citește și:
Obiceiuri la care ar trebui să renunți deoarece îți pot afecta sănătatea și viața

Text: Cristiana Daraban
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet