Orice femeie trebuie să vadă aceste documentare. Te vor șoca și impresiona în același timp.

Noua mea veche obsesie pentru documentare s-a transformat mai nou într-o dependență. Și nu vorbesc despre orice fel de documentare, ci despre cele care vorbesc despre statutul femeii în lume. Și îți recomand cu cea mai mare căldură să le vezi și tu!

Pentru că în ultima vreme am făcut maraton de documentare despre femei, vreau să-ți arăt și ție pe care trebuie musai să le vezi. Netflix și HBOGO au o selecție întreagă de documentare despre diferite teme: de la modă, mâncare, vedete etc, la cele mai tragice, despre crime, dezastre și condiția femeii în lume.

Ce înseamnă condiția femeii? Ei bine, extrem de succint, ea se referă la statutul și modul de viață pe care femeia îl are în diferite părți ale lumii. Și, având în vedere că nu trăim într-o lume utopică, în care drepturile fundamentale sunt, de fapt, respectate (ceea ce este absolut strigător la cer), îți recomand să vezi aceste documentare – eu ți-am făcut o selecție de cinci. De ce?  Ca să-ți dai seama că faptul că noi, aici, ne luăm libertatea și modul de viață ca pe un dat reprezintă un privilegiu și nicidecum realitatea milioanelor de femei care au avut nenorocul să se nască în părțile mai puțin fericite ale lumii, unde religia, patriarhatul și misoginismul dictează cotidianul. Și nu, nu sunt cazuri izolate!

Categoria de documentare, după părerea mea, este una extrem de diversă, educativă și absolut surprinzătoare pe ambele site-uri. Așadar, am ales documentarele cu viziuni feministe, care și-au lăsat amprenta asupra mea, despre condiția femeii în diferite părți ale lumii. De ce feministe? Pentru că feminismul este exact mișcarea care susține egalitate socială, economică și politică între sexe, iar documentarele cu pricina îți arată, de fapt, că lipsa acestei egalități este fatală. De la viol și violență domestică și până la crime de onoare, iată poveștile unor femei, la fel ca mine și ca tine, care, însă, au avut nenorocul să se nască în niște societăți dominate de puterea fizică masculină, de un patriarhat absolut, lipsă de libertate, exprimare, mișcare sau dogme religioase toxice.

Citește și:
Care-i treaba cu violurile din filme si seriale?

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle