STUDIU: 78% dintre pacienții cu forme grave de Covid-19 dezvoltă leziuni cardiace

Un studiu care a analizat pacienții cu Covid-19 în stare gravă ne arată consecințele grave pe care boala le poate avea asupra acestora.

STUDIU: 78% dintre pacienții cu forme grave de Covid-19 dezvoltă leziuni cardiace

Nimeni nu poate spune în acest moment cu exactitate care sunt efectele pe termen lung ale bolii Covid-19, dar noile informații nu sunt deloc îmbucurătoare. O echipă de specialiști de la Spitalul Universitar din Frankfurt am Main a ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Un studiu realizat de aceștia pe 100 de pacienți a arătat că 78% dintre cei cu forme severe de Covid-19 au dezvoltat ulterior leziuni cardiace, iar 60% dintre aceștia au prezentat inflamație miocardiacă.

„Ceea ce vedem este un fel de miocardită, o inflamație a mușchiului inimii care poate să fie un fel de cross-reaction. Virusul Covid acționează pe sistemul imunitar și se întâmplă un fel de cascadă imunologică. Nu virusul în sine acționează pe mușchiul inimii, ci sistemul imunitar al pacientului”, a declarat pentru Libertatea medicul român Măriuca Vasa-Nicotera, care a făcut parte din echipa care a realizat studiul.

Aceasta a mai spus: „câțiva dintre pacienții de la terapie intensivă au avut o miocardită de formă mai gravă, cu edem pulmonar, funcția inimii scăzută. De la asta a pornit studiul acesta prospectiv, ne-am gândit dacă și alții dezvoltă aceste afecțiuni. Să vedem dacă într-adevăr este o chestie serioasă sau sunt numai cazuri individuale.”

Se pare că în Marea Britanie aproximativ jumătate de milion dintre pacienții care au fost internați cu Covid-19 au avut ulterior probleme de sănătate pe termen lung. Cei mai mulți dintre pacienții analizați de specialiștii de la Universitatea din Frankfurt am Main nu suferiseră anterior de probleme cardiace. Aceștia plănuiesc să se concentreze în continuare pe efectele cardio ale Covid-19.

„Există aceste virusuri care se cheamă cardiotropici, care afectează mușchiul inimii și provoacă miocardita, asta ori în mod direct, ori în mod indirect, prin sistemul imunitar. Și se pare că acest Covid-19 produce și el aceleași efecte”, a mai spus Măriuca Vasa-Nicotera.

Citește și:
Nu e realist să așteptăm un vaccin anul acesta, explică inventatorul vaccinului împotriva rotavirusului

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din health & diet