E timpul sa-l ceri in casatorie?

Astepti de ceva vreme si inca n-a rostit... intrebarea? ELLE a studiat noile strategii ale viitoarelor mirese: un adevarat business plan pentru a face rost de un inel de logodna!

E timpul sa-l ceri in casatorie?

S-a solicitat confidentialitate maxima. Au fost tiparite invitatii. S-a facut loc in agendele tuturor. A fost comunicata „ordinea de zi”. Lista cuprindea un singur punct. Unul singur, dar de o importanta cruciala: o cerere in casatorie. Sau, mai precis, cum sa-l deter­mini sa te ceara in casatorie. Conform unor studii recente, dar si statisticilor oficiale, casatoria este din nou la mare cautare. Schimbarile pe plan mondial au determinat o intoar­cere la valorile traditionale. Acum, pentru multe femei, viata sentimentala si cariera sint pe picior de egalitate, iar pentru unele dintre noi balanta a in­ceput sa incline spre… iubire & romantism. Asa ca nu-i de mirare ca femeile au dezvoltat adevarate strategii pentru a fi cerute de neveste.

Sorina, in virsta de 29 de ani, manager la o agentie de turism din Bucuresti, a inceput sa puna la punct un plan de actiune la fel de agresiv ca o campanie publicitara pentru promovarea unei noi destinatii exotice. Cu doua mici deosebiri: „target-ul” era iubitul ei, iar la final nu o astepta nici un bonus sau vreo promovare spectaculoasa, ci un inel si o intrebare. „Imi doream cu disperare ca iubitul meu, Dan, sa se casatoreasca cu mine. Dar oricite «indicii» as fi presarat in calea lui, n-a lansat niciodata intrebarea. Ajunsesem in punctul in care nu ma mai puteam bucura de vestile bune pri­mite de la prietenele mele. Daca una dintre ele imi arata mindra si entuziasmata un inel de logodna, izbucneam automat in lacrimi. Istoria se repeta de fiecare data: la birou, cind ieseam in oras cu fetele…”

Asa ca Sorina a organizat o „intilnire la nivel inalt” pentru cercul ei apropiat de prietene – cele mai multe dintre ele fiind femei de succes in domeniul marketing-ului si PR-ului – si a anuntat, plina de seriozitate: „Nimeni nu pleaca de aici pina nu punem la punct o strategie care sa functioneze cu adevarat”. Neobisnuita intilnire din casa Sorinei este o alta varianta pentru „planul de interventie”, un trend american care presupune implicarea tuturor prietenilor sau a membrilor familiei atunci cind esti intr-o situatie de criza. Dana, copywriter si prietena apropiata a Sorinei, mi-a marturisit: „A fost un adevarat brainstorming! S-au vehiculat o multime de idei si stratageme, unele dintre ele de-a dreptul ingenioa­se! In ciuda tuturor prejudecatilor, femeile stiu foarte bine cum functioneaza psihologia masculina. N-am lasat nici un aspect neanalizat”. Asadar, care sint acele strategii la care apeleaza fe­mei­le in situatia Sorinei pentru a forta (sau a cere!) mina bar­batului de linga ele?

Psihologia inversa este una dintre cele mai eficiente”, spune Cristina, o superba blonda in virsta de 28 de ani, consultant de management pentru o banca. „Daca vinzi un produs nou, inovator, si oferi drepturi exclusive, n-o sa te adresezi doar unei singure persoane. Am simtit ca se impune ca prietenul meu sa stie ca mai sint si alti competitori pe piata.” Folosind texte incriminatoare, uitate ca din in­timplare in locuri unde ar fi putut fi descoperite de el, la care s-a adaugat o declaratie de dragoste facuta de un coleg (bun actor si bun prieten!) in public, Cristina a transmis un mesaj destul de clar: la pitch au fost invitati si alti pre­ten­denti, iar daca Vlad nu actiona rapid, era in pericol sa piarda contractul!

Campania demarata de Laura, proprietara unui magazin de decoratiuni interioare, a implicat populara tehnica de marketing cunoscuta sub numele de „buzzing”. „Un cuplu din cercul nostru de prieteni apropiati s-a logodit de curind. Asa ca eu am incurajat speculatiile potrivit carora urmatorii pe lista eram noi. Citiva aliati de nadejde au in­ceput sa trimita e-mail-uri si sms-uri, raspindind in grupul nostru de cunoscuti stirea super-secreta: Laura (adica eu) si Radu (adica el) urmeaza sa se casatoreasca si ei!

Ca orice secret, si acesta s-a raspindit cu o viteza uluitoare, ba mai mult, informatia a fost adusa in discutie, ca din intimplare, la petrecerea de Revelion. In curind, zvonul capa­tase o asemenea amploare, incit nu mai era cale de intoarcere. Am stiut ca a functionat atunci cind a sunat mama lui ca sa ni se plinga ca este ultima care afla!” Doua saptamini mai tirziu, iubitul Laurei a facut anun­tul oficial.

Doamnele din industria de vinza­re a automobilelor (si credeti-ma, nu sint putine!) spun ca tehnicile lor nu dau niciodata gres. Cu alte cuvinte, nu-i mare diferenta intre a vinde o masina de familie si a obtine mult rivnitul inel. Totul este sa-ti cunosti clientul si sa te adaptezi dorintelor lui. Principiul este acelasi: „Nu incerca sa-i vinzi un Logan cind isi dores­te un BMW decapotabil!”. O vinatoare de soti mai lipsita de scrupule, Elena, de profesie avocat, a fost mult mai eficienta. „I-am spus prietenului meu ca am ajuns la concluzia ca te gindesti la ce-ti do­resti cu adevarat in viata abia a­tunci cind nu mai ai timp sa faci asta. Bietul de el a crezut ca am vreo boala rara sau ceva de genul asta. Mi-a propus pe loc sa-mi abando­nez cariera avo­cateasca. I-am spus ca mi-am depus deja demisia (ceea ce era partial adevarat, ori­cum voiam sa pornesc o afacere pe cont propriu!) si i-am lasat la dispozitie un week-end ca sa vad daca strategia mea a reusit. Nu sint mindra de ce-am facut, dar in meseria mea am invatat ca scopul scuza mij­loacele!”

Ei bine, Elena nu s-a inselat deloc: pina luni, pri­mise deja „oferta”. Alte colege de suferinta, mai scrupuloase sau poate doar mai metodice, au pus la punct un plan care prevede „impartirea pasului cel mare in pasi mai mici si mai usor de acceptat”: mutarea celor doi impreuna, renovarea casei, achizitionarea unor obiecte costisitoare pentru folosinta co­muna (cum ar fi o masina). Schimbari care sint, de fapt, pregatiri nerostite pentru a pune bazele unei familii.

„Ideea e ca toate astea conduc inevitabil catre marele moment!”, spune Daria, care a incercat si a reusit „maritisul in pasi marunti”, cum ii spune ea. Ei bine, da, Marele Moment, pe care il asteptam atit! Zile de nastere, aniversari, vacante… dintr-o data, toate cinele se pot transforma virtual in seara pe care o asteptai de mult. Exista fete pli­ne de speranta care mesteca cu maxima precautie atunci cind sint invitate la masa de iubi­tul lor, de teama sa nu-si ciobeasca vreo masea din cauza vreunui inel, ingenios camuflat in profiterol. Cristina isi aminteste ca nu mai era capabila sa se bucure de vacantele petrecute impreuna cu Vlad, fiind preocupata sa caute indicii despre ce­rerea in casatorie. „Ajunsesem sa identific po­ten­tiale locatii perfecte pentru formularea intrebarii mult asteptate. Evident, la finalul vacantei, imi dadeam seama ca intrebarea tot nu fusese pusa, drept pentru care percepeam intregul concediu ca pe un dezastru, chiar daca fusese o excursie foarte reusita, dupa toate standardele oamenilor normali.“

Daca esti dornica de maritis, petrecerile de logodna ale prietenelor pot fi terifiante. Ale­xan­dra, PR manager, in virsta de 27 de ani, care s-a maritat anul trecut cu Mihai, spune ca: „Oricit de frustrata ai fi, cea mai paguboasa strategie posibila este sa incepi sa te lamentezi de fata cu el si sa te intrebi cu voce tare de ce intotdeauna li se intimpla altora si tie nu!”. Tot Alexandra ne sfa­tuieste: „Uneori, e mai bine sa lasi viata pur si simplu sa-si urmeze cursul. O atitudine optimista te va face sa arati mai atragatoare, iar aerul tau pozitiv si vesel il vor convinge ca tu esti aleasa!”. Se pare ca, pina la urma, „strategiile priete­ne­lor” au functionat in cazul Sorinei.

La citeva zile de la intilnirea la nivel inalt, Dana, prietena ei, a primit un telefon de la recalcitrantul Dragos. „Voia sa se sfatuiasca cu mine, in calitate de cea mai buna prietena a Sorinei, cum sa procedeze cu ce­rerea in casatorie. Se gindise sa o duca la Florenta, sampanie, inel – in sfirsit, tot tacimul! Dar week-end-ul cu pricina era abia peste o luna. Iar Sorina se gindea deja sa-i dea un ultimatum. A trebuit s-o conving, cu tot tactul de care am fost capabila, sa mai aiba un pic de rabdare.” Din fericire, Sorina a mai asteptat cu ultimatumul, iar Dragos si-a putut pune in aplicare planul. Ca sa zic asa, un final fericit! Sau, ma rog, un inceput fericit! Bineinteles, vei spune, e prea mare bataie de cap! Te vei intreba daca merita atita risipa de energie. Sau daca un barbat pe care il obligi sa te ceara de nevas­ta te merita cu ade­varat. Se pa­­re ca raspunsul este da! Da, da, da!

Crina Alexe
Foto: Guliver

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle