Ce arată studiile despre două tratamente pentru Covid-19 recomandate și în România?

Găsirea unor tratamente pentru Covid-19 care să fie eficiente și sigure este prioritară acum, dar momentan studiile clinice nu au arătat efecte promițătoare, ba dimpotrivă.

Ce arată studiile despre două tratamente pentru Covid-19 recomandate și în România?

Goana pentru găsirea unor tratamente pentru Covid-19 continuă, și drumul către acestea se dovedește și mai complicat după ce două medicamente despre care s-a vorbit deja foarte mult și care sunt recomandate și în protocolul de tratament din România au eșuat în teste.

Printre cele mai dezbătute tratamente pentru Covid-19 despre care s-a vorbit în ultima lună se numără hidroxiclorochina, un derivat al clorochinei, un tratament pentru malarie și felurite boli autoimune, care a devenit preferatul președintelui american Donald Trump. Deși multă lume și-a pus speranțele în acest medicament, specialiștii au avertizat de la bun început că acesta nu are mari șanse să fie eficient. Între timp, hidroxiclorochina și-a dovedit ineficiența – ba mai mult, tratamentul a fost corelat cu o mai mare mortalitate, după cum a arătat un studiu recent.

După ce mai multe studii mici au avut rezultate dezamăgitoare, un nou studiu, pe un eșantion mai mare, realizat pe pacienți din Veteran Affairs, a ajuns la o concluzie similară. Studiul a urmărit efectele medicamentului pe 368 de pacienți bărbați, 97 dintre aceștia primind hidroxiclorochină, iar 113 primind, pe lângă medicament, și azitromicină. 158 de pacienți au alcătuit grupul de control, care nu a primit tratamente pentru Covid-19. Ce s-a observat în urma studiului a fost că pacienții care au luat hidroxiclorochină au murit într-un procent mai mare (27%) decât cei care au primit hidroxiclorochină și azitromicină (22%), și mai ales decât cei care nu au primit deloc tratamentul (11,4%).

Deși cercetările continuă, autorii acestui studiu consideră că aceste rezultate indică destul de clar că hidroxiclorochina nu ar trebui să se numere printre recomandările de tratamente pentru Covid-19.

Tratamente pentru Covid-19 eșuează în teste

Remdesivir, cel de-al doilea medicament în legătură cu care au existat speculații și speranțe și care a fost pus pe lista de tratamente pentru Covid-19, a eșuat, și el, în primul studiu clinic complet. Studiul a utilizat un eșantion format din 237 de pacienți, și a fost oprit devreme din cauza efectelor secundare ale medicamentului.

Eșecul tratamentului a fost anunțat de Organizația Mondială a Sănătății, afirmă The Guardian, într-o bază de date publică ce conține date despre studii clinice. Apoi, anunțul a fost înlăturat de pe site, iar un reprezentant OMS a spus că acesta fusese postat din greșeală. „Manuscrisul este revizuit de specialiști și așteptăm o versiune finală înainte ca OMS să facă orice fel de comentariu”, a spus Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt OMS.

Medicamentul dezvoltat inițial pentru Ebola de compania Gilead Sciences se număra printre cele mai promițătoare posibile tratamente pentru Covid-19. El a fost folosit deja compasional, în cazul pacienților fără speranțe.

Studiul despre Remdesivir derulat în China pe pacienți cu simptome severe a utilizat un grup de 158 de pacienți care au primit medicamentul, și 79 de pacienți care au primit un placebo. Nu s-au observat diferențe în perioada scursă până la vindecarea lor, iar când a venit vorba despre mortalitate, sub 14% dintre cei care au primit tratamentul au murit, în vreme ce, în grupul celor care nu au primit medicamentul, 13% au murit.

Raportul publicat din greșeală de OMS arăta că „administrarea de Remdesivir a fost oprită devreme pentru 18 pacienți (11,6%) datorită efectelor adverse.”

Citește și:
Poate nicotina să ne ferească de noul coronavirus?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet