Renée Perle, modelul și muza din Iași, o avangardistă a modei

Renée Perle s-a născut în 1904 la Iași, dar a trăit în Franța, între Paris, unde a fost model, și Coasta de Azur, acolo unde și-a consumat superba poveste de dragoste cu fotograful Jacques-Henri Lartigue.

Dacă nu ai auzit până acum de Renée Perle, află că aceasta a fost un model de origine română. Provenea dintr-o familie de evrei din Iași și s-a mutat la Paris, unde a lucrat pentru couturierului Georges  Doeuillet.

În 1920 l-a întâlnit pe fotograful Jacques-Henri Lartigue pe o stradă din capitala Franței. Acesta a poreclit-o „parasol”, deoarece frumusețea ei era ascunsă de accesorii elegante și, astfel, s-a îndrăgostit de ea. Renée și Lartigue au trăit o frumoasă poveste pasională timp de doi ani, în care ea a fost evident modelul său favorit. Fiind înaltă, frumoasă, șic și fotogenică, ea a ajuns muza celor mai faimoase portrete ale fotografului, înfățișând o femeie șarmantă, dar misterioasă, în același timp.

Gusturile sale erau catalogate drept avangard în ceea ce privea moda: această „kittenish Parisian coquette”, cum o numea John Galliano, purta tricouri boyfriend cu pantaloni largi și își accesoriza ținutele cu multiple brățări mari, numite bangles: ‘'Această pariziană jucăuşă a fost o avangardistă perfectă: purta fie panataloni scurţi, fie evazaţi, încă din 1930 iar mâinile îi erau pline de brăţări!'

Din nefericire, puține lucruri mai știm astăzi despre Renée Perle, după despărțirea de Jacques-Henri Lartigue din 1932. Dar cunoaștem, totuși, cei doi ani de vacanță eternă petrecuți între Cannes, Juan-les-Pins și Biarritz, și auto-portretele sale pictate parcă pentru a-și păstra gloria tinereții nemuritoare, într-o manieră aproape maniaco-obsesivă.

În jurnalul său de memorii, Jacques-Henri Lartigue scria astfel: Renée!  Este tandră, pasională şi devotată. Peste toate acestea, Renée înseamnă dragoste. Face mereu scene. Este gelozie sau este nebunie? Poate simte nevoia să ne certăm de dragul împăcării. Sunt prea cu picioarele pe pământ, prea spectator şi un prea prost actor pentru acest tip de joc pe care Renée vrea să-l jucăm'.

Cele 341 de fotografii imortalizate de Jacques-Henri Lartigue au făcut istorie. Chiar dacă ea nu a ajuns celebră prin cariera de model propriu-zisă, cadrele ei realizate de fotograful mult iubit au ajuns. Marile case de licitaţii le-au vândut la preţuri extrem de piperate. Spre exemplu, în mai 1999, 'Renée Perle în haină albă' s-a licitat la casa Sotheby’s cu preţul de 4.375 $.

Designeri renumiți de modă au fost mult timp inspirați de Renée Perle și au perceput-o drept muză. Frumoasa româncă a murit în 1977, tot undeva în Sudul Franței, acolo unde a trăit superba poveste de dragoste alături de Jacques-Henri.

Citește și:
Elisabeta Rizea din Nucșoara – eroina din munți

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle