Declarația cutremurătoare a unei doctorițe din Iași, nevoită să opereze, fără protecție, o pacientă suspectă de coronavirus: „Nu este normal ce se întâmplă!”

Un medic primar din Iași face apel la autorități și dezvăluie care sunt condițiile cu care se confruntă doctorii din spitalul în care lucrează.

Declarația cutremurătoare a unei doctorițe din Iași, nevoită să opereze, fără protecție, o pacientă suspectă de coronavirus: "Nu este normal ce se întâmplă!"

Diana Popovici, medic primar la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași a postat pe contul său de Facebook că, în cursul gărzii din ziua de duminică, a fost nevoită să realizeze de urgență o operație cezariană la o pacientă care era în autoizolare acasă, după ce luase legătura cu o săptămână în urmă cu o rudă ce s-a întors din regiunea Veneto. Medicul a precizat că întreaga operație a fost făcută având doar echipamente de protecție improvizate și, mai mult decât atât, ulterior a continuat garda, după contactul cu pacienta.

Vă redăm mai jos mesajul doctoriței Diana Popovici:

„Eu în garda de primire, astăzi împreună cu câțiva colegi!
Sunt informată că va ajunge în spital o gravidă, cu naștere declanșată și care a luat legătura (vizită) acum o săptămână cu un neam de al ei, sosită din Veneto acum 18 zile!
M am scurs!
Indicația este să se finalizeze nașterea prin operație cezariană!
A început agitația!
Unde o vedem?…am blocat un cabinet de consultații pentru ea, cabinet în care ulterior s a efectuat dezinfecția!
Avem echipamente de protecție?…nu avem!!!
Avem teste pt recoltare și pt a trimite la boli infecțioase?…nu avem!!!
Și atunci, ce avem?
Doctori și asistente care trebuie să între în sală și eventual să se contamineze?…da, asta avem!🤬
A venit gravida, s a efectuat ancheta epidemiologică..a avut contact cu persoana sosită din Veneto care nici ea nu a efectuat testul, deși s a dus și a cerut să i se facă..indicația a fost doar de autoizolare la domiciliu, s a practicat cezariana, medicii, asistentele și infirmierele FĂRĂ echipament de protecție!

Doar cu 2 rânduri de măști, 2 rânduri de mănuși și halatul steril!
Dzeu cu mila!
Nu este normal ce se întâmplă!
Nu este normal să NU avem echipamente de protecție!
Nu este normal să expui la risc un spital întreg!
În aceste condiții de practicare a medicinei în condiții de pandemie, România va depăși alte state europene la numărul de cazuri!
De ce avem noi (încă) puține cazuri?…deoarece oamenii NU sunt testați!
Este un fals adevăr expus publicului!
Stat român!
Ești obligat să achiziționezi teste, dezinfectante și materiale de protecție!
Sănătatea este garantată de Constituție!
Cum ne a fost nouă, celor din gardă sănătatea garantată astăzi???
Și garda continuă…..”

În momentul de față la Iași sunt internați 10 pacienți confirmați cu noul coronavirus, iar în cursul zilei de luni, 16 martie, vor ajunge la Iași încă doi pacienți confirmați cu COVID-19 la Neamț și la Suceava. Managerul spitalului spune că în momentul de față toți pacienții se află în stare bună, fără complicații. În rest, 82 de persoane venite din Italia prin convoaiele organizate de la punctele de trecere a frontierei și de la Aeroportul Iași se află în carantină, în timp ce 764 de persoane sunt izolate la domiciliu.

Începând de azi, pentru a limita efectele COVID-19 în România, s-a hotărât decretarea stării de urgență pe teritoriul României. Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză spune că stare de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

Citește și:
Medicamentele care pot agrava Coronavirus. Avertismentul Ministrului francez al Sănătății

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet