Cel mai frumos cadou de 8 martie (de Patricia Luiza Blaj)

Cel mai frumos cadou pe care ai putea să îl faci unei femei de 8 martie ar fi să nu o mai judeci. E un cadou pe care ți-l faci și ție. Și nu ar strica nici un compliment sincer, crede Patricia Luiza Blaj.

Cel mai frumos cadou de 8 martie (de Patricia Luiza Blaj)

Cred că multe dintre noi se gândesc mai mult la femeile din viața lor zilele astea (și mai ales de 8 martie). Fie că vorbim de mame, de colege, de prietene, nu cred că există vreo femeie care să nu aibă, la rândul ei, o femeie specială în viața ei. Perioada de început de martie este în mare dedicată femeilor, iar mulți oameni se folosesc de asta pentru a muta atenția la problemele pe care le au femeile în România, cum ar fi sărăcia sau violența împotriva femeilor. Lucru cu care sunt, evident, de acord.

Accept respect în locul florilor fără să stau pe gânduri, în schimb cred că mai este un subiect pe care îl văd abordat foarte rar, căruia ar trebui să îi dăm mai multă importanță. Noi, femeile. Sau, mai bine zis, modul în care relaționăm una cu alta, deși de multe ori ‘relaționăm’ e mult spus.

De obicei nu-mi place să fac tabere, dar chiar zilele trecute povesteam cu mama și cu iubitul meu despre cum, atunci când bărbații sunt răi unii cu alții și se sabotează, de obicei e vorba despre carieră, sau, în orice caz, o miză adevărată. Femeile, în schimb… noi ne înțepăm, ne judecăm și ne facem viața unei alteia mult mai grea din nimicuri, de dragul veșnicei competiții despre a arăta mai bine sau, și mai rău, pentru atenția bărbaților.

De fiecare dată când am abordat subiectul cu prietene fete, răspunsul lor a fost același. Niciodată un tip nu a fost atât de rău cu mine precum o tipă (bineînțeles, lăsând la o parte cazurile de hărțuire, vorbim strict de interacțiuni normale între oameni). De mici avem click-urile de mean girls', care evoluează și ajung cu noi și la maturitate. Diferența dintre atunci și acum e că, totuși, după ce treci de 20 și ceva de ani ai putea să ai mai mult discernământ și să îți dai seama, înainte să dai cu piatra, care e motivul și dacă merită. Așadar, din punctul meu de vedere, astea sunt cele mai faine cadouri pe care le poți oferi de 8 martie:

1. Nu mai judeca

Și nu mă refer la femeile care trec pe lângă tine pe stradă, ci la prietenele tale, la femeile la care ții. Fie că vorbim despre o aventură de-o noapte sau niște kilograme în plus, dacă ție îți pasă cu adevărat de femeia din fața ta, lasă judecățile de valoare la o parte și ascult-o, fii acolo pentru ea. Cred că în 90% din cazuri știm și noi ce am greșit sau ce puteam face altfel, nu avem nevoie de sfaturi, doar de cineva care să asculte și să înțeleagă.

2. Nu mai compara

Nu aș putea spune exact de unde am învățat acest obicei, însă cred că are mare legătura cu sistemul educațional din România. Printre primele mele amintiri din ciclul primar sunt comparațiile pe care le făceam mereu cu colegele mele: una era mai înaltă, alta era blondă și avea părul lung, majoritatea aveau dinți mai frumoși și delicați ca mine, iar lista poate să continue la infinit – și să genereze frustrări la infinit.

În primul rând, atunci când te compari cu altcineva, alegi să vezi în ea doar proiecția nesiguranței tale – adică vezi peste tot picioare subțiri, abdomene plate etc. Nu observi că poate femeia cu abdomenul plat se uită la părul tău minunat, la ochii tăi, cine știe? Asta ca să nu mai vorbim de viața fiecăreia care vine cu probleme pe care nu avem cum să ni le imaginam. Așa că uită-te la tine și dacă trebuie neapărat să te compari cu cineva, fă-o cu cine erai ieri, luna trecută, anul trecut. Ăsta e un cadou și pentru tine, nu doar pentru femeile din jurul tău. De asemenea, ce-ai zice ca în loc să te uiți lung după picioarele unei tipe, i le-ai complimenta?

3. Nu mai lua totul atât de personal

Ăsta e, din nou, un cadou care merge în ambele sensuri, dar un lucru pe care l-am observat la foarte multe femei e modul în care iau orice comentariu foarte personal, lucru ce generează conflicte. Iar prima persoană care e rănită ești tu.

4. Atacă acțiunea, nu ataca persoana

Dacă trebuie neapărat să te cerți sau să faci un reproș, leagă-te de acțiunea, de cuvintele, de ce a făcut acea persoană ca să merite să fie sancționată, nu îi spune că e o grasă proastă. Nu te lega de femeie, de trăsăturile ei. E și un mod mult mai cinstit în care vorbești strict despre ce te-a deranjat, fără insulte și comentarii inutile.

5. Las-o mai moale cu competiția

Indiferent din ce cauză apare, că e legat de cine are picioare mai fine sau cine are atenția lui Gigel, nu mai trata toate femeile din jurul tău ca pe inamicii publici numărul 1. Dacă o tipă face ceva care te deranjează, nu o da pe agresivitate pasivă, ci du-te și spune-i, verbalizează ce te deranjează.

Cred că majoritatea problemelor pe care le avem una cu alta s-ar soluționa dacă am învăța să comunicăm între noi și dacă am lăsa-o mai moale cu jocurile și joculețele pentru diferite mize, mai mult sau mai puțin importante (de obicei mai puțin, vezi mai sus Gigel). Singura miză pe care ar merita să ne certam e oricum atenția și dragostea unei pisici. Așa că vă doresc un 8 martie cu mai puține înțepături și mai multe complimente (sincere).

Citește și:
#ELLEnutace: M-am săturat ca femeile să fie statistici (de Patricia Luiza Blaj)

Foto: arhiva autoarei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle