Duplex BUCURESTI-PARIS, Alex. Leo Serban featuring Gabriel Marian

– Esti roman traitor la Paris, doctorand in litere la Sorbona, si-n timpul liber scrii la www.popnews.com. Ce ti-a venit sa recomanzi o formatie romaneasca ai carei membri au nume arabesti?

Duplex BUCURESTI-PARIS, Alex. Leo Serban featuring Gabriel Marian

Sunday People reusesc sa propuna o muzica fara complexe regionale sau lingvistice, cu potential european, intr-un context in care formatii de rap sau hip-hop la fel de competitive muzical (vezi Proiectul Verde) vizeaza exclusiv publicul de limba romana. Exportat in Occident, albumul Untold Stories s-ar putea plasa imediat pe „coama va­lului” in tendintele electronice actuale, atit prin sound sau inventivitatea sampling-ului, cit si prin subtilitatea melodica si ritmica.

– Ce m-ar putea face pe mine, care sint mai mult O-Zone decit „electro-zone“, sa ma pasionez pentru SP?

Untold Stories confirma un interes renascut pentru vocea umana, in muzica „electro” a ultimilor 2-3 ani, ca la multe din numele importante ce debutasera cu albume predominant instrumentale: Faultline, Boards of Canada, M83 sau Telefon Tel Aviv. Sunday People evita si micile scaderi vocale ale baietilor de la Suie Paparude (Atac la persoane – alt album remarcabil de electro-dub actual). In unele piese regasesc o ambianta stil Royksopp, citeva par compuse de un Air mai inspirat si in forma decit pe exasperantul Talkie Walkie. Slalomul printre referinte e reusit, fara sa ramina auster: poti descoperi si tracks de pur chill-out. Iar in ciuda citorva citate „etno”, ei nu aluneca spre kitsch ca Deep Forest sau Enigma. Fara sa fie absolut ground-breaking (decit pentru peisajul muzical romanesc), Untold Stories e un album bine facut si promitator.

– Ce ti-a mai placut la ei?

Un cuvint despre ambalaj: conceptia si design-ul sint de o sobrietate si o eleganta demne de cele mai serioase case de discuri europene. Din pacate, pe piata romaneasca, distributia interna si internationala sint primitive sau aproape inexistente, iar comercializarea are o memorie foarte volatila (albume romanesti aparute anii trecuti nu mai sint de gasit in magazine si nu vor fi poate niciodata reeditate: unde gasesc Urban, penultimul Suie Paparude ??? ). Daca O-Zone au reusit sa improspateze ambianta pe dance-floors in toata Europa, de ce nu li s-ar da o sansa si trupelor de muzica electronica? Gasiti un distribuitor occidental pentru Sunday People!

Articol publicat in ELLE Iulie 2004
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle