Anina Ciuciu ar putea fi prima senatoare de origina roma din Franta

Daca va castiga la alegerile parlamentare din 24 septembrie, Anina Ciuciu, o tanara avocata in varsta de 27 ani nascuta in Romania, ar putea deveni prima senatoare de origine rroma din Franta.

Anina Ciuciu ar putea fi prima senatoare de origina roma din Franta

Aline Archimbaud, parlamentar in retragere, a incurajat-o sa se inscrie in cursa pentru alegerile parlamentare, iar 150 de personalitati din Franta s-au adresat partidelor pentru a i se acorda Aninei un loc eligibil pe lista unei formatiuni de stanga.

Anina Ciuciu si-a petrecut copilaria in Franta, confruntandu-se cu toate stereotipurile culturale si prejudecatile de care au parte cetatenii de origine rroma: „E foarte umilitor sa cersesti la un semafor. O vedeam pe mama plangand in fiecare seara. Asta mi-a ramas in minte. O facea pentru mine si pentru surorile mele. La scoala se ascundea de mine si de colegii mei, pentru ca nu voia sa ne faca de rusine, chiar si atunci cand era chemata ca sa fie felicitata pentru rezultatele noastre.'

Spre deosebire de alti rromi, familia Aninei Ciuciu a avut parte de o intalnire norocoasa, care i-a schimbat radical viata. Respectiva intalnire s-a petrecut in anii ’90, la Bourg-en-Brasse, la 80 de kilometri distanta de Lyon, atunci cand Jacqueline De La Fontaine, profesoara, a venit sa vorbeasca cu mama Aninei, care cersea intr-o piata. „Datorita ei am putut merge la scoala. Primariile cer adesea parintilor care vor sa-si inscrie copiii la scoala domicilii administrative, chiar daca este o masura ilegala. Jacqueline ne-a facut rost de un astfel de domiciliu'. Accesul la educatie este un drept acordat in mod normal tuturor copiilor aflati pe teritoriul Frantei, indiferent de statul legal al parintilor. Din acel moment Anina a inteles parcursul luptei care o asteapta in viata.

Datorita lui Jacqueline si vointei lor extraordinare, Anina si ai sai au avut, in sfarsit, parte de o locuinta sociala si, o data ce situatia lor locativa s-a normalizat, viata lor s-a schimbat. Parintii Aninei, fost contabil si fosta infirmiera, ramasi someri dupa caderea regimului comunist din Romania, si-au gasit locuri de munca: tatal in abatoare sau la spatii verzi, mama ca menajera, in timp ce Anina si cele trei surori ale sale au mers, in sfarsit, la scoala, aceea unde preda Jacqueline.

Surorile Ciuciu s-au dovedit niste eleve excelente, in special Anina: „Am avut vointa de a demonstra ca si un copil rrom este capabil. Iar glumele facute pe seama mea de colegi mi-au intarit aceasta idee', a declarat Anina Ciuciu pentru Bondy Blog. Iar Jacqueline De La Fontaine ii intareste spusele: „Fata asta nu suporta nedreptatea. Venea adesea sa ne vada cand ceva nu mergea bine la scoala si imi spunea mereu: «Intr-o zi voi fi avocata»'. Anul trecut, Anina Ciuciu a reusit la concursul de admitere in baroul parizian: „La inceput, imi doream sa ajung judecator, dar rolul unui judecator este sa aplice legea. Eu vreau, insa, sa-i apar pe cei slabi, pe cei oprimati, pe cei aflati in nevoie sau carora li s-a facut o nedreptate: refugiati sirieni, mineri izolati, victime ale abuzurilor.'

In acest moment, obiectivul pentru Anina Ciuciu si echipa sa este de a a se afla pe o pozitie eligibila pe lista de candidati la senat a unui partid de stanga. 150 de personalitati din Franta au publicat pe Bondy Blog un apel pentru sustinerea candidaturii ei, facand apel la partidele politice si la arcul ecologist si progresist pentru a-i face loc Aninei Ciuciu pe o pozitie eligibila pe listele lor.

Citeste si:
Politica fara femei: cazul Antonio Andrusceac

Foto: twitter.com @RokhayaDiallo

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle