Finanțele sunt un punct nevralgic în cuplu, iar o abordare mai conștientă, matură, vă poate salva nu doar bani, ci și relația.
Să te desparți din cauza banilor? Nu este ceva nemaiîntâlnit, iar problema nu rezidă neapărat în suma pe care o aduce fiecare acasă, ci în lipsa ei sau în proasta sa organizare. Banul este un simbol, iar în spatele lui stau așteptări, realiste sau nu, stau nevoi emoționale de tipul a te simți sprijinit, să te poți baza, să ai încredere, să fii în siguranță, protejat, să te poți odihni, relaxa. Finanțele au nevoie de reguli stabilite cât se poate de specific de ambii parteneri, iar când când acestea nu funcționează sau nu sunt menținute… se impune un nou plan financiar.
Cum vă comportați financiar dezvăluie frici pe care poate că vă străduiți să le țineți bine ascunse. Teama de pierdere a independenței și intrarea într-o formă de dependență, teama de a nu ajunge săraci, de a lua decizii proaste pentru care apoi să plătiți tot restul vieții și din cauza cărora să trăiți prost. Teama că veți fi părăsiți și fără un mijloc real de a face față apoi, singuri, din punct de vedere financiar. Care ar fi acel minim necesar realist de îndeplinit astfel încât fricile respective să fie alungate, să vă simțiți securizați, dar în același timp parte din aceeași echipă? Cuplul nu mai presupune eu și atât, ci noi și din punctul de vedere al banilor.
Da, obiceiurile financiare avute când erați singuri seamănă cu cele pe care le aveți și acum în cuplu? Ați făcut vreo modificare, și cât de mică? De ce? Ce v-a determinat să le păstrați? Care sunt obiceiurile financiare din relația voastră și care dintre ele s-au dovedit a fi pierzătoare? Ca să schimbați e necesar să știți ce anume trebuie modificat.
Nivelul vostru de trai se aliniază strict sumelor câștigate? Sunteți ok la final cu nivelul de trai rezultat din ce câștigați minus ce economisiți? Aveți niște așteptări nerealiste care nu se potrivesc cu sumele din cont sau portofel? Care ar fi sumele cheltuite individual lunar pe plăceri sau necesități? Care ar fi bugetul lunar individual, dar cel de cuplu? Cât de mare aveți toleranța la frustrare? Sunteți conștienți că e necesar să temperați indisciplina financiară? Dacă vreți mai mulți bani, cum anume puteți să îi obțineți prin efort comun, nu asta să fie doar o responsabilitate a unuia dintre voi? Și, da, e important să puneți pe listă și care ar fi acele compromisuri tolerabile. Adică fiecare la ce și cât să renunțe, astfel încât să nu mai intrați în colaps financiar.
Un cont comun din care să fie evident cât cheltuiește fiecare, ce poate aduce cu sine și un filtru suplimentar când e extrem de simplu să faceți o plată online. De ce? Pentru că nu e ceva ce poate fi ascuns partenerului, și ca atare nu lasă loc de infidelitate financiară. Vi se pare că totuși implică un grad prea mare de control? Nu mai aveți deloc intimitate? Atunci acest cont să fie pentru facturile casei, rate, mâncare, vacanțe, ieșiri în oraș, în care să fie bine stabilit cât virați fiecare pentru a-l alimenta. Iar conturile personale să ofere acel grad de libertate financiară pe care vi-l doriți și l-ați agreat. Dar, atenție, obiectivele financiare se pot schimba de la lună la lună. Ca atare o discuție de 30 de minute în care să trasați obiectivele lunii respective vă aduce mai multă predictibilitate.
Foto: PR