Despre staruri, violenta si viol

Lana Del Rey, Eminem, Bill Cosby, Iggy Azalea, Stella McCartney sunt doar cateva dintre numele implicate, saptamana aceasta, in discutii despre violenta si viol. Ce se intampla, deci?

Despre staruri, violenta si viol

Saptamana aceasta aproape orice titlu mi-a ajuns in fata ochilor avea o legatura cu violenta, cea asupra femeilor, si cu violul. Desigur, ar parea firesc, dat fiind ca 25 noiembrie este Ziua Internationala de lupta impotriva violentei asupra femeilor, o data stabilita ca urmare a asasinarii celor trei surori Mirabal din Republica Dominicana de catre dictatorul Rafael Trujillo. Ziua aceasta a inceput sa fie celebrata inca din anul nasterii mele, 1981, de catre activisti, iar in 1999 Natiunile Unite au recunoscut evenimentul. Inca din 1995, 189 de reprezentanti ai unor guverne din toata lumea s-au intalnit in Beijing, unde au adoptat o declaratie si un program de actiune care viza eliminarea violentei impotriva femeilor si egalitatea de gen.

Deci nu m-am mirat cand, pe 25 noiembrie, un numar de femei s-a strans in fata Primariei Capitalei, cerand autoritatilor servicii mai bune de asistenta in cazurile de violenta asupra femeilor. Evenimentul fusese organizat de Coalitia pentru Egalitate de Gen si cerea lucruri de bun simt: extinderea serviciilor de informare, consiliere psihologica, asistenta juridica, orientare profesionala, sprijin financiar pentru obtinerea certificatului medico-legal. Toate acestea deja exista, conform legii 217/2003 republicata, cea care vorbeste si despre acum notoriul ordin de protectie.

Dar, cum se intampla in astfel de cazuri, exista mai degraba pe hartie. Femeile care au protestat in fata Primariei au adus cu ele si perechi de pantofi pe care le-au insirat, simbolic, pe trotuar, in memoria victimelor violentei, si care au fost ulterior donate. Si au vorbit despre toate acele lucruri care exista in textul legii dar care sunt deseori uitate atunci cand vine vorba de cazurile reale si atat de dese de violenta asupra femeilor din Romania.

La fel, nu m-a surprins faptul ca Stella McCartney a continuat campania lansata in 2012, o provocare pentru toata lumea, care implica purtarea unei insigne cu o fundita alba. De la Sarah Jessica Parker la Cameron Diaz, Alexa Chung, Bradley Cooper, Liv Tyler, Salma Hayek, Vivienne Westwood, Chris Martin sau Dakota Johnson, o multime de celebritati au purtat in public fundita imaginata de designer, sustinand astfel o lupta care pare sa nu se mai sfarseasca. Doar ca, in tot acest timp, stirile venite din alte directii vorbeau, si ele, despre violenta asupra femeilor, dar in cu totul alt sens.

Sa incep cu Bill Cosby? In ultima saptamana, numarul femeilor care, de-a lungul timpului, l-au acuzat pe iconicul star american de viol si de intoxicare a ajuns la 16. Cum este posibil ca o figura legendara a show-biz-ului sa fie acuzata de atatea ori de fapte atat de grave si sa ramana pe acelasi piedestal al celebritatii e inca o problema care merita sa fie dezbatuta, dar se pare ca acum, in cele din urma, exista si consecinte ale acestor acuzatii. Pana la repercursiunile legale mai e drum lung, dar tot e relevant faptul ca imaginea unui star se clatina in urma acestor dezvaluiri, lucru care nu s-a intamplat in toti anii care au trecut de cand diverse femei au iesit in public sa povesteasca ce li s-a intamplat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle