Artă și tehnologie la București: introducing NOVA

Festivalul NOVA aduce la București unii dintre cei mai inovatori artiști ai momentului.

Artă și tehnologie la București: introducing NOVA

În perioada 23 august – 15 septembrie, va avea loc la București NOVA, un festival care explorează forme contemporane de expresie artistică făcute posibile de tehnologii inovatoare.

Pe parcursul a trei săptămâni, artiști din România, Spania, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Letonia sau Canada vor aduce performance-uri, instalații interactive și lucrări de artă care îmbină fotografia, mișcarea, sunetul, jocurile sau design-ul cu tehnologii precum Inteligența Artificială.

Expoziția principală NOVA va fi inaugurată la Galeria Galateca, iar alte spații ale festivalului sunt creart Gallery, CINETic sau DESCHIS Gastrobar.

Evenimentul se va deschide cu un sound performance al artistei letone Paula Vitola, care transformă lumina soarelui în muzică. Din programul NOVA 2021 face parte și cel mai nou proiect al spaniolului Joan Fontcuberta, considerat unul dintre cei mai importanți artiști conceptuali din lume. Prosopagnosia | La petite mort, realizat alături de Pilar Rosado, transformă o serie de fotografii istorice din 1930 în portrete noi, ale unor persoane inexistente, folosind tehnologia Generative Adversarial Networks (GAN), creată chiar de artiști.

Instalația memoryMechanics invită vizitatorii să își folosească corpurile pentru a scoate la lumină amintiri. În fața unui AI, care înregistrează și stochează mișcarea și sunetul, aceștia își pot spune povestea, ca parte dintr-un proiect global de salvare a memoriei. memoryMechanics este rezultatul cercetării a două grupuri de artiști danezi.

„2020/2021 este bucata de timp în care cu toții am ajuns să ne punem întrebări mari în cadre mici', a declarat Emilia Păunescu, curatoarea evenimentului. „Dincolo de performanța tehnologiilor pe care le implică, lucrările din această ediție a NOVA vorbesc despre identitate și apropiere. Sunt câteva unghiuri personale ale artiștilor invitați, interesant de descoperit împreună. Arhitecturi ale eu-ului și ale noi-ului, construite cu instrumentele vremii. Ca să ne ajute să ne privim mai îndeaproape, rețele neuronale artificiale complexe parcurg zilnic procese de învățare gigant. Am inclus în NOVA o parte cuceritoare a acestor duete om-mașină, în care ne căutăm.'

NOVA 2021 include și o serie de workshop-uri și prezentări dedicate studenților sau pasionaților de tehnologie.

Calendarul complet al festivalului poate fi consultat pe www.novanova.ro Participarea la evenimentele NOVA este gratuită. 

Citește și:

Cărțile pe care merită să le citești în luna august

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle