Intr-o noapte fara luna de Dai Siije

Dai Siije e un povestitor minunat! Pur si simplu ravasitor.

Intr-o noapte fara luna de Dai Siije

Intr-o noapte fara luna este povestea unui manuscris misterios si a influentei sale devastatoare asupra destinului celor care l-au posedat de-a lungul secolelor. Naratoarea nenumita a povestii este o studenta de 20 de ani care studiaza literatura franceza veche la universitatea din Pekin.

In 1978, aceasta este angajata ca translator de catre o echipa de la Hollywood, care se documenteaza pentru realizarea filmului lui Bertolucci, Ultimul imparat. In timpul cercetarilor, fata face descoperiri tulburatoare despre comportamentul paranoic al imparatului Pu Yi, descoperiri pe care le considera prea intunecate si negative pentru a fi intelese de publicul occidental – culminind cu scena in care, intr-un acces de furie, suveranul mutileaza un manuscris nepretuit, o alegorie budista scrisa intr-o limba veche – tumchuq, o limba inrudita cu sanscrita – si il arunca din avionul japonez in care era transportat in Manciuria, ca prizonier.

Manuscrisul ajunge in posesia unui lingvist francez exilat, care isi dedica viata studierii acestuia si care acum este prizonier intr-o tabara comunista de munca. Curioasa sa afle mai multe despre acest manuscris, studenta il gaseste pe Tumchuq, fiul lingvistului francez, care isi cistiga traiul vinzind legume la o taraba asezata linga zidurile Orasului Interzis. Fata se indragosteste de acest tinar cu parul negru si rosu si de povestile lui despre tatal incarcerat.

De fapt, intreaga carte este o tesatura magnifica de povesti-in-povesti si lumi-in-lumi, care ii permit autorului sa zugraveasca in culori extrem de vii atit excesele imperiale cit si absurditatile comunismului. Splendid!

Text: Mihaela Spineanu-Frank

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle