Cum să te protejezi dacă ai un iubit foarte negativist și critic

Un partener negativist și căruia nu îi convine niciodată nimic vine cu o încărcătură emoțională puternică. Metode să-i faci față.

Cum să te protejezi dacă ai un iubit foarte negativist și critic

Câteodată ai senzația că vezi un fragment dintr-un film de desene animate. El, unul dintre personajele principale, are constant un norișor deasupra capului care se deplasează împreună cu partenerul. Și îl plouă, tună, fulgeră, dar numai pe el, în timp ce în rest e soare și cer senin. Cam așa ar fi schița partenerului de cuplu negativist. Dacă nu mergi mai departe, către piticul Morocănosul din Albă ca Zăpada. Are și părți bune care te țin în continuare în relație, iar cele deranjante presupun un kit de… supraviețuire în relație.

Nu e despre tine

În primul rând e important să înțelegi că tot acest comportament nu are legătură cu tine. O persoană foarte critică cu sine devine critică și cu alții, și nu e vorba despre ce faci tu greșit, ci de un filtru al său care este strâmb. Ar fi de folos afirmațiile pozitive care să hrănească copilul tău interior ce poate fi rănit de critică, în care să îți spui cât ești de valoroasă, importantă, capabilă, frumoasă.

Limita

Uneori prea mult e prea mult. Ca atare este în regulă să îi spui stop, că nu permiți să fii tratată astfel. Să îi reflectezi felul în care te detașezi emoțional de el în astfel de momente și că se creează o dinamică distructivă pentru relație. Să îi explici concret consecințele.

Nu îi alimenta…

… anxietatea care se află din plin în spatele negativității. Este foarte temător și se îngrijorează din orice. Nu intra în filmul lui, ci menține-te departe de el. Distrage-i atenția de la scenariile catastrofale schimbând subiectul, aducând în prim plan altă temă care să îi ocupe mintea și să iasă din ruminațiile atât de dăunătoare.

Activități pozitive pentru tine

Ce te relaxează? Ce te încarcă cu energie? Ce îți aduce plăcere? Activități sănătoase, nu care ar putea funcționa ca o formă de autoliniștire disfuncțională. De asemenea puteți face împreună aceste lucruri care să îi ofere și partenerului o perspectivă mai luminoasă și bucurie.

Selectarea cercului social

Un mediu negativ cu siguranță îi va alimenta iubitului tău propria lui negativitate. Evită persoanele care văd totul în negru, au constant ceva de comentat și nu le convine nimic.

Încurajări și laude

Oare stima lui de sine e foarte ridicată sau mai degrabă joasă și de aceea este înconjurat de norișorii gri ai negativității? Validează-i realizările, laudă-l când a făcut ceva bine, chiar dacă e un lucru minor. Fă-i complimente, scoate-i în evidență calitățile.

Citește și:
Exerciții zilnice de făcut în cuplu sau individual pentru a vă crește nivelul de optimism

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle