Increderea in sine este o trasatura pe care o admiram la cei din jurul nostru si pe care ne-o dorim si noi. In timp ce unii oameni s-au nascut sa fie increzatori, pentru noi restul aceasta calitate este ceva ce trebuie sa obtinem in timp.
Toata lumea stie ca increderea in sine nu inseamna doar sa arati asta, ci sa o si simti. Un prim pas este sa transmiti asta prin vocea ta si de aceea ti-am pregatit 10 sfaturi care te vor ajuta sa pari mai increzatoare atunci cand trebuie sa vorbesti in public.
Cel mai bun mod de a te specializa in ceva este sa exersezi constant, iar acest lucru se aplica si in cazul vorbitului in public. Atunci cand esti emotionata din cauza unei conversatii dificile, de exemplu atunci cand ii ceri sefului tau o marire de salariu sau cand trebuie sa vorbesti in fata unui public, incearca sa iti repeti discursul acasa. Inregistreaza-te pentru a observa ce trebuie sa schimbi si unde trebuie sa faci pauze. In plus, este o modalitate perfecta pentru a evalua si claritatea si volumul vocii tale.
Oamenii pun intrebari atunci cand au nevoie de mai multe informatii sau isi doresc aprobarea unei idei sau unei decizii. Desi nu este nimic in neregula cu aceste situatii, ele te pot face sa pari vulnerabila. Protejeaza-ti ideile cu incredere si iti lasa vocea sa se ridice la finalul unei propozitii. Pastreaza un ton normal si incheie propozitiile clar, fara a fi intelese ca intrebari.
Carmina Gallo sustine ca 190 de cuvinte intr-un minut sunt perfecte pentru un discurs in fata unui public. La aceasta viteza audienta va simti ca vorbesti pentru ei si le vei transmite mai usor informatia. Daca vorbesti prea rar este posibil sa ii plictisesti pe cei din jur, iar daca vorbesti prea repede vei parea foarte emotionata, ca si cum ai vrea sa termini cat mai repede.
Limbajul corpului care insoteste mesajul este la fel de important precum cuvintele pe care le rostesti. De obicei publicul prefera oameni care gesticuleaza. In timp ce unele gesturi, de exemplu jucatul cu parul sau cu hainele pot distrage atentia, folosirea mainilor cand vorbesti poate fi o metoda buna de a-ti arata entuziasmul si cunostintele despre un anumit subiect.
Incearca sa iti structurezi discursul in asa fel incat sa nu ai prea multe fraze care distorsioneaza textul. Renunta la ,,imi pare rau', ,,inca lucrez la asta”. Transmite mai bine direct ceea ce vrei si formuleaza in asa fel incat oamenii sa inteleaga ca se pot baza pe tine.
Atunci cand trebuie sa tii un discurs este bine sa te hidratezi. Chiar si cantaretii au pauze in care beau apa si isi odihnesc corzile vocale. Studiile au demonstrat ca hidratarea are efecte pozitive asupra corzilor vocale, le mentine hidratate si imbunatateste timbrul vocii tale. Cea mai buna idee este sa fii mereu hidratata, deoarece cand iti este sete, este deja prea tarziu.
Atunci cand multumesti creezi o atmosfera pozitiva, iar asta arata ca mesajul este pozitiv si se misca intr-o directie buna. Acest lucru ii poate face pe colegi sa se simta mai bine si este o modalitate prin care compania transmite ca se bucura de reusite. Incepe-ti discursul prin a spune ,,multumesc ca ati venit' si vei parea foarte increzatoare inca de la inceput.
In timp ce iti spui discursul incearca sa si zambesti. Conform studiilor, publicul va fi mai incantat, iar tu vei parea foarte increzatoare. Daca pari prietenoasa si deschisa este mult mai usor sa transmiti ceva celor din jur.
Pentru unii oameni cea mai mare temere atunci cand trebuie sa vorbeasca in public este tacerea. Acestia isi fac griji ca vor uita o idee importanta sau ce urmeaza sa spuna. Vorbitorii care sunt in dialog cu publicul prin intrebari se tem ca nimeni nu le va raspunde. Tacerea nu este inamicul tau, aceasta poate fi de fapt o puternica arma a increderii. Audienta are nevoie de momente de pauza pentru a intelege si retine punctele importante.
Tine capul sus si trage umerii in spate. Nu vei arata doar foarte increzatoare, ci vei avea si o voce mai buna. Aceasta pozitie iti permite sa respiri adanc si sa vorbesti clar. Profita de avantajele vocii tale, stai dreapta si respira adanc.
Foto: PR