5 tipuri de oameni toxici de care să te ferești

Oameni toxici întâlnești la tot pasul. Poate îi ai la serviciu, printre cunoscuți sau în grupul de prieteni. Învață să îi recunoști.

5 tipuri de oameni toxici de care să te ferești

Este imposibil să ai o viață lipsită complet de oameni toxici. Uneori chiar membrii familiei pot avea note toxice. În acest caz ce faci? Pui limite, îi vizitezi mai rar… Și în mod cert îți creezi bula ta, de oameni dragi, de la care te încarci emoțional. Dar ești absolut sigură că printre prieteni nu ai oameni toxici? Sau diverși cunoscuți alături de care, adiacent, ajungi să-ți petreci timpul…

Persoana pentru care ești coș de gunoi emoțional

Sună dur? Pai hai să ne gândim… Este de o negativitate pe care poți să o tai cu cuțitul. Mereu ceva nu funcționează, îi aduce nefericire. Totul este o tragedie și o catastrofă. Nu te sună, nu te invită în oraș ca să te întrebe ce mai faci. De câte ori vorbiți are o problemă, o trăire negativă intensă pe care o varsă la tine. Iar tu trebuie să asculți cu sfințenie! În rest te ignoră și nu contează prin ce treci sau ce nevoi ai tu. Acești oameni toxici de regulă poartă masca prieteniei și sunt prezenți în viața ta de foarte mulți ani. Poate vă cunoașteți chiar din copilărie?

Oameni toxici obsedați de competiție

Ai fost promovată? Ei subliniază ce job fabulos au. Ai primit o mărire de salariu? Ei câștigă mai bine. Ai slăbit? Pe ei stau oricum hainele grozav și sunt mai supli. Ți-a făcut cineva un compliment? Ei zilnic primesc complimente. Ți-ai cumpărat o geantă frumoasă? Hainele lor sunt mai frumoase și mai scumpe. Totul, dar absolut totul este o competiție! De la job, felul în care arăți, te îmbraci, vorbești, gusturi muzicale, bărbați sau rezultate obținute de copiii voștri.

Partea și mai tristă este atunci când folosesc experința ta negativă în avantajul lor. Să spunem că povestești cum un tip care îți plăcea mult a dispărut brusc din viața ta. În loc să te aline, ori să-ți zică un simplu îmi pare rău, cunoștința respectivă începe să se laude. Cum pe ea niciodată nu a părăsit-o nimeni, cum toți bărbații au vrut să aibă relații serioase și o copleșeau cu atenții și gesturi frumoase. Te-a certat șeful? Colega ta toxică va sublinia imediat cum ea are o relație excelentă cu superiorul și cum primește laude constant.

Persoane neserioase, pe care nu te poți baza

În primă fază fac planuri minunate. Sunt volubili, expansivi, efervescenți și extrem de agreabili. Par extrem de încântați să te vadă, să aveți diverse activități împreună, chiar se oferă să te ajute. Stabiliți concret, de nenumărate ori, diverse întâlniri. Însă nu mai răspund la telefon și la mesaje sau pe ultima sută de metri anulează. Ori nu-și asumă nicio responsabilitate și-ți spun verde în față să nu te bazezi pe ei. Că nu știu ce fac, ce vor, ce lucruri interesante apar și cum li se ajustează programul. Așa că te invită să-ți faci treburile tale și eventual dau ei un semn. Care rareori vine…

Oameni toxici care te pun în pericol

Aici discutăm de o linie fină dintre îndrăzneală și inconștiență. Își împing limitele până la extrem având comportamente de multe ori foarte riscante. Nu țin cont de reguli, conduc cu foarte mare viteză, abuzează de alcool, poate chiar consumă droguri și te ironizează că tu nu o faci. Sunt explozivi, au conflicte deschise cu persoane cunoscute sau străini când ies în oraș. Nici anturajele în care se învârt nu sunt strălucite. Sunt oameni toxici care nu reprezintă o influență bună și alături de care este aproape imposibil să crești, să evoluezi. Fie le devii dădacă, le împrumuți stilul de viață, ori îi eviți.

Criticii care te fac să te simți lipsit de valoare

Sigur, cu toții greșim. Însă oamenii toxici extrem de critici nu-ți dau voie să fii bine tu cu tine, iar pentru ei erorile sunt apocaliptice. Mereu îți evidențiază greșelile, nu te laudă niciodată, sunt continuu dezaprobatori. Orice ai face nu este suficient, tu nu ești suficient de bună, iar asta evident că îți distruge treptat încrederea în sine. Atitudinea lor este una superioară, autoritară, devalorizantă.

Citește și:
Nu-l refuza sau nu te despărți! 10 motive pentru care un bărbat merită să îi dai o șansă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle