DOCUMENT OFICIAL. Noile restricții care vor intra în vigoare

Pe fondul creșterii numărului de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus, autoritățile din România iau în considerare noi restricții.

DOCUMENT OFICIAL. Noile restricții care vor intra în vigoare

În condițiile în care în România, în ultima perioadă, numărul de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus a depășit zilnic 1000, autoritățile pregătesc noi restricții.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat marți mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, măsuri care urmează să fie supuse aprobării Guvernului României.

Printre măsurile prevăzute în Hotărârea numărul 37și adoptate în ședința CNSU se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise, însă măsura se aplică în anumite intervale orare, în zonele aglomerate și sunt exceptate persoanele care desfășoară activitate fizică intensă și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. De asemenea, se închid terasele la ora 23:00, la fel și sălile de jocuri de noroc.

Ce prevede HOTĂRÂREA nr. 37 din 28.07.2020 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare:

Art. 1

(1) Se propune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

(2) Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

(3) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1) următoarele categorii de persoane:
a) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută;
b) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Art. 2

(1) Se propune interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00 – 06.00.
(2) În afara intervalului menționat la alin. (1), operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Art. 3

Se propune interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00 – 06.00.

Art. 4

Se propune modificarea excepției de la regulile distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, în sensul în care distanța mai mică de 2 metri între persoane / șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Citește și:
Când ar putea fi gata vaccinul Moderna pentru Covid-19 și cât ar putea costa acesta

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din health & diet