Un zâmbet sănătos se formează în copilărie: 3 motive pentru care e bine să îi înveți pe cei mici importanța igienei orale

Sănătatea dentară este o parte esențială pentru bunăstarea întregului organism. Cariile și problemele gingivale sunt rezultatul unei igiene orale precare.

Un zâmbet sănătos se formează în copilărie: 3 motive pentru care e bine să îi înveți pe cei mici importanța igienei orale

Mai mult decât atât, există anumite cercetări care stabilesc o legătură între igiena orală deficitară și anumite afecțiuni grave, precum bolile de inimă sau diabetul.

De aceea, este important ca cei mici să învețe despre beneficiile igienei orale încă de la vârste fragede, astfel încât să poată avea grijă corespunzător de sănătatea dinților și a gingiilor.

Vizitele la dentist ar trebuie să fie un obicei format în primii ani de viață, astfel că este indicat să mergi cu cel mic la o clinica stomatologica cât mai curând.

Fii un exemplu pozitiv și învață-l să aibă un comportament responsabil când vine vorba despre sănătatea sa. Pentru aceasta, îl poți lua cu tine când mergi la un control stomatologic. Fie că mergi pentru un periaj profesional sau pentru tratamentul cu fatete dentare, explică-i celui mic că nu sunt proceduri dureroase și că o vizită la medicul stomatolog poate fi o experiență interesantă și este necesară pentru a avea un zâmbet strălucitor.

Motivele pentru care e bine să îi vorbești copilul tău despre importanța igienei orale sunt numeroase, însâ, în rândurile următoare, îți vom prezenta trei dintre ele.

Evitarea procedurilor costisitoare și dureroase

Igiena orală adecvată este calea cea mai simplă pentru a evita procedurile dentare dureroase și costisitoare. Periajul dinților, de două ori pe zi, este o măsură simplă, pe care fiecare copil ar trebui să învețe să o aplice încă din primii ani. Prin periaj, placa dentară și bacteriile sunt îndepărtate, iar dantura rămâne curată. Însă, la fel de important ca periajul este tehnica folosită. Specialiștii recomandă perierea dinților prin mișcări circulare, cel puțin două minute. Astfel, placa dentară este îndepărtată și scade riscul formării tartrului.

De asemenea, controalele periodice la medicul dentist sunt utile, întrucât contribuie la prevenirea problemelor dentare grave și la corectarea din timp a unor probleme, precum spațiile interdentare inestetice sau înghesuirile dentare minore.

Prevenirea sau corectarea din timp a problemele dentare reprezintă o etapă importantă a unei igiene orale corespunzătoare, evitând astfel procedurile costisitoare și dureroase.

Prevenirea problemelor de sănătate

Cercetările din ultimii ani au arătat că există o relație între bacteriile de la nivelul cavității bucale și anumite probleme de sănătate. De pildă, persoanele care suferă de afecțiuni ale gingiilor prezintă un risc crescut de a suferi de boli de inimă. Bacteriile de la nivelul cavității bucale pot ajunge în plămâni, fiind cauza unor boli respiratorii, precum pneumonia. De asemenea, bacteriile formate în cavitatea bucală, care, din cauza igienei orale necorespunzătoare, nu sunt distruse și ajung să se deplaseze prin fluxul sangvin, pot provoca inflamații.

Așadar, pentru a susține sănătatea întregului organism, este necesar ca cei mici să învețe despre beneficiile igienei orale.

Adoptarea unei alimentații sănătoase

Alimentele și băuturile consumate zilnic joacă un rol esențial în menținerea unei bune sănătăți orale și, implicit, a bunăstării întregului organism. Copiii care învață de la vârste fragede cât de importantă este menținerea unei igiene orale corespunzătoare și nu sar peste vizitele la medicul stomatolog descoperă, totodată, cât de relevantă este alimentația pentru sănătatea oamenilor. Astfel, cei mici vor învăța, încă din copilărie, să evite alimentele cu un conținut bogat de zahăr, precum și băuturile acidulate, dacă își doresc să își păstreze zâmbetul frumos cât mai mult timp.

Un zâmbet frumos și strălucitor nu este doar un atu din punct de vedere estetic, dar este și un semn al sănătății, de aceea este important ca toți copiii să fie conștienți de ceea ce presupune igiena orală.

Sursă foto: Unsplash

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial