Diferenta de varsta intr-un cuplu

Care e diferenta de virsta ideala intr-un cuplu? 1 an? 2, 5, 10? Nu are nici un fel de importanta? Nici atunci cind, dintre cei doi, ea este cea mai in virsta?

Diferenta de varsta intr-un cuplu

Traim intr-o epoca a iubirii libere, fara gra­­nite. Oamenii se cunosc prin co­res­pondenta si se casatoresc prin In­ter­net, nu mai conteaza diferentele de na­tio­nalitate sau de fus orar, diferenta de culoare a pielii e definitiv abolita, iar dife­ren­ta de sex e, asa, un moft lipsit de forta in­­telectuala. A mai ramas ceva? Da: dife­renta de pozitie sociala sau de cont in ban­ca. Atit? Nu. Ar mai fi inca ceva: diferenta de virsta.

Gura lumii

Aceasta e principala problema. Orice cu­plu – in afara cazului in care se retrage de­fi­nitiv in munti sau fuge in jungla – este supus ju­decatii publice. Oamenii se hranesc, di­mi­nea­ta, la prinz si seara, cu telenovele. Nu vor­bim aici, neaparat, de cele de la televizor. Uneori, cele mai interesante soap-uri se pe­trec in preajma noastra, iar toata lumea le comenteaza cu ardoare. Oameni cu o e­­xistenta lineara, cu un program stresant si cu prea putin timp pentru ei insisi, supusi cinci zi­le pe saptamina algoritmului „serviciu-cum­paraturi-casa-somn-serviciu…“, oa­­me­nii obisnuiti, deci, evadeaza comen­tind experientele altora si incercind sa-si ima­gi­neze cam ce-ar fi facut ei in aceleasi situatii.

Toate lucrurile sint bune si frumoase pina cind simplele birfulite din pauza de masa nu se transforma intr-un fel de atitudine civica. Iar acest lucru se intimpla adesea atunci cind e vorba de relatii amoroase „nepotrivi­te“. Cam care ar fi acestea? Daca e sa a­pli­cam criteriul „virsta“, putem remarca fara mari dificultati ca lumea accepta foarte u­sor ca, intr-un cuplu, barbatul sa fie mai in virsta de­cit partenera sa. Cu cit? Pina pe la 10 ani di­ferenta, nimeni nu are mare lucru de co­men­tat. De pe la 15-20 de ani, incep sa a­pa­ra problemele. „Ea ii vineaza averea, as­teap­ta doar ca el sa moara ca sa poata sa se casatoreasca cu un altul, mai tinar. Si, ori­cum, are deja un amant.“ Recunosti sa­blo­nul? Si, tocmai pentru ca e atit de sablon, lu­cru­rile sint trecute destul de usor cu vede­rea. Cind balanta inclina insa in cealalta parte… „caz de trebenal“!

1-3 ani

Te afli in zona sigura, n-ai nici o proble­ma. Di­ferenta asta de virsta conteaza cu ade­va­rat doar cind ai 18 ani. Atunci risti ca el sa va­da in tine doar o cucerire dificila si un mo­tiv de fala printre prieteni. Asa-s barbatii: spiritul competitiv e mai pu­ternic decit orice alt­ceva, iar pe la virsta aceea ei sint plini de frus­trari create de refuzurile fetelor care pre­fera sa se intilneasca cu studenti in ani terminali. Daca ati trecut amindoi de vremea or­goliilor de pusti, atunci ati scapat de cel mai mare risc. Relatia are tot atitea sanse de so­liditate ca oricare alta. In ceea ce priveste dusmanul principal, gura lumii… Doi ani, cine sa bage de seama? Si daca se intimpla ca cei din jur sa afle, e putin probabil sa te confrunti cu reactii adverse. La 1-3 ani diferenta, chiar daca tu esti cea mai „batrina“, risti cel mult un zimbet malitios-intelegator.

4-6 ani

Ce mare diferenta poate fi intre prima va­rian­ta si a doua? Este. Iar pericolele care pin­­desc relatia voastra vin mai mult dina­un­tru decit din afara. Diferenta aceasta de virsta este suficient de mica pentru ca intre voi sa se instaleze o relatie care seamana foar­te bine cu camaraderia, iar aici intervine spi­ritul competitiv despre care vorbeam mai devreme. In cazul in care competenta si capacitatile voastre profesionale sint a­pro­xi­mativ egale, cei citiva ani pe care ii ai in a­­vans vor fi exact ceea ce te va face sa fii me­reu cu un pas inaintea lui.

Barbatii inca res­­pec­ta un model care le cere sa fie ei cei ca­re „aduc bani in casa“ si se impaca foarte greu cu ideea ca partenera lor ar putea avea mai mult succes in cariera decit ei. Daca se mai si intimpla sa lucrati in acelasi domeniu, lucrurile sint si mai grave. Daca lucrati in aceeasi companie, ori va des­partiti, ori va schimbati locul de munca. Nu pot sa neg, orice regula are si ex­cep­tii.

Ar fi mai prudent insa ca, acasa, sa pas­trezi un „low profile“ in ceea ce priveste re­alizarile profesionale si sa te obisnuiesti cu gindul ca momentele fericite ale carie­rei se sarbatoresc intre colegi. Nu e indicat sa te joci prea mult cu orgoliile masculine pentru ca, indiferent cit de stupid ar fi acest lucru, o relatie poate sa moara in urma unor repetate interpelari „amicale“ de genul „Vii la bere sau te duci acasa, la sefa?“ Si, pentru ca tot veni vorba de amici si de „lu­mea din afara“, e bine sa stii ca, deja, a­ceas­ta se intereseaza de cuplul vostru. Pro­ba­bil ca nu sinteti primul subiect de birfa intre co­legi, dar rudele, cu cit sint mai apropiate, cu atit s-ar putea sa fie mai bagarete. E bi­ne sa te pregatesti pentru o relatie mai de­gra­ba rece cu parintii lui care, cu siguranta, si-au dorit ca odorul lor – dupa ce s-o plicti­si de distractii si de „fete de ocazie“ – sa se in­soare cu o fecioara, buna gospodina si mama tinara de copii sanatosi.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle