Analizele medicale – necesare si obligatorii

Cat de des trebuie sa-ti faci analizele medicale? Care sunt acestea? Cui trebuie sa te adresezi pentru interpretarea rezultatelor? Elle a investigat pentru tine.

Analizele medicale – necesare si obligatorii

Exista situatii in viata in care trupul nostru este destinul nostru”, spunea Jean Améry, un celebru scriitor din perioada Rezistentei franceze. In liceu, cind am auzit pentru prima data aceste cuvinte, am fost data afara din clasa pentru „vehementa si imaturitatea” cu care am combatut afirmatia. De atunci au trecut suficient de multi ani pentru a presupune ca m­-am maturizat, dar si azi, ca si atunci, cred cu tarie ca destinul si-l face omul. Sau, cel putin, il poate schimba. Mai ales cind e vorba de sanatate. Totul e sa poti fi cu un pas inaintea sortii. In lumea medicala, aceasta presupune sa-ti respecti organismul si sa-ti faci analizele la timp.

„E bine sa mergi la medic o data pe an, chiar daca nu te simti bolnava. Fiecare pacient ii poate solicita medicului de familie, o data pe an, un bilet de trimitere pentru analize de singe, compensate de Casa Nationala de Asigu­rari de Sanatate, indife­rent daca starea lui fizica generala este buna. CNAS a incheiat contracte cu toti medicii de familie si cu diverse laboratoare unde aceste analize se pot face in regim de gratuitate. Deci a-ti face anual analizele uzuale nu este un moft, nu este un lux, ci este dreptul tau”, declara Victoria Asanache, director de programe la Fundatia Renasterea.

„Medi­cul de fa­mi­lie are obligatia sa in­ter­pre­teze apoi rezultatele acestor analize, sa in­formeze pacientul in totalitate asupra starii sale de sanatate si, atunci cind se cere, poate sa recomande mai departe un alt set de analize, care vor fi urmarite, de aceasta data, de un medic specialist.” De aceeasi parere este si Dr. Olar Viorel, medic primar, seful Sectiei de Pneumologie de la Spitalul Militar, Bucu­resti. „Trebuie sa acordam o importanta deosebita sanatatii noastre, dar fara sa devenim ipohondri. Pina la 40-45 de ani, ne consideram in deplinatatea for­telor fizice si psihice si tindem sa ne­glijam anumite simptome relativ banale: o durere de cap, o astenie fizica, o durere de stomac, o tulburare a tranzitului intestinal sau o pierdere/crestere in greutate, inexplicabila prin aportul alimentar cu care ne-am obisnuit. Totusi, ele pot indica anumite modificari metabolice, anumite suferinte ale organismului, care, daca nu sint descoperite si tratate, se pot transforma in boala. Iata de ce controlul medical anual si un set de analize uzuale, uneori, iti pot salva viata.”

Brrr! Suna infricosator, dar in fapt e o poveste banala, pe care, sint convinsa, ai trait-o de zeci de ori pina acum. Exa­me­nul clinic medical incepe cu… o discutie de genul „hai sa ne cunoastem mai bine”, ce poarta numele pretentios de „anamneza” (un set de intrebari le­gate de istoria ta medicala – boli, operatii, alergii; istoria medicala a familiei tale – rudele de gradul I; si stilul de viata, medicamentele folo­site etc.). Urmeaza faza 2: „ne-am cu­noscut, ne dezbra­cam” (nu, nu de tot!), adi­ca un control de rutina, care include controlul inimii si al vaselor de singe prin ma­surarea tensiunii arteriale, controlul pla­minilor si al ficatului. In functie de bolile suferite anterior sau de felul in care arati si te simti in prezent, medicul poate de­cide daca sint necesare alte investigatii medicale de specialitate.

„Anali­zele uzuale, ne lamureste Dr. Olar, ne dau un tablou mai exact privind starea gene­rala a persoanei respective. Acestea includ analize de laborator: hematologie – hemoleuco­grama (pentru a de­pista existenta unei anemii, a unei infectii, o stare inflamatorie sau o tulburare de coagulare a singelui – sa nu uitam ca depistarea unor boli gra­ve, precum SIDA, pleaca in diagnostic de la o simpla hemograma); viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) – un indicativ esential pentru depistarea infectiilor sau inflamatiilor diferitelor organe sau tesuturi, dar si a unei neoplazii), valoa­rea glice­miei (poate de­pista la timp un diabet); probe hepatice simple – tran­saminaze, bilirubi­na etc. (ne ghidea­za in diagnosticul precoce al hepatitelor cronice, in special C si D, care de cele mai multe ori nu se manifesta clinic si de aceea bolnavii sint depis­tati la distanta de ani si chiar zeci de ani de la puseul acut al bolii); probe renale – ureea, creatinina si sumarul de urina (care evidentiaza fie o infectie urinara sau o litiaza renala, dar si boli grave, precum insuficienta renala).

Pe linga investi­gatiile de laborator, orice persoana sanatoasa trebuie sa-si faca anual o radioscopie pulmonara, o electrocardiograma, o eco­gra­fie abdominala, iar femeile, in plus, trebuie sa solicite o ecografie a sinilor si un examen ginecologic.” Ups! Si iata ca – vrem, nu vrem – am ajuns la unul din „deliciile” vietii noastre de femei moderne si responsabile, vizita la ginecolog. Desi sint convinsa ca iti face mult mai multa placere sa cureti ceapa decit sa stai pe spate, goala de la briu in jos, cu picioarele fixate in suporturile reci ale mesei ginecologice, te sfatuiesc sa-ti invingi repulsia, sa-ti iei doza de Extra­veral si sa te programezi frumusel la ginecolog.

Pentru ca, uite ce spun medicii: „La inceperea vietii sexuale sau dupa im­pli­nirea virstei de 18 ani, orice femeie trebuie sa faca un set de analize de singe si un control ginecolo­gic, care se repeta anual”. De ce? Pentru ca odata cu ince­pe­rea activitatii sexuale esti expusa bolilor cu transmitere sexuala (printre care si infectia cu virusul papiloma, care creste riscul aparitiei cancerului cervical). Sau e foarte posibil sa vrei sa folosesti pilule contraceptive, iar medicul tau (pe care e obli­gatoriu sa-l consulti in aceasta problema) trebuie sa stabileasca indicatia sau contraindicatia pentru contraceptia hormonala (acelasi lucru se recomanda la inceperea unei terapii de substitutie hormonala, la menopauza) sau, dimpotriva, s-ar putea sa-ti doresti sa ramii insarcinata si trebuie depistate toate problemele care ar putea impiedica instalarea sau evolutia unei sarcini.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet