Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea a primit o sentință finală de 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute."

Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute"

Elena Udrea a fost pusă sub acuzare în dosarul Gala Bute, care a ieșit la iveală în anul 2011, pe când aceasta era ministră.Udreaa fost condamnată definitiv de instanța supremă, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins azi, cu majoritate, contestațiie de anulare formulate în dosarul „Gala Bute.” Elena Udrea a fost pusă sub acuzare alături de Rudel Obreja și Tudor Breazu. Aceștia au fost trimiși în judecată în anul 2015 și vor executa pedepsele primite. Judecarea contestațiilor în anulare a început în luna noiembrie a anului 2018, iar cu câteva luni înainte ÎCCJ anunța condamnările definitive în acest dosar.

Astfel, Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani de închisoare cu executare, Rudel Obreja, fost președinte FR Box a primit 5 ani de detenție, iar Tudor Breazu, asistent personal al Elenei Udrea, a primit 3 ani.

Udrea, pusă sub acuzare după organizarea Galei de box „Lucian Bute”

În iulie 2011 a fost organizată la București gala de box „Lucian Bute”, desfășurată cu ajutorul fondurilor europene în urma deciziei ministrei Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea. Înainte de a începe evenimentul sportiv, publicațiile Gazeta Sporturilor și Libertatea au sesizat mai multe nereguli legate de contractul dintre ministerul condus de Elena Udrea și firma președintelui Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja. Timp de 4 ani de la eveniment, Gazeta Sporturilor și Libertatea au făcut dezvăluiri legate de eveniment.

În aprilie 2015, DNA a trimis dosarul „Gala Bute” în instanță. Elena Udrea a decis organizarea galei de box după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja. Ulterior, ea le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.”

Politiciana a fugit în Costa Rica

Ulterior, Udrea a fost eliberată din Penitenciarul Târgșor și plasată în arest la domiciliu, iar după 30 de zile a fost plasată sub control judiciar. În primă instanță, politiciana a primit o pedeapsă de 6 ani în 2017. Atunci Elena Udrea a anunțat că este în Costa Rica, unde a fugit cu Alina Bica, fosta șefă a DIICOT. Cele două au solicitat azil politic, iar în luna aprilie, Udrea a anunțat că este însărcinată.

În iunie 2018 a venit verdictul final menținând condamnările pronunțate pe fond. Patru luni mai târziu, Elena Udrea și Alina Bica au fost reţinute. Un an mai târziu, Elena Udrea, Rudel Obreja și alți doi inculpați din dosar au formulat contestaţii în anulare împotriva sentinței. Procesul a fost suspendat.

Citește și:
Numele și fotografia Alinei Kabaeva, presupusa iubită a lui Vladimir Putin, au dispărut brusc de pe site-ul companiei media pe care o conduce

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle