Tot ce trebuie să știi despre Pilates

Unul dintre cele mai interesante aspectele ale exercițiilor Pilates este că oricine le poate face și toată lumea poate obține rezultate uimitoare.

Tot ce trebuie să știi despre Pilates

Deoarece o formă de stres puternic pentru corpul tău, Pilates oferă o formă ideală de exerciții fizice pentru persoane care, din cauza durerii articulare sau a slăbiciunii de la nivelul mușchilor, se feresc de sport.

De asemenea, exercițiile de tip Pilates reprezintă o variantă convenabilă a fitness-ului – nu ai nevoie de echipamente grele sau costisitoare, și puteți începe o serie de exerciții Pilates oriunde și oricând. Unele dintre rutine durează mai puțin de zece minute, ceea ce le ridică la rangul de exercițiile perfecte pentru persoanele care nu au foarte mult timp liber la dispoziție – în zece minute îți poți tonifia abdomenul și corecta postura.

Pilates – exercițiile fizice ce se potrivesc tuturor

Din numeroase puncte de vedere, Pilates se aseamănă cu yoga – îmbunătățește coloana vertebrală, postura și flexibilitatea, în timp ce întărește mușchii și tonifiază corpul. Create inițial de Joseph C Pilates, care le-a inventat pentru a sprijini reabilitatea soldaților după război, exercițiile Pilates pot fi desfășurate pe o saltea, cu sau fără echipament.

Un control precis al respirației și mișcări lente, controlate, sunt două dintre elemente de bază ale exercițiilor. O sesiune serioasă de Pilates durează între 45 de minute și o oră, iar nivelul de intensitate poate varia de la ușor la moderat, în funcție de rezistența fizică pe care o aveți (sau pe care o căpătați în urma exercițiilor Pilates).

Beneficiile exercițiilor Pilates

De la îmbunătățirea flexibilității la sănătatea mentală, există numeroase beneficii aduse de integrarea acestor exerciții în rutina voastră. Pilates oferă mai mult sprijin coloanei vertebrale, creând spațiu între fiecare vertebră. Nu numai că acest spațiu suplimentar te ajută să pari mai înaltă, ci creează și mai multă mobilitate.

Dacă nu aveți o condiție fizică foarte bună, Pilates nu pune stres pe articulații și ligamente, în special în zona genunchiului și a umerilor – în schimb, îți lucrează mușchii într-un mod echilibrat. De asemenea, echilibrul corporal începe să se deterioreze pe măsură ce mușchii slăbesc, iar receptorii nervoși își pierd sensibilitatea. Pilates inversează acest proces de îmbătrânire, lucrând mușchii și coloana vertebrală.

Câte calorii arzi dacă faci Pilates?

Pilates arde aproximativ 175 de calorii într-o clasă de 40-60 de minute destinată începătorilor, iar o clasă mai avansată poate să ardă până la 254 de calorii. Desigur, numărul de calorii diferă de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, înălțime și kilograme.

În cazul în care vă doriți să ardeți kilogramele în plus, Pilates este o variantă de exercițiu fizic care dă rezultate în timp. Dacă scopul vostru este pierderea în greutate, optați pentru alte tipuri de exerciții, precum circuitele de tip HIIT (de intensitate mare).

Cât de des trebuie să faci Pilates?

Pentru a vedea rezultate în cel mai scurt timp, practicați exercițiile Pilates de două ori pe săptămână – este considerat un număr optim, întrucât mușchii nu trebuie să se obișnuiască cu activitatea fizică atât de mult încât să nu se mai dezvolte. Chiar dacă pierderea în greutate nu este imediată, vă veți simți diferit în ceea ce privește flexibilitatea, echilibrul și puterea.

Dacă găsești o rutină care să îți placă și să o repeți de două ori pe săptămână, în mod constant, rezultatele ar trebui să fie observate după trei luni, iar prietenii o să înceapă să-ți toarne complimente legate de aspectul tău fizic.

Cum să faci Pilates acasă

Din fericire, ca să simți beneficiile rutinei de Pilates asupra calității vieții tale nu trebuie să cheltuiești bani pe studio-urile sau sălile de fitness unde există clase speciale. Tot ce îți trebuie este o saltea de exerciții sau de yoga – activitatea fizică nu a fost niciodată mai ieftină sau mai ușoară. Există o mulțime de videoclipuri încărcate pe YouTube dedicate doritoarelor de exerciții Pilates, de la cele pentru începători până la cele de avansați.

Ce să porți la o ședință de Pilates

Încercați să purtați haine lejere, confortabile, realizate din materiale care permite pielii să respire, cum ar fi bumbacul – iar un sutien sport, special pentru susținere este de asemenea esențial. Nu îți face griji în privința pantofilor sport – în majoritatea claselor de Pilates vei fi desculță sau vei purta o pereche de șosete speciale. Acestea sunt șosete speciale pentru antrenamente, ce se prind de suprafețe bine, astfel oferindu-ți mobilitate.

Citește și:
6 tipuri de yoga pe care orice începător le poate încerca

Text: Ioana Oblu
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet