Diferenta de varsta intr-un cuplu

Care e diferenta de virsta ideala intr-un cuplu? 1 an? 2, 5, 10? Nu are nici un fel de importanta? Nici atunci cind, dintre cei doi, ea este cea mai in virsta?

Diferenta de varsta intr-un cuplu

Traim intr-o epoca a iubirii libere, fara gra­­nite. Oamenii se cunosc prin co­res­pondenta si se casatoresc prin In­ter­net, nu mai conteaza diferentele de na­tio­nalitate sau de fus orar, diferenta de culoare a pielii e definitiv abolita, iar dife­ren­ta de sex e, asa, un moft lipsit de forta in­­telectuala. A mai ramas ceva? Da: dife­renta de pozitie sociala sau de cont in ban­ca. Atit? Nu. Ar mai fi inca ceva: diferenta de virsta.

Gura lumii

Aceasta e principala problema. Orice cu­plu – in afara cazului in care se retrage de­fi­nitiv in munti sau fuge in jungla – este supus ju­decatii publice. Oamenii se hranesc, di­mi­nea­ta, la prinz si seara, cu telenovele. Nu vor­bim aici, neaparat, de cele de la televizor. Uneori, cele mai interesante soap-uri se pe­trec in preajma noastra, iar toata lumea le comenteaza cu ardoare. Oameni cu o e­­xistenta lineara, cu un program stresant si cu prea putin timp pentru ei insisi, supusi cinci zi­le pe saptamina algoritmului „serviciu-cum­paraturi-casa-somn-serviciu…“, oa­­me­nii obisnuiti, deci, evadeaza comen­tind experientele altora si incercind sa-si ima­gi­neze cam ce-ar fi facut ei in aceleasi situatii.

Toate lucrurile sint bune si frumoase pina cind simplele birfulite din pauza de masa nu se transforma intr-un fel de atitudine civica. Iar acest lucru se intimpla adesea atunci cind e vorba de relatii amoroase „nepotrivi­te“. Cam care ar fi acestea? Daca e sa a­pli­cam criteriul „virsta“, putem remarca fara mari dificultati ca lumea accepta foarte u­sor ca, intr-un cuplu, barbatul sa fie mai in virsta de­cit partenera sa. Cu cit? Pina pe la 10 ani di­ferenta, nimeni nu are mare lucru de co­men­tat. De pe la 15-20 de ani, incep sa a­pa­ra problemele. „Ea ii vineaza averea, as­teap­ta doar ca el sa moara ca sa poata sa se casatoreasca cu un altul, mai tinar. Si, ori­cum, are deja un amant.“ Recunosti sa­blo­nul? Si, tocmai pentru ca e atit de sablon, lu­cru­rile sint trecute destul de usor cu vede­rea. Cind balanta inclina insa in cealalta parte… „caz de trebenal“!

1-3 ani

Te afli in zona sigura, n-ai nici o proble­ma. Di­ferenta asta de virsta conteaza cu ade­va­rat doar cind ai 18 ani. Atunci risti ca el sa va­da in tine doar o cucerire dificila si un mo­tiv de fala printre prieteni. Asa-s barbatii: spiritul competitiv e mai pu­ternic decit orice alt­ceva, iar pe la virsta aceea ei sint plini de frus­trari create de refuzurile fetelor care pre­fera sa se intilneasca cu studenti in ani terminali. Daca ati trecut amindoi de vremea or­goliilor de pusti, atunci ati scapat de cel mai mare risc. Relatia are tot atitea sanse de so­liditate ca oricare alta. In ceea ce priveste dusmanul principal, gura lumii… Doi ani, cine sa bage de seama? Si daca se intimpla ca cei din jur sa afle, e putin probabil sa te confrunti cu reactii adverse. La 1-3 ani diferenta, chiar daca tu esti cea mai „batrina“, risti cel mult un zimbet malitios-intelegator.

4-6 ani

Ce mare diferenta poate fi intre prima va­rian­ta si a doua? Este. Iar pericolele care pin­­desc relatia voastra vin mai mult dina­un­tru decit din afara. Diferenta aceasta de virsta este suficient de mica pentru ca intre voi sa se instaleze o relatie care seamana foar­te bine cu camaraderia, iar aici intervine spi­ritul competitiv despre care vorbeam mai devreme. In cazul in care competenta si capacitatile voastre profesionale sint a­pro­xi­mativ egale, cei citiva ani pe care ii ai in a­­vans vor fi exact ceea ce te va face sa fii me­reu cu un pas inaintea lui.

Barbatii inca res­­pec­ta un model care le cere sa fie ei cei ca­re „aduc bani in casa“ si se impaca foarte greu cu ideea ca partenera lor ar putea avea mai mult succes in cariera decit ei. Daca se mai si intimpla sa lucrati in acelasi domeniu, lucrurile sint si mai grave. Daca lucrati in aceeasi companie, ori va des­partiti, ori va schimbati locul de munca. Nu pot sa neg, orice regula are si ex­cep­tii.

Ar fi mai prudent insa ca, acasa, sa pas­trezi un „low profile“ in ceea ce priveste re­alizarile profesionale si sa te obisnuiesti cu gindul ca momentele fericite ale carie­rei se sarbatoresc intre colegi. Nu e indicat sa te joci prea mult cu orgoliile masculine pentru ca, indiferent cit de stupid ar fi acest lucru, o relatie poate sa moara in urma unor repetate interpelari „amicale“ de genul „Vii la bere sau te duci acasa, la sefa?“ Si, pentru ca tot veni vorba de amici si de „lu­mea din afara“, e bine sa stii ca, deja, a­ceas­ta se intereseaza de cuplul vostru. Pro­ba­bil ca nu sinteti primul subiect de birfa intre co­legi, dar rudele, cu cit sint mai apropiate, cu atit s-ar putea sa fie mai bagarete. E bi­ne sa te pregatesti pentru o relatie mai de­gra­ba rece cu parintii lui care, cu siguranta, si-au dorit ca odorul lor – dupa ce s-o plicti­si de distractii si de „fete de ocazie“ – sa se in­soare cu o fecioara, buna gospodina si mama tinara de copii sanatosi.

 

7-12 ani

Cea mai mare greseala pe care o poti fa­ce in acest caz este sa te astepti ca el sa te iu­beasca dintr-un fel de complex oedipian, sa caute la tine afectiunea materna de care a fost lipsit sau alte povesti de acelasi gen. Cel mai adesea astfel de relatii iau startul a­tunci cind el este foarte tinar (20-30 de ani), iar in acest caz ceea ce l-a cucerit a fost pro­ba­bil faptul ca i-ai inspirat o siguranta de sine pe care nu o gasea la alte femei. Este genul in­dragostit de femeia matura, ferma, sigura de ea, eliberata de complexe si incertitudini, un partener de nadejde in orice moment.

Ai gr­ija sa pastrezi imaginea, cucereste-l din nou in fiecare zi, fii provocatoare. Pe el nu il va deranja sa-ti predea controlul, sa te lase sa ai initiativa, cu conditia sa nu-l de­za­ma­gesti. Iar aici apare posibila problema: cu tim­pul, s-ar putea sa incepi sa obosesti mai re­pede decit el. Nu-i arata niciodata asta, ai mare grija de forma ta fizica, fa in asa fel in­cit sa-l coplesesti in permanenta cu vitalita­tea si fermitatea ta. El asta isi doreste.

Dar pericolul cel mai mare pentru cuplul vos­tru, de data aceasta, vine din exterior. Nu te astepta ca ceilalti sa te aprobe vreo­da­ta. Colegii, amicii si alti masculi care ii vor sta lui in preajma (a se remarca absenta cuvintului „prieteni“) vor avea mereu un pri­lej de glume nesarate si de provocari jigni­toa­re la adresa lui. Femeile – probabil din in­­vidie – vor deveni brusc moralizatoare, iar la a­cest capitol e foarte greu de prevazut ce-ti vor auzi urechile, atit in interpelari di­recte cit si, mai ales, in soapte spuse pe la spate. Ori­cit ar fi de idiot, pregateste-te sa evoluezi in­tr-o lume ostila in care nenumarati indivi­zi vor fi cuprinsi de fervori civico-mistice si isi vor fa­ce un tel din a va lamuri ca sinteti o unire „im­potriva naturii“. Nu-ti ramine decit sa te in­armezi cu o infinita rabdare si sa te bizui pe prietenii apropiati ca sa nu deveniti o pereche asociala.

Peste 12 ani

Asta este, relatia voastra scapa definitiv in­telegerii comune. Iar oamenii, cind nu in­te­leg ceva, ori condamna si vor sa distruga, ori isi fac cruce, scuipa-n sin si fug cit ii tin pi­cioa­rele. Din fericire insa, de obicei, astfel de relatii au la baza lucruri foarte adinci, ca­re trec dincolo si de simpla atractie fizica. E vorba de comuniuni mai degraba spiritu­ale, consolidate de idei dublu-impartasite si de o comunicare intelectuala de exceptie si doar completate de lucruri banale, cum ar fi sexul. E vorba de ceea ce adeptii zen – si nu numai ei – numesc „suflete pereche“.

Pro­babil ca suna cam eteric si cam serafic (ta­re-mi plac cuvintele astea!), dar asa este realitatea. Pesemne ca acesta este si motivul pentru care astfel de perechi nu se in­­tilnesc chiar pe toate drumurile. Si, tot din a­celeasi cauze, cuplurile de acest gen sint prac­tic indestructibile, iar rautatile si prejudecatile „opiniei publice“ se zdro­besc neputincioase de zidul de idei care le protejeaza.

Banul, ochiul dracului

Dintre toate argumentele lemnoase pe ca­­re oamenii sint gata sa le arunce impotriva cuplurilor in care femeia este mai in virsta ca barbatul, unul singur merita din plin sa-l iei in seama: banii. Ce-i adevarat e-a­de­va­rat, barbatii sint mai degraba copilarosi de­­cit intelepti atunci cind vine vorba de sex si este mult mai obisnuit ca ei sa vrea sa e­pa­teze cu pustoaica blonda si apetisanta ca­re le atirna de brat decit sa se gindeasca la linistea si stabilitatea pe care o femeie ma­tu­ra le poate oferi caminului lor. Asa incit, ina­in­te de a te aventura prea departe intr-o re­la­tie cu un „domnisor“ cu vreo 10 ani mai ti­nar, priveste-l foarte atenta.

Ca sa fie doar un vinator in cautarea pra­­zii nu e deloc nevoie sa ai de-a face cu ge­­nul macho 100%. Sigur, el va arata bine, dar nu neaparat exceptional, mai degraba foar­te ingrijit si atent cu sine. Ar putea fi educat si cultivat, un „om de lume“ in cel mai strict in­teles al cuvintului, un cuceritor versat, foar­te greu de demascat. Cei mai periculosi escroci sint, se stie, cei mai inteligenti. Din pacate, numai in filme e­xista retete de prins cu ocaua mica astfel de e­xem­­plare. Ce poti face tu este sa-ti pastrezi mintea lim­pede si, in­tr-un virtej de iubire, sa presari si o adiere de logica. Asta numai pentru ca, mai tir­ziu, sa nu fii nevoita sa-i dai dreptate „pri­e­tenei“ care-ti susura la ureche: „Fii, dra­ga, se­rioasa! Cum crezi ca asa un bar­bat, tinar si frumos, s-ar putea uita dupa tine?“

Arhiva revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle