Femeile zic primele:” Stop! Cobor aici!”

Potrivit Institutului National de Statistica, in România s-a inregistrat anul trecut cel mai mare numar de divorturi din istoria tarii: peste 40.000. In cele mai multe dintre cazuri, femeile sint cele care initiaza despartirea. Sint ele mai curajoase decit barbatii? Sint prea romantice? Sau pur si simplu nu mai suporta?

Femeile zic primele:” Stop! Cobor aici!”

L-am parasit de ziua mea. Imi facusem un plan imbatabil: imi inchiriasem un apartament unde imi mutasem deja o parte din lucruri fara ca R. sa stie.

Dupa petrecerea pe care am dat-o de ziua mea am facut ordine prin casa, mi-am pus cadourile intr-o geanta si am plecat. El dormea. A doua zi m-a sunat mirat ca nu sint acasa si m-a intrebat vesel cind vin. M-am simtit ca o criminala cind i-am spus ca nu voi mai veni niciodata pentru ca l-am parasit si ca as vrea sa divortam, dar cele zece minute care au urmat convorbirii noastre au fost printre cele mai frumoase din viata mea.

M-am simtit ca Leonardo DiCaprio in celebra scena din Titanic, cind sta la prova cu bratele deschise.“ Prietena mea N. soarbe un pic din cafea, se ridica in picioare si imita amuzata postura lui DiCaprio. O rog sa stea jos si sa-mi povesteasca ce s-a intimplat dupa momentul Titanic. „Dupa citeva saptamini mi-am luat si restul lucrurilor si de atunci stau singura.

Divortul s-a pronuntat acum trei saptamini si doua zile. Mi-a fost greu la inceput, am avut insomnii si m-am trezit de citeva ori plingind, dar nu mi-a trecut nici o secunda prin cap sa ma intorc. N-as mai fi suportat sa vin seara acasa, sa-l gasesc pe R. asezat la calculator si sa il aud cum mormaie ceva despre cit este el e fericit ca m-am intors acasa.“

N. s-a despartit de R. in primavara trecuta, dupa o relatie de aproape cinci ani. R. era amabil, blind, atent si avea simtul umorului. In plus, gatea bine. Dar de ce l-a parasit N.? „Asta m-a intrebat si mama in repetate rinduri. N-am reusit sa o fac sa inteleaga ca l-am parasit fara sa am un motiv anume. De fapt, l-am parasit pentru ca nu am avut nici un motiv sa NU il parasesc. Sa nu rizi de mine, dar mi-am dat seama ca nu mai simt nimic pentru el intr-o simbata seara, cind ne uitam la un film si mincam chips-uri. R. imi spunea ceva si eu nu m-am oprit din rontait, desi nu auzeam nimic din ce imi spunea. Atunci mi-a trecut prin cap ca trebuie sa imi schimb viata cit mai repede.

Pur si simplu mi-era indiferent ce spune.“ N. ridica neputincioasa din umeri si isi termina cafeaua. „Cel mai dureros lucru a fost ca n-am reusit sa-l fac sa inteleaga de ce am plecat. I-am explicat de zeci de ori ca nu mai eram implinita si ca simteam mai multa pasiune pentru florile de la geamul din bucatarie decit pentru el. S-a mirat de fiecare data si mi-a spus ca el are amintiri foarte frumoase si ca isi aminteste cu drag cum ne uitam noi la filme simbata seara si mincam chips-uri.“

N. nu este un caz izolat. Femeile sint cele care, de cele mai multe ori, se hotarasc sa faca primul pas si sa spuna „Stop!“.

Avocatul Catalina Samaru a declarat pentru Adevarul ca „85% dintre divorturi sint intentate de femei. La ora actuala, femeile sint mult mai puternice si mai independente decit in trecut si nu se tem sa ramina singure. Barbatul se hotaraste foarte greu sa divorteze. Pentru el, casnicia a devenit o rutina si, din comoditate, nu renunta la ea“. Sa fie femeile mai pretentioase? „Femeile au asteptari mai mari de la viata conjugala.

Ele nu suporta la fel de bine ca barbatii rutina care intervine intr-un cuplu. Acestia au tendinta sa se instaleze confortabil in pozitia de sot si de tata, multumindu-se cu o relatie care nu merge extraordinar, in timp ce femeile au nevoie sa fie apreciate in permanenta, si nu numai in calitate de sotii sau mame, ci si in calitate de femei“, explica sociologul François de Singlyin cartea Le soi, le couple et la famille, publicata in 2005.

N. imi mai spune: „Nu pot sa-l invinuiesc pe R. pentru mariajul nostru ratat pentru ca simt ca nu vorbim aceeasi limba si ca am plecat la drum cu asteptari cu totul si cu totul diferite. Nu cred absolut deloc ca barbatii ar fi de pe Marte si femeile de pe Venus, dar m-am convins ca barbatii nu se folosesc de limbaj la fel de bine ca femeile pentru a-si exprima emotiile. si, de altfel, eu am banuiala ca nici nu au la fel de multe emotii, dar s-ar putea sa fie o afirmatie hazardata. Ironic mi se pare faptul ca, daca la inceputul relatiei noastre eu facem zeci de lucruri pe zi prin care sa-i atrag atentia si R. nu observa nimic, spre final nu observa nici ca nu mai fac aceste lucruri. Pentru el totul era la fel. Of!“.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle